Osmangazi (Bursa) ilçesi Bursa Siyahı incir bahçelerinde bulunan Pyralidae familyası (Lepidoptera) türleri ve bulaşıklılık oranları

Bu çalışma, Osmangazi (Bursa) ilçesi Gündoğdu, Çağlayan ve Ovaakça köylerinden seçilen 4 "Bursa Siyahı" incir bahçesinde 2000-2002 yıllarında, Pyralidae türlerinin ve bulaşıklılık oranlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla her bahçeden tesadüfi olarak, farklı zamanlarda 35 ilek inciri toplanmış, laboratuvara getirilerek bulunan larva ve pupa sayılan kaydedilmiştir. Ayrıca ağaçlarda kalmış ve yere dökülmüş incirlerden de örnekler alınarak incelemeler yapılmıştır. Bununla birlikte, Gündoğdu ve Ovaakça köylerinde seçilen bahçelere IMM+4 ve ALM feromon kapsülü içeren Pherocon H tip tuzaklar asılarak yakalanan pyralid türleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak incir bahçelerinde en yoğun ve yaygın tür Harnup güvesi, Ectomyelois ceratoniae Zeller bulunmuş, Kuruüzüm güvesi, Cadra calidella Gn. ve Kuruincir güvesi, Cadra figulilella Greg, ikinci derece yaygın türler olarak tespit edilmiştir. Ayrıca incir bahçelerinde asılı kalan ilek incirlerinin, bu zararlıların barınmasında, özellikle E. ceratoniae'nm gelişimini ve döllerinin devamını sağlamasında önemli rol oynadığı belirlen-miştir.

Pyralidae (Lepidoptera) spacies determined in Bursa Siyahı fig orchards and infestation levels in Osmangazi (Bursa) district

Pyralidae (Lepidoptera) Species Determined in Bursa Siyahı Fig Orchards and Infestation Levels in Osmangazi (Bursa) District This study was carried out to determine the pyralid species and infestation levels of important species in Bursa Siyahı fig orchards at 4 sites in Gündoğdu, Çağlayan and Ovaakça villages belonging to the town of Osmangazi located in district of Bursa during the years 2000 -2002. A total of 35 caprifig was picked up randomly from each fig orchard and the numbers of larvae and pupae were recorded in the laboratory at various times in the season. In addition, fruits remained on the trees and abscised fruits were examined. Also, Pherocon II type traps containing IMM+4 and ALM pheromone lures were placed in orchards in Gündoğdu and Ovaakça villages and species caught in traps were identified. Consequently, carob moth, Ectomyelois ceratoniae Zeller, was the most common and widespread species and currant moth, Cadra calidella Gn, and raisin moth, Cadra figulilella Greg., were species of secondary importance. In addition, caprifig remained on fig trees played an important role in sheltering pyralid species which enables the development and successive generations ofE. ceratoniae in fig orchards.

