Üniversite Öğrenci Topluluklarının Toplumsallaşmada Yeri ve Önemi
Üniversiteler, günümüz dünya sorunlarının çözümüne dönük olarak ve üniversite öğrencisi olduğu süre içerisinde onları mutlu edebilme adına kendi bünyelerinde gönüllü öğrenci toplulukları kurmaktadır. Bu bağlamda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde 70 öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Bunlardan biri de Toplumsal Eğitim ve Uygulama Topluluğu’dur. Bu topluluğun temel amacı, eğitim fakültelerinde var olan Topluma Hizmet Uygulamaları dersinin öncesinde, ders süresince ve ders sonrasındaki yıllarda öğrencilerin toplumsal duyarlılıklarını sağlamak ve pekiştirmek üzere Yüksek Öğretim Kurulu’nun böyle bir topluluk kurulması önerisi doğrultusunda kurulmuştur. Bu topluluk faaliyetini 2014 yılından bu yana sürdürmektedir. Eğitimin her alanında olduğu gibi üniversitelerde özellikle eğitim fakültelerinde değerler eğitimine dönük çalışmalar önemli bir hızla artmakta, özellikle geleceğin öğretmenlerinin niteliklerini artırmaya dönük uygulamalar yapılmaktadır. Diğer taraftan fakülte öğrencilerinin ders dışı faaliyetlerinin kültürel ve sosyal açıdan önemi büyüktür. Bu bağlamda, öğrenci etkinlikleri gerçekten etkin vatandaşlık bağlamında son derece önemlidir. Bu çalışmada, Recep Tayyip Erdoğan Toplumsal Hizmet, Eğitim ve Uygulama Topluluğa katılım amaçları ve faaliyetleri öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmiştir.
The Place and Importance of University Student Clubs in Socialization
Universities build volunteer student clubs in their own bodies in order to make students happy with the solution of today's world problems during their university life. In this context, Recep Tayyip Erdogan University has 70 student clubs. One of these is the Community of Social Education and Practice. The main aim of this community is to provide and reinforce students’ social sensitivity before and after the community service practices course in faculties of education. The community has been operating since 2014. As in all areas of education, studies on values education in universities, especially in education faculties, are increasing at an accelerated pace especially with the aim of increasing the qualifications of the future teachers. On the other hand, the extracurricular activities of faculty students are of great importance both culturally and socially. In this context, student activities are extremely important in terms of truly effective citizenship. In this study, the aims and activities of Recep Tayyip Erdoğan Community of Social Services, Education and Practices were evaluated according to student opinions.
___
- Akyol, A., & Onbaşı, A. (2014). Öğrenci Topluluklarının Sivil Toplumdaki Rolü ve Önemi–
Hitit Üniversitesi Felsefe ve Tarih Topluluğu Merkezli Bir İnceleme. Uluslararası Türk Dünyası Sivil Toplum Zirvesi. Eskişehir.
Akyüz, H., & Türkmen, M. (2015). Üniversite Öğrencilerinin Boş Zaman Faaliyetlerine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi: Bartın Üniversitesi Örneği. International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS), 2016; 4:(SI 1): 340-357.
Balcı, V., & İlhan, A. (2006). Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin rekreatif etkinliklere katılım düzeylerinin belirlenmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(1), 11-18.
Bayındır, N. (2012). Dumlupınar Üniversitesi sınif öğretmeni adaylarinin serbest zamanlarini değerlendirme biçimleri. Dumlupinar University Journal of Social Science/Dumlupinar Üniversitesi Soysyal Bilimler Dergisi, 1(32).
Demirel, M., & Harmandar, D. (2009). Üniversite öğrencilerinin rekreasyonel etkinliklere katılımlarında engel oluşturabilecek faktörlerin belirlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(1), 839-846.
Lapa, T. Y. ve Ardahan, F. (2009). "Akdeniz Üniversitesi Öğrencilerinin Serbest Zaman Etkinliklerine Katılım Nedenleri ve Değerlendirme Biçimleri", Hacettepe Üniversitesi, Spor Bilimleri Dergisi, Cilt 20, sayı 4, s.132-144.
Öztürk, M., & Akgün, Ö. E. (2012). Üniversite öğrencilerinin sosyal paylaşım sitelerini kullanma amaçları ve bu sitelerin eğitimlerinde kullanılması ile ilgili görüşleri. Sakarya University Journal of Education, 2(3), 49-67.
Özdilek, Ç., Demirel, M., & Harmandar, D. (2007). Dumlupınar ve Sakarya üniversitelerinde öğrenim gören Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin boş zaman etkinliklerine katılım nedenleri ve düzeylerinin karşılaştırılması. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 4(2), 1-13.
Süzer, M. (2000). Üniversite öğrencilerinin boş zamanlarini değerlendirme alışkanlıkları. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(8), 123-133.
Şakar, S. E. (2008). Üniversite Gençliğinin Ruhsal Sorunları . Çankaya Üniversitesi
Gündem.ocak (289. 88-92
- Toplum Gönüllüleri (2013). Rapor. Üniversitelerde Sosyal Sorumluluk ve Sosyal
Girişimcilik Pilot Projesi. Er. Tarihi.14.12.2017
http://www.sogla.org/uploads/5/0/5/8/5058659/49_-_ universitelerde_sosyal_sorumluluk_rapor_tog.pdf.
- Tatar, A., Tok, S., & Saltukoğlu, G. (2011). Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zekâ
Ölçeğinin Türkçe'ye Uyarlanması ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi. Klinik
Psikofarmakoloji Bülteni-Bulletin of Clinical Psychopharmacology, 21(4), 325-338.
Yaldır, A., Koyuncuoğlu, M. U., & Demir, B. (2016) Üniversiteler İçin Öğrenci Topluluk Yönetim Bilgi Sistemi Uygulaması. XVIII. Akademik Bilişim Konferansı. Aydın.1-8.
Yüksek Öğretim Kurulu (2011) Topluma Hizmet Uygulamaları Yönergesi
(17.11.2011).http://www.cumhuriyet.edu.tr/userfiles/file/EgitimFakultesi/thu/thuy.pdf Er.Tar. 10.10.2017