KÜLTÜREL MİRAS KALEVALA; RAIJA UOSIKKINEN VE İLLÜSTRASYONLARI

İllüstrasyon, tarih boyunca dünyanın farklı ülkelerinde ve kültürlerinde bir görsel anlatım dili ve iletişim aracı olmuştur. Tarihte edebi metinler, kahramanlık öyküleri ve mitolojiye dayalı aktarımlarda illüstrasyon tekniği önemli bir rol oynamıştır. Bu makalede sanatçı Raija Uosikkinen’in tasarımcı ve illüstratör olarak Finlandiya’nın en tanınmış seramik fabrikalarından biri olan Arabia için yaklaşık 40 yıl boyunca yaptığı katkıdan bahsedilmiştir. Ayrıca Finlandiya’nın ulusal destanı Kalevala için 1976’dan 1999’a kadar her yıl sınırlı sayıda üretilen 24 adet tabak tasarımına değinilmiştir. Sanatçının gerçek tarihin yanı sıra tarih öncesi tanrılar, tanrıçalar ve kahramanlarla ilgili şiirsel hikayeleri özgün illüstrasyon anlatımıyla ve serigraf baskı tekniği kullanarak meydana getirdiği tasarımlar incelenmiştir. Bu seride bulunan ve folklorik öğelerin şiirsel metin ile birleştirilmiş çağdaş yorumları olan tabak illüstrasyonlarının, kültürel mirasın bir destan üzerinden belgelenmesine ışık tutan niteliği vurgulanmıştır. Bu bilgilerin ışığı altında 1976 ve 1999 tarihli ve ön yüzünde Uosikkinen illüstrasyonlarının, arka yüzeyinde Fince, İsveççe ve İngilizce olarak Kalevala destanının bir parçasının yer aldığı tasarımlar açıklanmıştır.

CULTURAL HERITAGE KALEVALA; RAIJA UOSIKKINEN AND HER ILLUSTRATIONS

Throughout history, illustration has been a visual language and communication tool in different countries and cultures of the world. The illustration technique has played an important role in the transmission of literary texts, heroic stories, and mythological transmissions. This article discusses the contribution of artist Raija Uosikkinen as a designer and illustrator for Arabia, one of the most well-known ceramic factories in Finland, for nearly 40 years. In addition, the article touches upon the 24 limited edition plate designs produced annually for Finland’s natioanl epic, Kalevala, from 1976 to 1999. In addition, the article examines the artist’s original illustration style and screen printing technique in creating designs based on poetic stories of both real and prehistoric gods, goddesses and heroes. The article highlights the quality of plate illustrations in this series, which combine folkloric elements with a contemporary interpretation of poetic text, as documenting cultural heritage through an epic. Based on this information, the article describes the designs from 1976 and 1999, featuring Uosikkinen illustrations on the front and a part of the Kalevala epic in Finnish, Swedish and English on the back.

