SICAK CAM ÜFLEME TEKNİĞİNDE LÜSTER ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

İnsan sabrının, yaratıcılığının ve becerisinin bir ürünü olan camdan yapılmış ürünler, bilgiyi tarihin derinliklerinden günümüze taşıyan değerli eserlerdir. Cam malzemesi antik çağlardan beri yiyecek içecek kapları, inşaat malzemesi ve süs eşyası olarak kullanılmaktadır. Günümüzde halen basit araç gereçlerden iletişime ve uzay teknolojilerine kadar çok yaygın bir kullanım alanları vardır. Camın sanatsal anlamda ilerlemesi ve büyülü ışıltısını daha da etkinleştirmek adına birçok dekorlama yöntemi kullanılagelmiştir. Cam üretiminde özel dekorlama yöntemleri geliştirmek için farklı malzemeler tek başına ya da bir arada değerlendirilebilir. Bu çalışmada cam sanatında lüster tekniğinin çağdaş form yüzeylerinde yeniden yorumlanması amaçlanmıştır. Lüster tekniği cam üstü bezeme-süsleme sanatı olup, çeşitli yöntemlerle elde edilen ve formların üzerini uygulanabilen metal bazlı, saydam film tabakasıdır. Yaratı süreci yüzyılları bulan, tarih içinde zaman zaman yok olma noktasına gelen lüster tekniği, gücünü albenisinden, parıltısından ve bazen de aşırı dışa dönük hale gelen cazibesinden alır.

___

  • Çizer, S., “Endüstri Seramiğinde Sırüstü Dekorlama Malzemelerinden Lüster ve Yaldızların Kullanımı”, Tasarım ve Dekor Semineri Bildiriler Kitapçığı, Türk Seramik Derneği, No:12, 1995.
  • Karasu, B. ve AY, N., Cam Teknolojisi, Milli Eğitim Basımevi, Ankara 2000.
  • MEGEP (mesleki eğitim ve öğretim sisteminin güçlendirilmesi projesi), Seramik ve Cam Teknolojisi Dekoratif Uygulamalar, s. 5, Ankara 2008.
  • Lüster”, Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, Cilt15, s.7580, süt.3, İstanbul, 1986.
  • Olcay, B.Y., “Ortaçağ Cam Sanatında Lüster Tekniğinin Kökenine ve Tarihlendirilmesine Yönelik Bazı Düşünceler”, Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü, Uluslararası Sanat Tarihi Sempzoyumu, S. 423, 2002.
  • Şölenay, Emel, “ 1000 o C’ de Gelişebilen Redüksiyonlu Lüsterli Sır Araştırmaları”, Anadolu Üniversitesi Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir, 1995, s:8-10-12-15.
  • Uçkan, O. B. Y., Cam Tarihine Genel Bir Bakış, Anadolu sanat kültür dergisi s.100 sayı:19, Eskişehir 2008.
  • Uysal, İ., “Karo Sektöründe Uygulanan Metalik Sırlar”, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı, 2007.
  • Ünal, R.H., Sanat tarihi sempozyumu, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü, 603 sayfa, 2002.