ANTAKYA’DA FRANSIZ MANDASI DÖNEMİ EĞİTİM YAPISININ OLUŞUM VE DÖNÜŞÜM SÜRECİNİN MİMARİ ANALİZİ

Antakya’da Fransız Mandası Dönemi yirmi yıl sürmüştür. Bu süre içerisinde Fransızlar kentte çeşitli imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Tarihi kent dokusunun içinde ve yakın çevresinde müze, sinema, banka, idari yapı, hastane ve okul yapıları gibi çeşitli kamusal binalar yapılmıştır. Çalışmaya konu olan Ecole des Soeurs-Fevzi Çakmak İlkokulu Fransız Mandası Dönemi’nin ilk yıllarında Antakya tarihi kent dokusunda yoğun olarak geleneksel konutların yer aldığı bir mahallede inşa edilmiştir. Aynı dönemde yapının yakın çevresinde inşa edilen diğer eğitim yapıları zaman içinde yıkılmış ve/veya işlev değişimine uğramıştır. Bu çalışmada, Ecole des Soeurs-Fevzi Çakmak İlkokulu’nun oluşum ve dönüşüm sürecinin mimari analizinde; yakın çevre dönem yapılarından, tarihi belge ve bilgilerden, eski tarihli fotoğraflardan, kartografik dokümanlardan ve yapıda yürütülen tespitlerden yararlanılmıştır. Bu kapsamda, çalışmanın giriş kısmından sonra; yapının genel tanımı, yakın çevre eğitim yapıları, yapının oluşum ve dönüşüm sürecinin mimari analizi açıklanmış ve yapının korumakullanımı ile ilgili değerlendirmeler sunulmuştur.

___

  • Antakya Fevzi Çakmak Ortaokulu Bülteni, Yıl.1, Sayı.1, 1984.
  • BAKIRER, Ö., 1982. “Mimarlık Tarihi Araştırmalarında Belgelerin Kat- kıları”, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı 1. Milli Kültür Şürası, Cilt 3, Sayı 36, sy: 25-29.
  • BİLGİLİ, Dr. M. F., 1939. Manda İdaresinde: Hatay Kültür Hayatı, İktisat Basımevi, Antakya.
  • JACQUOT, P. 1931. Antioche: Centre de Tourisme, Comite de Tourisme d’Antioche, Antakya.
  • KONDELEON C., 2000. Antioch. The Lost Ancient City, Princeton University Press.
  • NAKİB, B., 2012. Eski Antakya’dan Görünümler Tarihsel Yapılar ve Eski Ünlü Yerler, Antakya Belediyesi Kültür Yayınları, Antakya.
  • ÖZDEMİR, R.,1994. “Osmanlı Döneminde Antakya’nın Fiziki ve Demografik Yapısı 1709-1860”, Belleten, Cilt:LVIII, Sayı: 221, sy:119-157.
  • RİFAİOĞLU, M.N., 2014. “The Historic Urban Core of Antakya under the Influence of the French Mandate, and Turkish Republican Urban Conservation and Development Activities”, Megaron Dergisi, YTÜ, Mimarlık Fakültesi, İstanbul, sy: 271-288.