1945 Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu

Bu çalışmada, 1945 yılında çıkarılan ve uygulamaya konulan Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu incelenmiştir. Kanun'un hazırlanması sırasında yaşanan itirazlar, Kanun'un içeriği ve uygulanışı ile ilgili konular ele alınmıştır. Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nun amacı, Türkiye'de köy ekonomisini canlandırmaktı. Aynı zamanda kanunun amacı, toprakla birlikte şekillenen toplumsal yapıyı, cumhuriyetin istediği insan tipini yetiştirmeye uygun hale getirmekti. Ayrıca "yoksul kavmi giydirmek, aç kavmi doyurmak", işsizlere iş bulmak, yokluktan varlık çıkarmak gibi bir amacı daha vardı. Kanun'un uygulanması sırasında epeyce bir toprak dağıtımı yapılmıştır. Bu dağıtım, Türkiye'deki sosyal ve ekonomik yapıyı dönüştürecek boyuta ulaşmamıştır. O nedenle iyi niyetli bir girişim olarak kalmıştır. Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'ndan beklenilen sonuç elde edilememiştir. Türkiye'nin çiftçiyi topraklandırma macerası, sonraki yıllarda da devam etmişse de, Türkiye'deki toprağa bağlı sosyal, siyasal ve ekonomik düzenin değişimi gerçekleştirilememiştir. Bu değişim ve dönüşümün gerçekleştirilememesi, bugünlere kadar bazı sorunların ertelenmesine ve zaman içinde sorunların büyümesine neden olmuştur. Şeyhlik ve ağalığa dayalı yapının dönüştürülememesi, cumhuriyet ve demokrasinin gerektirdiği, kendi ayakları üzerinde durmayı başarabilen, kendi kararını kendi verebilen, araştıran, sorgulayan, eğitimli, soru soran ve cevap veren bireyin yetişmesini engellemiştir.

1945 The Legislative Act for Making Landless Farmer Landowner

In this study, the Legislative Act for Making Landless Farmer Lan-downer that came into force on the date 1945 has been discussed. The asserted objections in the sessions, the content of the act and, putting the act into practice are the topics of this study. The primary object of the Act for Making Landless Farmer Land-owner was to vitalize village economy in Turkey and, was to accord social structure that to be reformed during the implementation of the act in order for idealized citizens for the republic. Additionally, "to dress a necessitous tribe, to give food to a hungry tribe" or to create jobs for unemployed people, shortly, to invent a wealth from sordid poverty was the other object. Quite a lot of allotment has been made in implementation of the act but, this allotment has not been executed at the level in which societal and economic structure to be transformed in Turkey. Therefore, the act had been a bona-fide attempt. The expected results from the Act for Making Landless Farmer Lan-downer have not been achieved. Despite the adventure for making farmer landowner has continued in the following years, but changing in societal, politic and economic system has not been succeeded. Because of failing in changing and transformation, some problems has been postponed and deepened up to date. The fail in transformation in the system that leaning on the sheiks and aghas has prevented individuals that anticipated by the republic and democracy as getting matured, capable, self-determinant, educated, researcher, questioner, answer seeker.

___

  • Barkan, Ömer Lütfı, Türkiye'de Toprak Meselesi (Toplu Eserler 1), Gözlem Yayınları, İstanbul, 1980.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi Başbakanlık Yazı İşleri ve Sicil Müdürlüğü.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi Tarım Bakanlığı Toprak İşleri Genel Müdürlüğü.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Başbakanlık Muamelat Umum Müdürlüğü.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Başvekâlet Kararlar Dairesi Müdürlüğü.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Başvekâlet Yazı İşleri Dairesi Müdürlüğü.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreterliği.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Konya Valiliği. Mektupçuluk Kalemi.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Umum Müdürlüğü.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Ziraat Bakanlığı Neşriyat Müdürlüğü, Kavanin Mecmuası, c. 27, Türkiye Büyük Millet Meclisi Matbaası, Ankara, 1945.
  • Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi.
  • İnce, Erdal, Türk Siyasal Yaşamında Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu, İstanbul, 2009.
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi Zabıt Ceridesi, c. 17, Ankara, 1945.