Küçük ve Ortaboy Ölçekli İşletmelerin Finansmana Erişim Sorunu ve Nedenleri

Bu çalışmada temel amaç Ankara ili merkezinde faaliyette bulunan ve Ankara Ticaret Odası ATO üyesi olan işletmelerin finansman kaynaklarına ulaşım oranlarını ve finansman sağlama sürecinde karşılaştıkları sorunları tespit etmektir. Genel amaç bu olmakla birlikte şu sorularında cevabı aranmıştır: Firma büyüklüklerine ve sektörlere göre finansal kaynaklara erişim imkânlarında farklılaşma var mıdır? Toplamda ve sektörel ayrımlara göre işletmelerin ne kadarı banka kaynaklarına ulaşmıştır? Banka ve diğer finans kaynaklarına ulaşmada işletmeler hangi sorunlarla karşılaşmaktadırlar? İşletmelerin fon bulamamalarında “bilançolarının yetersizliği” ne kadar etkilidir? İhtiyaç duyulan verilere ulaşabilmek için de özellikle sanayi bölgelerinde bulunan bin işletme ile ve kırk dört banka şubesi ile yüz yüze görüşerek anket çalışması yapılmış ve sorunlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak işletmelerin bankalar dışındaki finansman kaynaklarını çeşitli nedenlerle kullanmadıkları/kullanamadıkları görülmüştür. İşletmelerin kötü finansal yapıları ve bilançoları nedeniyle bankalar yüksek ipotek ve teminat bedeli istemekte bu da işletmelerin banka kaynaklarını kullanımını sınırlandırmaktadır.

Problems of Access to Finance of Small and Medium-sized Enterprises and Causes

The main goal of this paper is to identify the percentage of acquired financial means by enterprises which are members of the Ankara Chamber of Commerce ATO and conducting their business in the central Ankara province, as well as difficulties which they are facing in the process of acquiring those means. With this being the main objective, questions asked were as follows: Does differentiation in access to financial sources exist with respect to the sizes of enterprise and sectors? How many enterprises in total and divided by sectors have reached bank sources? Which problems are enterprises facing in reaching bank and other sources? How much does “insufficient balance-sheet” affect enterprises in not acquiring funds? In order to obtain the required data, face-to-face surveys have been conducted with a thousand enterprises and forty four bank branch offices especially in industrial areas. As a result, it was concluded with various reasons that enterprises are not using/ not being able to use financial sources other than through banks. Because of bad financial structures and balance-sheets, banks demand big mortgages and guarantees, which is limiting the usage of bank sources by enterprises

___

  • Akbay, M. (1991), Milletlerarası Vergi Anlaşmaları, Vergi Dünyası, Ocak, sayı: 113: 3-9.
  • Alkibay, S., Songür, N. ve Ertürk, İ. (1999), Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi’ndeki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Profili, Sorunları ve Çözüm Önerileri, KOSGEB Ankara OSTİM Küçük İşletmeler Geliştirme Merkez Müdürlüğü Yayınları.
  • Aras, G. (2001), KOBİ’lerin Sermaye Piyasası Yoluyla Fon Sağlama Olanakları: Tezgahüstü Piyasalar ve Risk Sermayesi Finansman Modeli, 1. Orta Anadolu Kongresi: KOBİ’lerin Finansman ve Pazarlama Sorunları, 18-21 Ekim 2001, Nevşehir.
  • Aras, G. ve Müslümov. A. (2002), Küreselleşme Sürecinde Türkiye Ekonomisinde KOBİ'lerin Yeri: Finansman, Ekonomik Sorunları ve Çözüm Önerileri, openaccess.dogus.edu.tr [Erişim 06/02/2016]
  • Arslan, Ö. (2003), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Çalışma Sermayesi ve Bazı Finansal Yönetim Uygulamaları, Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, C. 4, S. 1, 121-135.
  • Cook, P. and Nixson F. (2001). Finance and Small and Medium-Sized Enterprise sme.html [06/02/2016]
  • http://www.gdrc.org/icm/micro/fin
  • Çelik, İ. (2007). “BASEL II Bağlamında KOBİ’lerin Finansman Sorunları: Tekstil Sektöründe Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi SBE, Isparta.
  • Dang, T.B. (2015). Credit Guarantee System For SMEs In Asean: Evidence From Thailand, Indonesia And Malaysia. Managerial Challenges of the Contemporary Society, Vol. 8 no.1, 76-81.
  • Guzman-Cuevas, J., Caceres-Carrasco, R., & Ribeiro-Soriano, D. (2009). Functional dependence and productive of SMEs, Small Business Economics, 32(3), 317–330.
  • Hayes, J.P., Chawla, S.K. ve Kathawala Y. (2015). A comparative Study of Problems Encountered in the Development of Small Businesses in the U.S and Mexico. The Journal of Developing Areas, Volume 49, Number 3, Summer 2015, 395-406.
  • Hayes, John P., Chawla, S. K. & Kathawala, Y. (2015). A comparative study of problems Encountered in the development of small businesses in the u.s. And Mexico, The Journal of Developing Areas, Volume 49, Number 3, Summer 2015, 395-406
  • Kaderli, Y., Doğu, S. ve Arabacı, Ö. (2013). Basel III ve Yeni Turk Ticaret Kanunu'nun KOBi'lerin Finansman Sorunu Üzerindeki Muhtemel Etkileri. Ege Akademik Bakış, Cilt 3 (4), 505-513.
  • Karadağ, H. (2015). Financial Management Challenges In Small and Medium-Sized Enterprises: A Strategic Management Approach. Emerging Markets Journal, Volume 5 (1), 26-40.
  • Kutlu H.A. ve Demirci, N. S.. (2007). “KOBİ’lerin Finansal Sorunları ve Çözüm Önerileri”, 4. KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul Kültür Üniversitesi, 7-8 Aralık 2007. 187-198.
  • Met, Ö. (2011). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Finansal Sorunları: Kırgızistan’da Bir Araştırma, Sosyoekonomi, Ocak-Haziran 2011, 128-144.
  • Ribeiro-Soriano, D., & Roig Dobon, S. (2009). Linking globalization of entrepreneurship in small organizations. Small Business Economics, 32, 233–239.
  • Staniewski, M.W., Szopiński, T. & Awruk, K. (2015). Setting up a business and http://dx.doi.org/10.1016/j.jbusres.2015.12.016, [05.01.2016]. funding sources.
  • Torlak, Ö. ve Uçkun, N. (2005). Eskişehir’deki KOBİ’lerin Pazarlama ve Finansman Sorunları Ara Kesiti. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C.5, S.1, 199-215.
  • Yalçın, İ. (2006). Türkiye’de Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Sorunları Çerçevesinde Finansman Sorunu ve Çözümüne Katkı Olarak Kredi Garanti Fonları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yıldırımalp, S. ve Yenihan, B. (2014). İşverenlerin Gözüyle Kobi’lerin Sorunlari Ve Çözüm Önerileri: Gebze Bölgesindeki Kobi’lerde Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.19 (3), 229-251.
  • Yılmaz, H. (2007). Turizm Sektörü Kobilerinin Finansman Sorunlarının Diğer Sektörlerle Karşılaştırmalı Analizi: Bodrum Örneği. MUFAD Journal - SAYI 33 - OCAK 2007, 162-170. Ekler
  • Ek 1: Firmalara Uygulanan Anket