___

  • Abdurrezzak, A. O. (2014). Türk Dünyası Mitolojik Destanları ile Kalevala Destanı Üzerine Mukayeseli Bir Araştırma, Yayımlanmamış Doktora tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Bradunas, E. (1986). Ancient heroes and tales of adventure create a national identity. American Folklife Center at the Library of Congress, Edited by Alan Jabbour and James Hardin. Washington: Library of Congress-1987.
  • Demir, T. (2021). Illustration as a Visual Communication Culturel Product Aesthetic Line in Visual Representation, IGI Global, Chapter 7, 119-140.
  • Gikonv, J. (1991). In Black and White Graphic Illustration. Newyork: DesingPress.
  • Goldman, P. and Cooke S. (2012). Reading Victorian Illustration, 1855-1875: Spoils of the lumber room. London: Taylor & Francis Group.
  • Hakan Verdu Martinez, E. (2018). Arabia Porselen Fabrikasında Seramik Sofra Eşyalarının Finlandiya Modern Tasarım Tarihine Paralel Gelişimi. Sanat ve Tasarım Dergisi. 8 (1), 68-91.
  • Hellman, Å. (2004). Ceramic Art in Finland Acontemporary tradition. (Translations from Finnish by Hicks, M. 19-48, 58-64, 2562- 260, 272 and captions 65-249, Translation from Swedishs by Malkki, E. 49-57, 65-249 and 261-271). New York: Thames & Hudson Inc.
  • Huokuna, T. (2012). Glorian Antiikki. Finlandiya: Sanoma Magazines.
  • Ruokonen, I., Kattainen, A. and Ruismäki, H. (2012). Preschool children and the 5-string kantele: An exercise in composition. Procedia Social and Behavioral Sciences, 45, 39-400. Published by Elsevier Ltd.
  • Ruokonen, I., Sepp, A., Moilanen, V., Autio, O. and Ruismäki, H., (2014). The Finnish Five-String Kantele: Sustainably Designed for Musical Joy, Journal of Teacher Education for Sustainability, 16 (1), 76-88. Finland: Daugavpils.
  • Lehikoinen, L.-L. (2001). Arabian Keramiikkatehtaan tuotesuunnittelu-osaston toiminta, tuotanto ja tuotteiden Markkinointimenetelmat 1950-Luvulla. Fin: Jyväskylä Filosofian, lisensiaatin tyo, Jyvaskylan yliopisto taidehistorian laitos.
  • Leppälahti, M. (2015). Cultural Heritage in Picturebooks: Mauri Kunnas’s Doghill and The Canine Kalevala, Libri & Liberi. 4 (1), 103-120.
  • Lönnrot, E. (1965). Kalevala (fin Destanı) 1-25 Runo, (Çev: L. Obuz ve M. Obuz). Ankara: Balkanoğlu Matbaacılık Ltd.
  • Özbay, Ö. (1999). Dünya Mitolojisi ve Nartlar, Kafkas Derneği Yayınları 6. Ankara: Takav Matbaası.
  • Tepecik, A. (2002). Grafik Sanatlar: Tarih, Tasarım, Teknoloji. Ankara: Detay & Sistem Ofset.
  • Wigan, M. (2012). Görsel İllüstrasyon Sözlüğü, (Çev: M. E. Uslu). İstanbul: Literatür Yayınları.
Sanat ve Tasarım Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-2264
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

RAHİP GOMİDAS “BABİL IRMAKLARI KIYISINDA” Koro ve Piyano Eşlikli Sololar için 137. Mezmur Kompozisyonu İçerik-Biçim Analizi

İsmet KARADENİZ

MASKE VE INSTAGRAM FILTERLERININ İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA COMMEDIA DELL’ARTE

Ziyad GULİYEV, Kerim Emre ÖZERDEN

TOPLUMSAL MEKANIN YENİDEN ÜRETİMİ: TRABZON KAVAK MEYDANI VE HÜSEYİN AVNİ AKER STADYUMU

Bahar KÜÇÜK KARAKAŞ, Neva GERÇEK ATALAY

LACAN BAĞLAMINDA RESİM VE PSİKANALİZ (Salvador Dali’nin Narcissus’un Metamorfozu, Michelangelo Merisi Da Caravaggio’nun İshak’ın Kurban Edilişi, Jackson Pollock’un - Bir (Numara 31) isimli yapıtları üzerinden bir analiz)

Zülküf KAÇMAZ

MOBİLYA TASARIMINDA ATIK MALZEME KULLANIMININ ÖRNEKLER ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

İrem BEKAR

KENTİN İMGELENEBİLİRLİĞİNDE KAMUSAL ALANDA YER ALAN HEYKELLERİN ETKİSİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

Fatma Ebrar MERAL, Ayşen ÇELEN ÖZTÜRK

KADIN KOOPERATİFLERİNDE YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME SÜRECİ VE TASARIMCININ ROLÜ: KARABÜK ÜRETEN ELLER KOOPERATİFİ ÖRNEĞİ

Ege KAYA KÖSE, Dilek AKBULUT

AMERİKAN GAZETESİ HARPER’S WEEKLY İLLÜSTRASYONLARIYLA 1877-1878 OSMANLI RUS SAVAŞI (93 HARBİ) SIRASINDA OSMANLI KENTLERİ

Özgür GÜLBUDAK

TEMEL TASARIM EĞİTİMİNDE SOYUT DÜŞÜNME: “DÜZEN” VE “KAOS”UN “DİZİLER” ARACILIĞIYLA AÇIKLANMASI

Daniz SHEIBANIAGHDAM, Gözde ZENGİN, Milad HAJİAMİRİ

COVİD-19 PANDEMİSİNİN EĞİTİM MEKÂNI KULLANIMINA ETKİLERİ: KTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ BİNASI ÖRNEĞİ

Reyhan MİDİLLİ SARI, Ayşe ŞAHİNER TUFAN