F KLAVYE İLE Q KLAVYENİN ERGONOMİK AÇIDAN KARŞILAŞTIRILMASI VE ERZURUM ADLİYESİ UYGULAMASI

Günümüz çalışma koşulları dikkate alındığında gerek özel sektörde gerekse kamusektöründe çalışma koşullarının giderek iyileştirildiği görülmektedir. İşlerinin büyükbir bölümünü klavye ile çalışarak yerine getiren çalışanların giderek artan sağlık so- runları göz önüne alındığında çalışanlara uygun klavye üretimi, tasarımı ve bu ürünle- rin kullanılması önemlidir. Kişilerin ve çalışanların daha verimli ve sağlıklı çalışabilme- leri için sağlıklı ve daha verimli araç gereçler ile çalışmaları gerekmektedir.Ülkemizde sık kullanılan ve Q klavye diye adlandırılan Qwerty klavye türü ile gü- nümüzde çıkarılan genelgeler ve yönetmelikler ile kullanılması teşvik edilen F klavyearasındaki ilişki gittikçe artan bir şekilde incelenmeye ve tartışılmaya başlanmıştır. Busuretle ergonomik açıdan hangi klavyenin daha avantajlı olduğunun tespit edilmesiönemlidir. Geçmiş dönemlerdeki hız, verimlilik ve harcanan enerji miktarları dikkatealındığında bu etkenlerin doğru kullanılması hem yapılan iş hem de sağlık açısındanönemlidir. Bu çalışmada F klavye ile Q klavye ergonomik açıdan incelenmiş ve Erzurum Adli- yesinde zabıt kâtiplerine yapılan anketin sonuçları yorumlanmıştır.

Comparison from Ergonomic Aspects of F Keyboard with Q Keyboard and Implementation Erzurum Courthouse

When today s working conditions in the private sector are taken into consider- ation, it is seen that working conditions both in the public and private sector are increasingly improving. Considering the increasing health problems of workers per- forming a large portion of their jobs with the keyboard, it is important to produce,design and use of the appropriate keyboard for workers. It is necessary for peopleand employees that they should work with healthier and more efficient equipmentand supplies in order to be able to work more efficiently and healthily.The relationship between Qwerty-Qwertz keyboard type called as Q keyboardthat is frequently used in our country and F keyboard that is encouraged to use withthe notices and regulations issued nowadays has started to be examined and dis- cussed. Thus, determining the most ergonomically advantageous keyboard has agreat importance. Considering speed, efficiency, and the amount of expended ener- gy in the past, the correct use of these factors is important both in terms of the workand health.In this study the F keyboard and Q keyboard were examined ergonomically andthe data obtained from the survey conducted to the clerks who work in Erzurum sCourthouse and who perform a large part of their work in the courthouse throughthe keyboard is interpreted.

___

  • AKALIN, Haluk Şükrü (2003), Klavye Sorunu ve Bilgisayarlarda Türkçe Karak- terler, Türk Dili Dergisi, Sayı 616, Ankara, s. 353-356. AYANOĞLU, Can (2007), İşyerinde Ergonomi ve Stres, İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, Sayı:34, Ankara, s. 29-36 BABALIK, C. Fatih (2011), Mühendisler İçin Ergonomi İşbilim, Dora Basım Ya- yın, İstanbul BENGÜ, Sarp (2008), “Özel Eğitimde F Klavyenin Önemi ve Türkçe Yazımın Nörolojisi”,http://www.rehabilitasyon.com/action/makale/1/Ozel_Egitim- de_F_Klavyenin_Onemi_ve_Turkce_Yazimin_Norolojisi-5112 (Erişim Tarihi: 15.05.2013) BİLGİN, Nuri (1991), “Eşya ve İnsan”, Gündoğan Yayınları, İstanbul GÜNAL, Serkan, OYSAL Yusuf, TELÇEKEN Sedat, ÖZŞEN Özgür, POLAT Hüse- yin, AKINLAR Cüneyt, SAVAŞ Topuz Ayla (2012), “Klavye Öğretimi”, Editör: Serkan Günal, “Klavye Öğretimi”, Anadolu Üniversitesi, Ankara KOCA, Başak, AKIN Galip, GÜLTEKİN, Timur, (2001), “Ergonomik Tasarımlar- da El Antropometrisi ve Veri Analizi” 8. Ulusal Ergonomi Kongresi, Bildiriler Kitabı, s.240-247, İzmir. PAPATYA, Gürcan, PAPATYA Nurhan (1998), “6. Ergonomi Kongresi Bildiri- ler”, Ankara Üniversitesi, Milli Prodüktivite Merkezi, Yayın No:662, s. 508 SABANCI, Alaettin-Sarp Korkut Sümer (2011), “Ergonomi”, Nobel Yayın Dağı- tım, İstanbul SEÇKİNER, Serap Ulusam, KURT, Mustafa (2004), “Güvenliğin Değerlendiril- mesi için Geliştirilmiş Ergonomi Teknolojisi: Kairos, Örnek Uygulama” Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 19, Sayı 1, Ankara, s. 37-41. ŞİMŞEK, Muhittin. (1994), “Mühendislikte Ergonomik Faktörler”, armara Üni- versitesi Yayınları, İstanbul VİKİPEDİ (2013),‘F Klavye’, http://tr.wikipedia.org/wiki/F_klavye, (Erişim Ta- rihi: 15.05.2013) YILMAZ, Aytül Nurdan Yavuz, ÖZVERİ, Hakan-Bektaş, Gülfer-İrban, Arzu (2012), “Tıp Bilişimi İle Kaliteli ve Verimli Sağlık Hizmeti Sunumunda “F Klavye” Gerçeği”, SD Dergisi, http://www.sdplatform.com/Dergi/654/Kalite- li-ve-verimli-saglik-hizmeti-sunumunda-F-Klavye-gercegi.aspx (Erişim Tarihi: 15.05.2013)