Şeyh Bahâuddîn Tâhâ El-İmâdî ve “Minhac” Adlı Eseri

Bahâuddin Tâhâ b. Abdurrahmân, 1258/1842 yılında Pervârî’nin Mâî köyünde doğmuştur. İlk tahsilini babası Abdurrahmân ile amcası Molla Kâsım’ın yanında almış olan Şeyh Tâhâ, ilim tahsili için bir çok yer dolaşmıştır. Mûsul’a gidip ilmini tamamlayıp Molla Abdullah Ömerî’den icâzet almıştır. Tarîkat şeyhi ise Şeyh Muhammed Nuriddîn’dir. XVIII. Yüzyılda yaşamış olan Şeyh Tâhâ’nın vefat tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Âlim bir şahsiyet olan Şeyh Tâhâ, birçok eser yazmıştır. Ancak bu eserlerin çoğu günümüze ulaşamamıştır. Bize ulaşabilen nâdir eserlerinden birisi ise bu çalışmada tanıtmaya çalıştığımız Minhâcu makâsidi’l-ebrâr ve mi’râcu mevâridi’l-ahyâr adlı tasavvuf kitabıdır. Yazma olan bu eserin başka nüshasına rastlayamadık. 

SHEIKH BAHÂUDDÎN TÂHÂ AL-IMÂDI AND HIS WORK “MİNHAC”

BahâuddinTâhâ b. Abdurrahmân, was born in 1258 (hijri) /1842(AD) in the village of Mâî, Pervari. He took first education from his father Abdurrahmân and uncle MollaKâsım, then travelled to many places for education. He went to Mosul, completed education and thus he was authorized and ratified as a scholar by Molla Abdullah Ömerî.  His religious leader was Sheikh Mohammed Nuriddîn. He lived in the 18th century. His death date is unknown. Scholar Sheikh Tâhâ wrote many books.  But, many of them are unavailable today. One of his works available is the Sufi book “Minhâcumakâsidi’l-ebrâr and mi’râcumevâridü’l-ahyâr”.  We could not find any other copy of this manuscript work.  

___

  • Akot, Bülent, Tasavvufun 100’ü, OTTO Yay., Ankara, ts. __________, Tasavvufun 200’ü, OTTO, Ankara, ts. Cebecioğlu, Ethem, Tasavvuf Terimleri&Deyimleri Sözlüğü, Anka Yay., İstanbul, 2004. Hucvirî, Ali b. Osman el-Cüllâbî, Keşfü’l Mahcûb, ter. Süleyman Uludağ, Dergâh Yay., İstanbul, 2010. İbrâhîm Mustafâ ve Arkadaşları, el-Mu’cemü’l-vasît, Çağrı Yay., İstanbul, 1989. İdiz, Ferzende, İmâm Süyûtî ve Tasavvuf, İlahiyat Yay., Ankara, 2015. Kuşeyrî, Abdülkerîm, er-Risâle, tahk. Ma’rûf Züreyk-Alî Abdulhamîd Ebu’l-Hayr, Dârü’l-Hayr, Beyrût, 1416/1995. Molla Câmî, Nureddin Abdurrahman b. Ahmed, Nefahâtü’l-üns min hazarâti’l-Kuds, ter. Lamiî Çelebî, Sad. Abdülkadir Akçiçek, Sağlam Kitabevi, İstanbul, 1981. Molla Tâhir Abdullah, Hayâtü’l-emcâd mine’l-ulemâi’l-ekrâd, Dâru İbn Hazm, 1436/2015. İmâm Rabbânî, Mektûbât, Dârü’ş-Şafaka, 1423/2002. _________, Mektûbât, ter. Abdulkadir Akçiçek, Merve Yay., İstanbul, ts. es-Selefî, Hamîd Abdulmecîd-ed-Dûskî, Tahsin İbrâhîm, İkdü’l-cümân fî tarâcîmi’l-ulemâi ve’l-üdebâi’l-Kürd ve’l-mensûbîne ilâ müdün ve kurâ Kürdistân, Mektebetü’l-Asâle ve’t-Türâs, 1429/2008. Selvi, Dilaver ve Arkadaşları, Rabıta ve Tevessül, Umran Yay., İstanbul, 1994. Selvî, Dilaver, Velâyet ve Kerâmet, Hoşgörü Yay., İstanbul, 2012. Tâhâ, Şeyh Bahâuddîn, Minhâcu makâsidi’l-ebrâr ve mi’râcu mevâridi’l-ahyâr, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Merkez Ktp., Şeyh Selim Efendi Kitaplığı. (Nüshasının kopyası bizde mevcuttur). ________, İcâzetnâme, ts. Tosun, Necdet, İmâm-ı Rabbânî, İnsan yay., İstanbul, 2016. ___________, Bahâeddîn Nakşbend, İnsan Yay., İstanbul, 2013. et-Tûsî, Ebû Nasr Serrâc, el-Lumâ’, tahk. Abdulhalîm Mahmud-Tâhâ Abdulbakî, Dârü’l-Kütübi’l-Hadîse, Mısır, 1380/1960. Uludağ, Süleyman, “Velî” DİA, İstanbul, 2013, c. XLIII.