TURQUALITY DEVLET DESTEKLERİ VE MARKALAŞMADAKİ ÖNEMİ

Amaç- Ülkemizde kendi adıylada markalaşan TURQUALITY®Programı, dünyadaki ilk ve tek devlet destekli bir markalaşma programıdır. Bu çalışma, Turquality programının amacını, kapsamını ve Türk ürünlerinin markalaşmasında sağladığı desteği anlatmaktadır.Yöntem- 2006 yılında ilk olarak hayata geçirilen Turquality programın kapsamı, sonraki yıllarda genişletilmiştir. Bu çalışmada, Turquality programının tanımı ve kapsamı analiz edilmiştir.Bulgular- Turquality programının yurt dışına açılmak isteyen firmalara sağladığı imkanlar ve firmaların bu desteklerden yararlanmak için, yapması gerekenler anlatılmaktadır. Sonuç- Türk ürünlerinin markalaşması, uluslararası piyasalarda rekabetçi olmaları ve bu üstünlüklerini uzun vadede sürüdürebilmeleri için, Turquality Programı çok öenemli avantajlar sunmaktadır.

GOVERNMENTAL SUPPORTS OF TURQUALITY AND ITS SIGNIFICANCE IN BRANDING

Purpose- Turquality, a branding on its own, is the first and the single government supported national branding program. This study investigates the concept, coverage and the supports of Turquality program for branding the Turkish products.Methodology- The Turquality program has initiated in 2006 and then extended in later years. The definition and the coverage of the Turquality program is analyzed in this study.Findings- The paper explains that the advantages of Turquality Program for the Turkish firms intented to go international and requirements the firms must meet seeking support of the Turquality Program. Conclusion- Turquality program provides great advantages and governmental support for branding Turkish products and keeping these products comptetive in the long run.

___

  • Aaker, David.(2014). Markalama. Kapital Medya Hizmetleri A.Ş.Yayınları, İstanbul.
  • Karpat, A.I., (2004). Marka Yönetimi ve Başarılı Markalar için Temel İkeler, İltişim Yayınları, İstanbul.
  • Mehmet Büyük Ekşi, (2019).Röportaj, 29 Nisan 2019, Eski TİM Başkanı.
  • Merter, G.,(2017). Marka Cinsiyeti ve Kozmetik Sektörüne Yönelik Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Pazarlama Bilim Dalı, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Perreault Jr, William D. C., Joseph P. McCarthy, E.Jerome, Çev. Önce, A.G. (2013) Nobel Akademik Yayıncılık,Ankara.
  • Salim Çam,(2019). Röportaj, 26 Nisan 2019, TURQUALITY® Uzmanı.
  • Yalçın, Y. E. (2009). Bu Topraklardan Dünya Markası Çıkar Ama. Mediacat Kitapları, İstanbul. http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts 09.05.2019
  • https://www.ticaret.gov.tr / 05.05.2019
  • https://www.TURQUALITY®.com / 13.03.2019