___

  • Ahmad, T.R. ve M.A. Ali. 1991. Monitoring Flight Activity of Phycitine Moths in the Warehouse by Using Pheromon Traps. Arab Gulf Journal of Scientific Research, 9(1): 79-86.
  • Akşit, T., F. Özsemerci ve İ. Çakmak 2003. Aydın ilinde incir ağaçlarında saptanan zararlı türler . Türk. Entomol Derg., 27(3):181-189.
  • Anonim, 1997. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer). T.C. Başbakanlık D.İ.E. ISSN 1300-963Xno.2234.
  • Anonim 2000. www.trece.com/stgdprod.html.
  • Balachowsky, A.S.,1972. Entomologie Applique A L'Agriculture Tome II-Second Volume: Ordre des Lepidoptera, Paris, pp. 1634.
  • Bouka H., M. Chemseddine, M. Abbassi ve J. Brun 2001. La pyrale des dattes dans la region de Tafılalet au Sud-Est du Maroc. Fruits (Paris)56(3): 189-196.
  • Demir, M. 1985. İhracat ve İthalatta Zirai Karantina. Ekonomi Gazetecilik ve Matbaacılık Ltd. Şti., İstanbul. 382 s.
  • Ertürk, H., 1963. Batı Anadolu incirlerinde zarar yapan Lepidopter'lerden Phycitidae familyası türleri ve bunlardan İncir kurdu (Ephestia cautella Walk.)'un biyolojisi, zarar şekli ve mücadele imkanları üzerinde çalış¬malar. Tarım Bakanlığı, Bornova Zirai Müc. Ens. Yayınları Teknik Bülten, No. 9, 117 s.
  • FAO, 2002. apps.fao.org/page/collections?subset=agriculture. Faostat internet kaynağı
  • Fraquiera, J.H., 1955. Traças dos fıgos secos contribuiçao para o seu estudo no Algarva. Separata do Boletin da Junta Nacional das Frutas, Lisboa.
  • Heckford, R. J. , 2002. A note on the larva of Ephestia fıgulilella (Gregson, 1871) (Lepidoptera: Pyralidae). Entomologist's Gazette, 53(2): 130.
  • Holloway, J. D., J.D. Bradlay ve DJ. Carter, 1992. IIE Guides to insects of importance to Man: I Lepidoptera, edited by C.R. Betts, International Institute of Entomology, The Natural History Museum, London 262 pp.
  • İyriboz ,. N. 1940. İncir Hastalıkları. Ziraat Vekaleti Neşriyatı, Sayı:489, Kültür Basımevi, İzmir.
  • Mart, C. ve N. Kılmçer 1993. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde narlarda zararlı Ectomyelois ceratoniae Zeller (Lepidoptera:Pyralidae) (Harnup güve¬sinin popülasyon değişimi ve döl sayısı. Türk. Entomol. Derg. 17 (4): 209-216.
  • Mound, L. A. 1989. Common Insect Pests of Stored Food Products. British Museum Economic Series No. 15, London. 68 pp.
  • Mourikis, P. A., A. Tsourgianni ve A.Chitzanidis, 1998. Pistachio nut insect pests and means of control in Greece. Acta Horticulturae, No.470, pp.604-611.
  • Özar, A.İ., P. Önder, A. Sarıbay, T. Demir, S. Özkut, Y. Arınç, T. Azeri, M. Gündoğdu ve H. Genç. 1985. Ege Bölgesi İncirlerinde Görülen Hastalık ve Zararlılarla Savaşım Olanaklarının Saptanması ve Geliştirilmesi Üzeri¬ne Araştırmalar. TÜBİTAK-TOAG, Proje No: TOAG-429 (Yayınlan¬mamış), İzmir. 80 s.
  • Özer, M. 1957. Türkiye'de Depo, Ambar, Fabrika ve Silolarda Muhtelif Hububat Taneleri, Un ve Mamulleri ile Kuru Meyvalar ve Tütünlerde Önemli Zarar Yapan Böcek Türlerinin Morfolojileri, Kısa Biyolojileri ve Yayılış¬ları Üzerinde Araştırmalar. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 125, Ankara. 136 s.
  • Pagani, M. ve D. Fogliazza. 1994. Insect Pests in Stored Foodstuffs in Italy Part 2: Lepidoptera. Notiziario Sulla Protezione Delle Piante 2, Italy, p. 15-21.
  • SAS Institute, 2002. JMP User's Guide: Version 5.01.2, SAS Institute, Cary, NC.
  • Ülkümen, L., S. Özbek ve M. İleri 1948. İncir ve Hastalıkları. Yüksek Ziraat Enstitüsü Basımevi, Ankara. 200 s.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yerli ve yabancı yapım damlatıcıların sulama performansları yönünden karşılaştırılması

GÖKHAN ÇAMOĞLU, MUHARREM YETİŞ YAVUZ

İznik Gölü havzasında değişiksu kaynaklarıyla sulanan toprakların ağır metal içerikleri

HALUK BAŞAR, SERHAT GÜREL, A. Vahap KATKAT

Bursa ili un fabrika ve değirmenlerinde zararlı böcek türleri

Kıymet Senan COŞKUNCU

Bursa koşullarında bazı kuru fasulye çeşitlerinde (Phaseolus vulgaris L.) bakteri aşılama ve değişik azot dozlarının verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi

OYA KAÇAR, Fevzi ÇAKMAK, Nazan ÇÖPLÜ, Nedime AZKAN

Arazi toplulaştırma planlama çalışmalarında uzaktan algılama tekniklerinden yararlanma olanakları

Müge KÖSEOĞLU, Kemal Sulhi GÜNDOĞDU

Bursa koşullarında geliştirilen makarnalık buğday hatlarının (Triticum turgidum var.durum L.) bazı tarımsal özelliklerinin belirlenmesi

Ramazan DOĞAN

Osmangazi (Bursa) ilçesi Bursa Siyahı incir bahçelerinde bulunan Pyralidae familyası (Lepidoptera) türleri ve bulaşıklılık oranları

Kıymet Senan COŞKUNCU, Nimet Sema GENÇER, NABİ ALPER KUMRAL

Salamura siyah zeytin üretiminde geleneksel Gemlik yönteminin günümüz koşullarına uyarlanması

VİLDAN UYLAŞER, İSMET ŞAHİN

Canıtez çeşidi nohutta aynı yükleme hızında ezilme direnci değişiminin neme bağlı olarak belirlenmesi

Eşref IŞIK, Taner GÜLER

Bursa koşullarında geliştirilen ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının bazı kalite özelliklerinin araştırılması

KÖKSAL YAĞDI