Pandeminin Parasal ve Finansal Boyutları

2019 yılı Aralık ayı sonunda Çin’de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının ekonomik, sosyal ve psikolojik birçok etkisi olmuştur. Salgının boyutları ekonomik açıdan değerlendirildiğinde küresel çapta işsizlik enflasyon, cari açık gibi temel makroekonomik göstergeler kötüleşmiş, büyüme oranı azalmış ve dış finansman zorlukları meydana gelmiştir. Pandeminin ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla ülkelerin uygulamış oldukları para ve maliye politikaları çoğu zaman yetersiz kalmış, ilave tedbirlerin yürürlüğe girmesi zorunlu olmuştur. Hızla ilerleyen salgının küresel ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla hükümetler ekonomik ve sosyal hayatı kısıtlayıcı bir takım önlemler almışlardır. Salgınla mücadele etmek amacıyla kredi ve borçların yeniden yapılandırılması, düşük faizli kredi imkanlarının yaratılması ve politika faiz oranlarındaki değişiklik gibi bir takım para politikası uygulamaları yürürlüğe girmiştir. Salgın sonrasında görülen ekonomik problemler Türkiye ekonomisinde de baş göstermiştir. Çalışmanın amacını salgının Türkiye ekonomisinde yaratmış olduğu parasal ve finansal etkileri değerlendirmek oluşturmaktadır. Bu amaçla çalışmada Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun resmi internet sitelerinde yer alan parasal ve finansal göstergelerden yararlanılmış, veriler tablo ve grafik şeklinde sunulmuştur. Çalışma sonucunda pandeminin Türk bankacılık ve finans sektörü üzerinde yaratmış olduğu yıpratıcı etkinin oldukça yüksek düzeyde olduğu görülmüştür.

Monetary and Financial Dimensions of the Pandemic

___

  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), (2020). Aylık Bankacılık Sektörü Verileri (Temel Gösterim). https://www.bddk.org.tr/BultenAylik (Erişim Tarihi: 16.02.2021).
  • Deloitte (2020).Covid-19 Salgınının Elektrik Talebine Olan Etkisi ile Türkiye 2020 Büyüme Beklentilerinin İncelenmesi. Nisan 2020.
  • Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), (2020). Covid-19 Gölgesinde 2020 Yılı Dünya ve Türkiye Ekonomisi ve 2021 Yılından Beklentiler. http://www.ebso.org.tr/ebsomedia/documents/covid-19-golgesinde-2020-yili-dunya-ve-turkiye-ekonomisi&2021-yilindan-beklentiler_45218664.pdf (Erişim Tarihi: 15.02.2021).