Refet Paşa'nın İstanbul'a Girişi ve tıbbiyelilerce karşılanışı

Askeri Tıbbiye, Türkiyenin yakın tarihinde önemli ölçüde rol oynamış bir eğitim kurumudur. Meşrutiyet hareketi içinde önemli ölçüde ülke sorunlarıyla ilgilenmiş bu okulun öğrencileri, Birinci dünya Savaşının felaket dolu günlerinde ve Türk -Yunan Savaşında da aynı duy arlılığı göstermiştir. Savaşın bitiminden sonra Refet Paşanın İstanbula girişinde onu coşkuyla karşılayanlar arasında Askeri Tıbbiye öğrencileri de bulunuyordu. Bu makale Refet Paşanın İstanbula girişinde Tıbbiyeliler ve halk tarafından coşkulu bir biçimde karşılanışını ele almaktadır.

Entry of Refet Pasha to Istanbul and welcoming of military medical students

Military medical school is an educational institution, which has played a significant role in the recent history of Turkey. Students of this school significantly dealed with the problems of the country in the constitutionalism movement. Also they showed awareness in the days of the catastrophic the first world war and in the Greco-Turkish war. After the end of the war, military medical students have been situated in among the enthusiastic crowd at the entry of Refet Pasha to Istanbul too. This paper evaluates the ebulliently welcoming of the at entry of Refet Pasha to Istanbul by military medical students and public.

___

Süreli Yayınlar

Tevhid-i Efkar

Vakit

Güleryüz

Hakimiyet-i Milliye

Araştırma ve İnceleme Eserler

ADIVAR, Halide Edip, Türkün Ateşle İmtihanı, Can Yay., İstanbul, 2007.

ARI, Kemal, “İzmir’in Kurtuluşu ve Yüzbaşı Şerafettin Bey”, Yedinci Askeri Tarih Semineri: 1763-1938 Yılları Arasında Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyetinde Ordu ve Toplum: 25-27 Ekim 1999, Askeri Müze ve Kültür Sitesi (Harbiye- İstanbul) Sunu: 27 Ekim 1999.

ARI, Kemal, Üçüncü Kılıç: Yüzbaşı Şerafettin ve İzmir’in Kurtuluşu, Maltepe Ün. Huk. Fak. Yayını, İstanbul, 2007 (İkinci baskı Zeus Kitabevi yay., İzmir, 2007).

ARI, Kemal, “Mudanya Bırakışmasına Uzanan Süreçte Girişimler Ve Doğu Trakya Sorunu”, Osmanlıdan İşgal Yılarına Mütarekeden Cumhuriyet Günlerine Mudanya, Gaye Kitapevi, Bursa, 2008, s.s.98 -108.

ASLAN, Betül, Refet Paşa ve İşgalden Kurtulacak İstanbul’un İdaresi Meselesi, (Yayınlanmamış Yüksel Lisans Tezi), Erzurum 1991.

BIYIKLIOĞLU, Tevfik, Trakya’da Milli Mücadele, I, TTK yay., Ankara, 1992.

CEBESOY, Ali Fuat, Siyasi Hatıralar,C.I -III, Temel Yay., İstanbul 2011.

ÇAKMAK, Fevzi, “Tıbbiyeli Hikmet Örneğinde Gençliğin Milli Mücadeledeki Rolü”, Cumhuriyete Giden Yol, C 1, Türkiye Barolar Birliği Yayınları, Ankara, 2013, ss.456 - 471.

HATİPOĞLU, Tahir, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Toplumsal İlerlemenin ve Türkçe Eğitimin Öncüsü Tıbbiye, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2011.

KANDEMİR, Feridun, “Refet Paşa İstanbul’da”, Yakın Tarih, ss.257 -260.

KANSU, Mazhar Müfit, Erzurum’dan Ölümüne Kadar Atatürk’le Beraber, C.I, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 2009.

KAYMAZ, Nejat, “T.B.M.M.’nde Misak- ı Milli’ye Bağlılık Andı İçilmesi Konusu I”, Tarih ve Toplum , S.19, (Temmuz, 1983).

NUTKU, Seyfi, “Gençlik Anadolu’nun Temsilcisi Refet Paşa’yı İstanbul’da Nasıl Karşıladı”, Yakın Tarihimiz, C III, S. 35 (25 Ekim 1962), ss. 261 -263.

ÖZATA, Metin, Atatürk ve Tıbbiyeliler, Umay Yayınları, İzmir, 2007.

ÖZBAY, Kemal, “Osmanlı- Türk Ordularında Sağlık Hizmetleri Teşkilatı ve Personelinin Yetiştirilmesi”, Türk Hekimliği Tarihi, C II, İstanbul Matbaası, İstanbul 1976.

ÖZBAY, Kemal, Türk Asker Hekimliği Tarihi, C 2, İstanbul, 1976.

ÖZÇELİK, Ayfer, “Saltanatın Kaldırılmasından Sonra İstanbul’da Durum (Felah Grubu Raporlarına Göre)”, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, C.3, S.9, Ankara 1992, ss.23 -26

SARIHAN, Zeki, Kurtuluş Savaşı Gençliği, Kaynak Yayınları, İstanbul, 2004.

SARIHAN, Zeki, Kurtuluş Savaşı Günlüğü, C 4,TTK, Ankara, 1996.

TANSE L, Selahattin, Mondros’tan Mudanya’ya Kadar, Milli Eğitim Bakanlığı Yay., İstanbul, 1991.

TEVETOĞLU, Fethi, Atatürk’le Samsun’a Çıkanlar, Atatürk Ve Çevresi Yayınları, Ankara, 1971.

TURAN, Şerafettin, Türk Devrim Tarihi, Bilgi Yayınevi, İstanbul, 2002.