LEVENT METE’NİN “AŞK ROMANLARI YAZAN ADAM” ADLI ROMANINDA POSTMODERNİZM

20. yüzyılın başlarında biçim, kurgu, anlatım teknikleri, zaman, üslup gibi roman yazımındaki estetik özelliklerin yeniden şekillendiği bir anlayış kendini gösterir. Gelenekselin karşısında olması tartışmalara ve eleştirilere yol açsa da bir yaşam ve düşünce tarzı olarak bu anlayış “postmodernizm” kısa zamanda topluma yerleşir. Postmodern kuram, yansıtmacı roman estetiğinin sahip olduğu unsurların karşısındadır. Onların yeniden yorumlaması nedeniyle Modern düşünceye zıt olan, popülist kültüre eleştirel bakan postmodernizm, tarihe, geleneğe ve halka yönelmiştir. Türk romanında bu açıdan dikkat çeken bir sanatçı da Levent Mete’dir. Asıl mesleği psikiyatrist olan Mete, roman tarzında ele aldığı eserlerden biri de “Aşk Romanları Yazan Adam”dır.  Bu çalışmada postmodern bir çizgide eserlerini ele alan Levent Mete’nin “Aşk Romanları Yazan Adam” adlı romanı, postmodern kuram tekniklerinden olan üstkurmaca yöntemiyle ele alınıp değerlendirilmeye çalışılacaktır.  

___

  • Aktulum, Kubilay (1999). Metinlerarası İlişkiler. İstanbul: Öteki Yayınevi.
  • Demir, Yavuz (2002). Zaman Zaman İçinde, Roman Roman İçinde: Müşehadat. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Ecevit, Yıldız (2006). Türk Romanında Postmodernist Açılımlar. İstanbul, İletişim Yayınları.
  • Eco, Umberto (1992). Açık Yapıt. (Çev. Yakup Şahan). İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  • Moran, Berna (1998). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 3. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Sazyek, Hakan (2002). “Türk Romanında Postmodernist Yöntemler ve Yönelimler” Hece Dergisi, Türk Romanı Özel Sayısı, Ankara: Hece Yayınları, Yıl 6, Sayı: 65- 66- 67, Haziran- Temmuz.
  • Sontag, Susan (1991). Sanatçı: Örnek Bir Çilekeş, Yayına Haz: Yurdanur Salman/ Müge Gürsoy, İstanbul: Metis Yayınları.