Kocaeli İli Belediyelerinin Stratejik Planlarının Spor Boyutu ile İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı Kocaeli İlinde yer alan belediyelerin stratejik planlarının amaçlar ve hedefler boyutunda spora yönelik incelenmesidir. Çalışmada nitel araştırma tasarımı altında yazılı veri kaynaklarının analizini kapsayan doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Doküman taraması Kocaeli İli sınırlarında bulunan 11 ilçe belediyesi ve bir büyükşehir belediyesinin 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planlarını kapsamaktadır. Doküman incelemesi sürecinde aşamalarına göre dokümana ulaşma, dokümanların orijinalliğinin kontrol edilmesi, kullanım izninin alınması, dokümanların anlaşılması ve analiz edilmesi, son aşama olarak verilerin kullanılması yolu izlenmiştir.  Stratejik planların tam metinlerine ilgili belediyelerin web sitelerinden ulaşılmıştır. Ulaşılan stratejik planların spor boyutu ile incelenmesi amaçlar ve hedefler başlıkları altında gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak elde edilen verilere göre; tüm belediyelerin stratejik planlarında spor ile ilgili amaç ve hedeflere yer verildiği görülmüş fakat yer verilme oranlarında bir standart olmadığı tespit edilmiştir. Tüm Belediyelerin stratejik planlarında spor etkinlikleri ve tesislerine yönelik amaç ve hedeflerin yer aldığı ve bunun yanında rekreasyon faaliyetlerine belli oranda yer verdikleri   görülmüştür. Bu çalışma belediyelerin stratejik planlama boyutunda spor ve rekreasyon alanına yönelik ifadelere yer vermesi ve planlama sürecinde amaçlar ve hedefler başlıkları altında belediye yönetim süreçlerine dahil edilmesini vurgulaması açısından önem arz etmektedir.

Investigation of Strategic Plans of Kocaeli Provincial Municipalities with Sport Dimension

The aim of this study is to examine the strategic plans of the municipalities in Kocaeli province in terms of goals and objectives. In the study, a document review method was used which included analysis of written data sources under qualitative research design. The document covers the strategic plans of 11 metropolitan municipalities and a metropolitan municipality within the boundaries of Kocaeli Province covering the years 2015-2019. According to the stages of document review process, the way of reaching the document, controlling the authenticity of the documents, getting the use permit, understanding and analyzing the documents, using the data as the last stage has been followed. The full texts of the strategic plans are available from the web sites of the relevant municipalities. Strategic plans are examined under the headings of goals and objectives. According to the result obtained; it has been found that all the municipalities' strategic plans include sports related purposes and targets, but it has been determined that there is no standard in the placement rates. It has been seen that all the municipalities' strategic plans include objectives and targets for sporting events and facilities, as well as recreational activities. This study is important in terms of emphasizing that municipalities should include expressions in the field of sport and recreation in the strategic planning dimension and include them in municipal administration processes under the headings of goals and targets in the planning process.

___

  • Akkurt, K. (2013). Yerel Yönetimler ve Spor. Ed. Tacar Çağlar. Ankara Barosu Yayınları.s: 44-58
  • Atalı, L. (2015). Büyükşehir Belediyeleri Stratejik Planlarında Spor ile İlgili Amaç ve Hedeflerin Analizi. Spor Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri Dergisi. 10(1), 48-56.
  • Aydemir, Ş.,ve ark. (2004). Kentsel Alanların Planlanması ve Tasarımı. Akademi Yayınevi. Trabzon.
  • Baş, T. ve Akturan, L. (2008). Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınları, Ankara.
  • Demir, C., Yılmaz Kemal, M. (2010). Stratejik Planlama Süreci ve Örgütler Açısından Önemi Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:25, Sayı:1, Yıl:2010, ss.69-88.
  • Çoban, B. ve Karakaya, EY. (2010). Spor Kurum ve Kuruluşları İçin Stratejik Yönetimin Önemi. e-Journal of New World Science Academy. V:5, N:2, s:143-156.
  • Ekici, H. (2012). “Halkın Sporla İlgili Belediyelerden Beklentileri: Gaziantep’te Bir Uygulama”. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(3).
  • Ersoy, M. (2015). Kentsel Planlamada Standartlar. Ninova Yayınları. Ankara
  • Gürer, H. (2006). Stratejik Planlamanın Temelleri ve Türk Kamu Yönetiminde Uygulanmasına Yönelik Öneriler. Sayıştay Dergisi, (63), 91-105.
  • Karakılçık, Y. (2013). Yerel yönetimler. İstanbul: Seçkin Yayınları.
  • Lamba, M. (2014). Büyükşehir Belediyelerinde Geleceğe Bakış: Stratejik Planlar Üzerinden Bir İnceleme. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi.6(2),83-96
  • Sözen, T., Sunay, H. (2010). Spor Federasyonları Yöneticilerinin Stratejik Planlama Uygulamalarına İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi.VIII,(3),119-129.
  • Yıldırım A ve Şimşek H (2004). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayınları, Ankara.
  • Zengin E, Öztaş C (2008). Yerel yönetimler ve Spor. İstanbul Üniversitesi Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi. (55),49-78.
Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Mutlu TÜRKMEN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Spor Federasyonları İl Temsilcilerinin Yönetsel Sorunlarına İlişkin Görüşleri

Zeki TAŞ, Zafer ÇİMEN

Dart Sporcularının Erişkin Bağlanma Biçimleri ile Atılganlık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Mustafa Alper MÜLHİM, Zeynep MÜLHİM, Yılmaz ÜNLÜ, Adem SOLAKUMUR

Türk Töresinin Hazineleri Kutsal Şaman Elbiseleri İkonografisi

Kevser GÜRCAN YARDIMCI

Futbolda Dripling ile Sprint Özellikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Cem Sinan ASLAN, Ender EYÜBOĞLU, İzzet KARAKULAK

10-12 Yaş Grubu Tenisçilerin Bazı Kinantropometrik Değişkenlerinin ve Forehand-Backhand Vuruş Tekniklerinin İncelenmesi

Recep AYDIN, Akif ÇİFTÇİOĞLU, Serhat ALTINEL, Ali ÖZKAN

Hadislerin Hz. Peygambere (s.a.s.) Âidiyetini Tespitte Hz. Ömer’in Kullandığı İstişhad Metodunun Hadis İlmine Katkısı

Erdoğan KÖYCÜ

Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti Dönemi Yenileşme Hareketlerinin Türk Spor Kültürüne Etkileri “Tanzimattan Cumhuriyete Spor”

Adem BAYAZİT, Emre BOZ

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Medya Okuryazarlık Düzeylerinin Bazı Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi

Yılmaz ÜNLÜ, Serdar USLU, Murat KUL, Adem SOLAKUMUR, Çetin YAMAN

Beden Eğitimi ve Spor Dersinin Down Sendromlu Çocukların Ruhsal Uyum Düzeylerine Etkisi

Zeynel Abidin ŞENLİK, Murat KUL, İsmail KARATAŞ, M. Alper MÜLHİM

Sporcularda Yükseklik Antrenman Maskesinin Anaerobik Performans ve Solunum Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi

Oğuzhan YÜKSEL, Yağmur AKKOYUNLU, Harun KOÇ