Çağdaş Kentsel Çevre Yaratma Çabalarına Bir Örnek: ‘Ankara / Portakal Çiçeği Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi’

Bu çalışmada, Ankara kentine yeşil alan kazandırmak amacıyla “Portakal Çiçeği Vadisi” için yapılan “kentsel dönüşüm projesi” irdelenmektedir. Bu amaca yönelik olarak çalışma 3 aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk olarak araştırma alanı tanımlanmakta ve kentsel dönüşüm projesine ilişkin detaylı bilgi verilmektedir. İkinci aşamada vadinin bugünkü durumu ve sorunları ortaya konulmaktadır. Son aşamada da kullanıcı grubunun beklentilerine yönelik anket çalışması yapılarak sonuçlar değerlendirilmekte ve alanın nitelik ve kimlik kazanmasına yönelik öneriler sunulmaktadır

An Example of The Efforts Which Create The Contemporary Urban Environment: The Urban Renewal Project of Portakal Çiçeği Valley/ Ankara

In this study; the renewal project of Portakal Çiçeği Valley in order to create green area for Ankara, has been investigated. For this purpose; the study includes mainly three sections. In the first section of the study; the study area has been defined and, given detail knowledge about urban renewal project. In the second section of the study; current situation of the valley and its problems has been explored. Results from taken questionnaires to evaluate the perceptions of users group in the park have been appraised and, some proposals which improve the quality of area and its identity have been given in the last section of the study. 

___

  • Altunkasa,M.F., 1998. “Rekreasyonel Planlama Organizasyonu”, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 54, Yardımcı Ders Kitapları Yayın No: B-4, 2. Basım, Adana.
  • Anonim, 2004. “Portakal Çiçeği Vadisi Kentsel Gelişim Projesi, Portakal Çiçeği Vadisinin Kronolojik Gelişimi” , Portakal Çiçeği Vadisi Proje Geliştirme, İşletme ve Ticaret Anonim Şirketi, Dikmen Caddesi, Yeşil Vadi Sokak, 8/C, Ankara.
  • Anonim, 2005. “Ankara Kent Planı”, Ankara
  • Çelik, D., 1994. Ankara, Çankaya İlçesi Aziziye Mahallesi Mevcut Alan Kullanımı Kararları ve Açık Yeşil Alanlarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma Yüksek Lisans Tezi (basılmamış). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Ankara.
  • Ergüleç, A., 1999. Fiziksel Çevrenin Oluşumunda Plancı-Tasarımcı Disiplinlerin Birlikte Çalışmalarına Dayalı Model Üzerine Bir Araştırma. Ankara.çeği Vadisi Kentsel
  • Gelişme Projesi,Ankara Dergisi, Cilt:2,Sayı:5, Temmuz-1993, Ankara. Göksu, A.,F., 1993.Portakal Çi
  • Karaküçük, S., 1997. Rekreasyon (Boş Zamanları Değerlendirme) Kavram- Kapsam ve Bir Araştırma. ISBN: 975-95084-1-9, Seren Ofset, İkinci Baskı, Ankara.
  • Şahin, Ş., 1996. Dikmen Vadisi Peyzaj Potansiyelinin Saptanması ve Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Ankara.
  • Uzun, G., Altunkasa, M.F., 1991. Rekreasyonel Planlama Arz ve Talep, Çukurova Üniversitesi Yayın No: 6/1, s:80, Adana.