MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN MUHASEBE EĞİTİMİNE BAKIŞ AÇILARININ VE MESLEKİ EĞİTİMDEN BEKLENTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Değişen çevre ve artan rekabet koşulları, bireylerin ve işletmelerin sürekli değişim gösteren ihtiyaç ve beklentileri, her mesleği etkilediği gibi muhasebecilik mesleğini de etkilemektedir. Özellikle yaşanan ekonomik ve teknik gelişmeler doğrultusunda muhasebenin ve muhasebe eğitiminin önemi daha da artmaktadır. Muhasebe eğitimi, muhasebeyle ilgili altyapının oluşturulmasını, muhasebe sürecinin her aşamasında gerekli olan niteliklerin kazandırılmasını ve yeteneklerinin geliştirilmesini hedefleyen eğitim faaliyetlerini içermektedir. Dolayısıyla üniversiteler muhasebe bölümü öğrencilerini mesleğe ve topluma faydalı olacak şekilde yetiştirmek için uğraşmaktadırlar. Bu nedenle öncelikli olarak üniversitelerin öğrencilerini iyi tanıması ve onların eğitimden beklentilerini değerlendirebilmesi önem taşımaktadır. Üniversite öğrencilerinin beklentilerinin öğrenilmesi hem üniversitelerin işlevlerini daha iyi gerçekleştirebilmelerine hem de muhasebe eğitiminde hedeflenen kalitenin arttırılmasına olanak sağlayacaktır. Çünkü muhasebe mesleğine yönelik beklentilerin değişmesi aynı zamanda muhasebe eğitiminde de şekil ve içerik olarak değişimi beraberinde getirecektir. Bu bağlamda çalışmada, Manisa Celal Bayar Üniversitesine bağlı Ahmetli Meslek Yüksekokulu’nun muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünde eğitim alan öğrencilerin meslek eğitiminden beklentileri ve muhasebe eğitimine ilişkin görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla öğrencilere anket yoluyla sorular yöneltilmiştir. Toplanan veriler SPSS 21 istatistik programı ile analiz edilmiştir.

EVALUATION OF VOCATIONAL SCHOOL ACCOUNTING DEPARTMENT STUDENTS' PERSPECTIVES OF ACCOUNTING EDUCATION AND THEIR EXPECTATIONS FROM VOCATIONAL EDUCATION

Changing environment and increasingly competitive conditions affect the accounting profession as well as the ever-changing needs and expectations of individuals and businesses, as it affects every profession.Especially in line with economic and technical developments, the importance of accounting and accounting education increases even more. Accounting education involves training activities aimed at creating accounting infrastructure, acquiring the necessary qualifications at each stage of the accounting process, and developing their skills. Therefore, universities are trying to educate the students of accounting department to be professionally and beneficial to society. For this reason, it is important for the universities to be able to understand their students well and evaluate their educational expectations. Learning the expectations of university students will enable them to better perform the functions of the universities as well as to increase the quality targeted in accounting education. Because the change of expectations towards the accounting profession will bring about change in form and content in accounting education at the same time

___

  • Aksakaloğlu, H. (2013). Ticaret Meslek Liselerinde Verilen Muhasebe Eğitiminin Muhasebecilik Mesleğine Uygunluğu: Bursa İli Örneği, Zonguldak: Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Aytemir, M. (2013). Ticaret Meslek Lisesinde Muhasebe Bürosu Uygulamasının Mesleki Başarıya Etkisi Ve Gölbaşı Ticaret Meslek Lisesinde Bir Uygulama, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Coşgun, N. (2013). Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Motivasyonlarının Ve Beklentilerinin Değerlendirilmesi:Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine Bağlı Meslek Yüksekokullarında Bir Uygulama, Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Gelpiş, Y. (2008). Ticeret Lisesi Kökenli Meslek Yüksekokul Öğrencilerinin Muhasebe Eğitimlerinin Değerlendirilmesi, Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Gençtürk, M. vd. (2008). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Muhasebe-Finans Eğitimine Bakış Açıları Ve Farkındalıkları Üzerine Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 13(1), pp. 209-228.
  • Gönen, S. (2016). Önlisans Düzeyinde Eğitim Gören Öğrencilerin Muhasebe Eğitiminden Beklentilere Yönelik İzmir Ve Denizli İllerinde Bir Araştırma. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 8(2), pp. 67-78.
  • Kandemir, T. vd. (2016). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Muhasebe Eğitimine Bakış Açıları: Afyon Kocatepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(2), pp. 133-151.
  • Karlıklı, M. (2016). Ortaöğretim Kurumlarinda Verilen Muhasebe Eğitiminin Muhasebecilik Mesleğine Uygunluğunun Değerlendirilmesi, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Otlu, F. vd. (2012). Meslek Yüksekokulları Muhasebe Ve Vergi Bölümlerindeki Muhasebe Eğitimi Ve Bölümün Geleceği Hakkında Bir Araştırma:Malatya Meslek Yüksekokulu Uygulaması. Muhasebe ve Finansman Dergisi, pp.35-50.
  • Özcan, İ. vd. (2009). Muhasebe Programı Öğrencilerinin Cinsiyet ve Öğretim Durumunun Muhasebe Mesleğine Yönelik Tutumları ile İlişkilendirilmesi. Muhasebe ve Finansman Dergisi, pp.170-181.
  • Tazegül, A. (2011). Muhasebe Öğretim Programının Öğretim Elemanı Ve Öğrenci Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi: Meslek Yüksekokullarında Bir Uygulama, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tekşen, Ö. vd. (2010). Muhasebe Eğitiminin Değerlendirilmesi: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne Bağlı Meslek Yüksekokulları Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, pp.100-112.