MUHAMMED EMİN ER’in el-FEYZU’r-RABBANÎ Fİ İLMİ’l-ME‘ÂNÎADLI ESERİNİN BELAGAT AÇISINDAN İNCELENMESİ

Bu çalışma, Osmanlının son döneminde doğmuş ve hayatı boyunca ilimle iştigal etmiş önemli ilmi şahsiyetlerden (1905/2013) Seyda Muhammed Emin ER’in el-Feyzu’r-Rabbanî fi İlmi’l Me‘nî adlı eserinin belagat açısından değerlendirilmesine ilişkindir. Çalışmada Seyda Muhammed Emin Er’in hayatı, şahsiyeti ve ilmi çalışmaları ile ilgili kısa bilgiler verilmiş, daha sonra Arap belegatının me‘ânî kısmına dair telif edilen bu eserin incelenmesi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çerçevede eserin belagat ilmine olan katkısı incelenerek tahlil edilmiştir: Eserin muhtevası, konu tertibi, üslubu ve genel özellikleri incelenerek tespit edilmeye çalışılmıştır. Eserin dikkat çeken özelliklerinden birimüellifin eserinde kısa ve kolay bir üslup kullanmış olmasıdır. Bu durum eserin daha kolay anlaşılmasına vesile olmuştur. Çalışma kapsamında elde edilen sonuçlar örnekler vasıtasıyla ortaya konulmuştur. Bu vesileyle konunun açıklığa kavuşturulması hedeflenmiştir. Ayrıca belirlenen hususlar belagat ilminin daha geniş kaynaklarına başvurularak değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Bu değerlendirme neticesinde eserin öne çıkan özellikleri maddeler halinde sıralanmıştır. Çalışma neticesinde eser Arap Dili ve Belagati çerçevesinde değerlendirilerek alana sunduğu katkıya ilişkin kanaatler ortaya konulmuştur.

___

Ahmed Matlub. Mu‘ceumu’l-Mustalahati’l-Belağiyye ve Tetavvuruha. Beyrut: ed-Daru’l-Arabiyye lil-Mevsu‘ât, 1426/2006.

Akçay, Halil. Endülüslü Edip ve Şair İbn Zeydûn ve Divanı. Diyarbakır: Seyda Kitabevi, 2018.

Aslan, Recep. “Muhammed Emin Er el-Miranî’nin Fehmu’l-Fıkıh fi Usuli’l-Fıkıh Risalesi Çerçevesinde Hadis/Sünnet Usulüne Yaklaşımı”.Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 21, (2018):607-620.

Er Muhammed Emin, Ahlak Risalesi, çev. Abdullah Ünalan. İstanbul: Mevsimler Kitap, 2017.

Er, İbrahim Halil. Son Osmanlı Âlimi. Ankara: Meed Yayınları, 2014.

Er, Muhammed Emin. Camiu’l-Mutuni’d Dirasiyyet-el-Feyzur’rabbanî fi İlmi’l Me‘anî.İstanbul: Mevsimler yayınevi, 2018.

Er, Muhammed Emin. Camiu’l-Mutuni’d-Diniyye.İstanbul: Mevsimler kitap,2018.

Er, Muhammed Emin. Fetvalar. İstanbul: Arı Sanat Yayınları, 2005.

Güceyüz,İsa. Belâgat Literatürünün Târihî Seyri. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, 2015.

Hatip el-Kazvînî, Muhammed b. Abdurrahman. Telhisu’l-Miftah. Karatşi: Mektebetu’l-Buşra, 1431/2010.

İbn Hallikan, Şemseddin Ahmed b. Muhammed. Vefayatu’l-A’yan ve EnbauEbnai’z-Zaman. thk. İhsan Abbas, 4. Baskı. Beyrut: Darusadr, t.s.

İbnu’l-‘adm, Kemaluddin, Omer b. Ahmed. Buğyetu’t-Taleb f i Tarihi Haleb, thk.Suheyl Zukar. Beyrut: Daru’l-Fikr, 1408/1988.

Keskin, Mustafa. “Doğu Medreseleri Ekseninde Eğitim-Öğretim Faaliyetleri: Gaziantep Örneği”. Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 4/1(2017): 61-82.

Keskin, Mustafa. “Kur’ân’ın -İ‘câzına Dair İlimler ve Sekkâkî’nin “Miftâhu’l-Ulûm” Adlı Eserinin Tahlili”.Kilis 7Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (2017) 99-122.

Teftazânî, Mes‘ud b. Ömer. Muhtasaru’l-Me‘ânî. İstanbul: Üçler matbaası, 1977.

Tekin, Ahmet. “Son Dönem ÂlimlerindenMolla Hasan Ta‘vikî, Hayatı ve Eserleri, Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Tam Metin Bildiriler Kitabı,14-17 Eylül, Diyarbakır: (2017).