GARAJ VEYA OTOPARK İŞLETENİN SORUMLULUĞU (TBK m.579)

Günümüzde hızla artan motorlu taşıt sayısı, bunların uzun veya kısa süreli bırakılacakları garaj ve otopark gibi yerleri zorunlu ve önemli kılmış ve bir meslek olarak garaj ve otopark işletmeciliğini doğurmuştur. Garaj ve otoparka taşıtlarını bırakanlar, geri almalarına kadar bunların işletmeci tarafından gözetim altında tutulacağını ve herhangi bir zarara uğramadan kendilerine verileceğine güvenirler. Esasen bu sıradan bir beklenti olmayıp, garaj ve otopark işleten ile taşıtını bırakan arasındaki sözleşmenin bir gereği, hatta amacıdır. Bu sebeple, motorlu taşıt sahibine ait eşyanın yok olması, zarara uğraması veya çalınması halinde bundan garaj ve otopark işleten sorumlu olmalıdır. Bu sorumluluk Türk Hukukunda özel hükümlerle düzenlenmiştir.

Liability of The Garage or Parking Lot Manager

In our days, the rapidly increasing number of motor vehicle necessitated places like garages or parking lots where these motor vehicles will be left. Therefore garage or parking lot manager became a profession. Those who leave their vehicle to these garages and parking lots trust that their vehicle will be guarded and will be given back to them without any harm. Actually this is not an ordinary expectation but the concern, even the object of the contract between the manager of the parking lot and the one who leaves his/her vehicle. That's why, if this vehicle is harmed or stolen, the garage manager should be held liable. This liability is regulated with special rules under the Turkish Law. In this study we will examine the liability of the garage or parking lot manager.

___

  • Ayiter, Nuşin, Kamping Yeri İşletene Otelcinin Eşyanın Telef, Hasar ve Çalınmasından Mes'uliyeti Esasları Uygulanabilir Mi? Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 1968, Cilt 25, Sayı 1-2, (s.145-152).
  • Battal, Ahmet, "Konaklama İşletmelerinin Müşterinin Eşyasına Gelen Zararlardan Sorumluluğu" Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl 2000, S. 3, s.6.
  • Becker, Herman, İsviçre Borçlar Kanunu Şerhi, İkinci Bölüm Çeşitli Sözleşme İlişkileri (çev. A. Sua Dura), Ankara, 1993,
  • Doğan, Gül, Otelcilik Sözleşmesi, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C.I, S.2, 2006, (s.229-251).
  • Doğan, Murat, Konaklayanların Getirdikleri Eşyanın Yok Olması, Zarara Uğraması veya Çalınmasından Otel İşletenin Sorumluluğu, Turizm Sağlık ve Hukuk Sempozyumu, Bildiri Kitapçığı, 3-5 Nisan 2015 Nevşehir, (s.61-83).
  • Eren, Fikret, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 16. Baskı, Ankara, 2014.
  • İmre, Zahit, Otel, Han, Umumi Garaj ve Ahır İşletenlerin Mesuliyeti, Prof. Dr. Tahir Taner'e Armağan, İstanbul 1956, (s.189-215).
  • Tandoğan, Haluk, Otelcilerin Mes'uliyeti, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 1955, Cilt 12, Sayı 3-4, (-s. 201-239).
  • Tiftik, Mustafa, Türk Hukukunda Vedia Sözleşmesi, Ankara, 2007.
  • Uygur, Turgut, Açıklamalı-İçtihatlı Borçlar Kanunu Sorumluluk ve Tazminat Hukuku, Sekizinci Cilt, Ankara, 2010.
  • Yavuz, Cevdet, Türk Borçlar Hukuku Özel Hükümler, 10. Baskı, İstanbul, 2014.
  • Yavuz, Nihat, Türk Borçlar Kanunu Şerhi, Cilt 2 (Madde 339-649), Ankara, 2013