Bir Tereke, Yetmiş Denizlili

Denizli Şeriyye Sicillerine kaydedilmiş ilginç bir terekedir. Bu tereke Sakızlı bir Rum kumaş tüccarına aittir. Tereke sahibinin adı Yorgi veled-i Minol'dür. Yorgi 1779 yılında Denizliye gelmiş ve Canıızoğlu hanında ölmüştür. Terekesinde Hollanda, İngiltere ve Fransa 'dan gelen kumaş ve diğer tekstil ürünleri bulunmaktadır. Bu ilginç bir durumdur. Çünkü Denizli Anadolu 'nun dokumacılık merkezidir.
Anahtar Kelimeler:

Kadı, Sakız, Rum, Dokumacılık

A Heritage, Seventy Inhabitant from Denizli

This article investigates on an interesting heritage which is registreted in Denizli Court records (Şeriyye Sicilleri). This heritage belongs to an Ottoman Greek cloth merchantfrom Sakız (Khios). His name is Yorgi veled-i Minol (Yorgi son of Minol). Yorgi came to Denizli in 1779 and than died in Camızoğlu inn. İn his heritage there were lots of clothsand textile products from Holland, England and France. İt is an interesting situation, because Denizli is a textile center of Anatolia.

___

  • Arşiv Belgeleri Denizli Ser'iyye Sicilleri (D.S.S.), 670/26, 672/63, 672/133 Kitap ve Makaleler Atay, Çınar, İzmir'in İzmir'i, İzmir 1993.
  • Fakültesi Mecmuası, c. i5 (Ekim 1953), s.2
  • Osman Hamdi Bey - Lounay, 1873 Yılında Türkiye'de Halk Giysileri, (Haz. Erol Üyepazarcı) İstanbul, 1999. Özkaya, Yücel; XVIII, yy. 'da Osmanlı Kurumları ve Osmanlı Toplum Yaşantısı, Ankara 1985.