Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kampüslerinde Arboretum Oluşturulması Üzerine Bir Araştırma

Gelişen teknolojiyle birlikte doğaya verilen zarar da artmaktad ı r. Doğ ay ı korumak ve ça ğı m ı z ı n h ı zl ı yaşam temposundan insanlar ı uzaklaşt ı rmak için yeş il alanlar oluşturulmal ı d ı r. Yeşil alanlar ı n geliştirilmesi kadar korunmas ı da çok önemlidir. Do ğay ı korumak doğ ay ı sevmekle, doğ ay ı sevmek de doğ ay ı tan ı makla başlar. Doğ an ı n temel unsurlar ı n ı n ilk s ı ras ı nda gelen bitkileri halka tan ı tmay ı amaçlayan kuruluşlar ı n başı nda ağ aç ve çal ı formundaki bitkilerin tan ı t ı ld ığı Arboretumlar gelmektedir. Arboretumlar ayn ı zamanda bilimsel ara şt ı rma, eğ itim, öğretim ve rekreasyonel etkinliklerin de gerçekle ştirildiğ i kuruluşlard ı r. Bu çal ışmada araşt ı rma alan ı olarak Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kampüsleri seçilmi ş ve bu alanlarda bir arboretum kurulmas ı n ı n ilke ve olanaklar ı n ı n saptanmas ı amaçlanm ışt ı r. Yine bu çal ışmada odunsu bitkiler aras ı ndan estetik de ğeri olanlar ı seçebilmek, ağ açlar ı geniş halk kitlelerine tan ı tmak ve çoğ altmak gibi birçok amaca hizmet eden Arboretumlar ı n ülkemizde bir an önce kurulmas ı ve geliştirilerek say ı lar ı n ı n artt ı rı lmas ı gerekliliğ i vurgulanm ışt ı r

A Research on Arboretum Formation at Ankara University Faculty of Agriculture Campus

The damage to the nature is being large with upgrading technology. The green areas is formed for protect the nature and remove the people from their speedy life. Protection of nature starts with loving it and also loving the nature is start with recognizing it. The Arboretums that introduce the plants Ilke trees and shrubs are most important establishments for introducing the plants to the people. The arboretums are also the establishes that scientifı c research education and recreation works are made. As a case study, the campus of Ankara University Faculty of Agriculture are chosen. The aim of this study is the form an arboretum in the campus. The choices of worthy plants and to recognize them to the people are the aim of the Arboretums. So they must be formed and widespread in our country this subject is main purpose of this thesis.

___

  • Anonymous, 1992. Arboretum Tesis Kurallar ı . Türk Standartlar ı , Birinci bask ı , Ankara.
  • Anonymous, 1993. Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Kampüsü 1993 y ı l ı Yı ll ı k Bakı m Işleri ve Arboretum Projesi Aç ı klama Raporu, Ankara.
  • Bailey, L. H. 1950. The Standart Cyclopedia of Horticulture. Volume I, Sayfa 347-352, Arboretum, New York.
  • Boydak, M., A. Bayraktar, K. Şengönül, F. Yalt ı rı k, İ . Aslanboğa, Y. Ayaşl ı gil, H. Dirik, A. Uzun, 1994. Köyceğiz Yunus Emre Arboretumu Projesi, Çevre Hakanl ığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanl ığı , İ stanbul.
  • Ekim, E. 1991. Botanik Hahçesi Planlama Kriterleri ve Çankaya (Ankara) Botanik Bahçesi Örne ği Üzerine Bir Araşt ı rma, Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarl ığı Anabilim Dal ı , Ankara.
  • Eyyübi, S. 1991. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yerle şiminin Alan Kullan ı m ı Aç ı s ı ndan Irdelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarl ığı Anabilim Dal ı , Ankara.
  • Öztan, Y., H. Perçin, 1993. Gölba şı Botanik Park ı Alan Kullan ı m Raporu, Ankara.
  • Pamay, B. 1979. Park Bahçe Ve Peyzaj Mimarisi, İ stanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Park Bahçe Ve Peyzaj Mimarisi Kürsüsü, İ stanbul.
  • Saruhan, Ü. ve H. Boynuk ı sa, 1994. Düzenleme ve I şlevleri Aç ı s ı ndan Arboretumlar, Bitirme Tezi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarl ığı Bölümü, Ankara.
  • Uslu, M. 1965. Ağ açl ı klar ı n Kurulmas ı Fenni ve Tekni ği, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay ı nlar ı 245, Ankara.
  • Uzun, G. 1978. Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi Peyzaj Planlama Ilkelerini Saptanmas ı ve Alan Kullan ışı Üzerine Bir Ara şt ı rma, Adana.
  • Yalt ı r ı k, F. 1988. Atatürk Arboretumu, Istarbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. Seri A, Cilt 38, Say 2, İ stanbul.
  • Yalt ı r ı k, F. ve A. Efe, 1989. Otsu Bitkiler Sistemati ği, İ stanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yay ı nları Ders Kitab ı , İ stanbul.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: 4
  • Yayıncı: Ankara Üniversitesi Basımevi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ascochyta Yanıklığı Ascochyta rabiei Pass. Labr. 'na Dayanımları Farklı Nohut Çeşitlerinde Oransal Su, Kuru Madde ve Prolin Miktarlarındaki Değişimler

A.sülün ÜSTÜN, Sara DOLAR

Kayısı Hasatında Bir El Silkeleyicinin Bazı Parametrelerinin Belirlenmesi

Metin GÜNER, Ibrahim GEZER

5 BB ve 420 A Amerikan Asma Anaçlarının Köklenme Oranları ve Kök Kaliteleri Üzerine Farklı Köklendirme Ortamları ile IBA Dozlarının Etkileri

Mustafa KELEN, İsmail DEMİRTAŞ

Değişik Varyans Oranlı Normal Populasyonlardan Alınan Değişik Örnek Genişliğindeki İki Örnekte Student-t, Welch ve Ayıklanmış-t Testlerinin Uygulanması ile Elde Edilen I. Tip Hata ve Testin Gücü

Ensar BASPINAR

Kentsel Arıtma Çamurunun Kışlık Arpada Azot Kaynağı Olarak Kullanılması

Mehmet Ali BOZKURT, İbrahim YILMAZ, K. Mesut ÇİMIRIN

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kampüslerinde Arboretum Oluşturulması Üzerine Bir Araştırma

Nurcan ONEN, Oğuz YILMAZ

Bıldırcın Büyütme Yemine Değişik Düzeylerde Organik Asit Karışımı ilavesinin Besi Performansı ile Bağırsak içeriği pH'sı Üzerine Etkileri

Güray ERENER, B.zehra SARIÇİÇEK, Aslı OZDAŞ

Sakaryabaşı Batı Göletinin Besin Düzeyine Sedimentin Üstündeki ve Sediment Gözenek Suyundaki Fosforun Etkisi

Akasya AKÇORA, Serap PULATSU

Ekin Yapraksülü ğ ü, Oulema melanopus L. Coleoptera: Chrysomelidae 'un Biyolojisi Üzerinde Araştırmalar

Mehmet KAYA

Trakya Bölgesinde Tarımı Yapılan Kültür Bitkilerinin Sulama Programları n ı n Oluşturulmasında Açık Su Yüzeyi Buharlaşmasından Yararlanma Olanakları

A. Halim ORTA, Yeşim ERDEM, Tolga ERDEM, Mehmet ŞENER