GLOBAL BİR AĞDA GPS/GLONASS, GPS ve GLONASS SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Teknolojinin gelişimine paralel olarak uydularla konum belirleme önemini gün geçtikçe arttırmaktadır. Günümüzde global anlamda uydularla konum belirleme olarak ilk akla gelen uydu sistemi GPS’ dir. GPS en gelişmiş ve en çok tercih edilen uydu sistemidir. GLONASS ise yeni atılan uydularıyla birlikte, GPS ile birlikte kullanılabilmesinin yanı sıra yalnız olarak da kullanılabilmektedir. GLONASS uydu sisteminin daha etkili bir hale gelmesi ve gelişmesi ile birlikte yüksek duyarlılıklı GPS/GLONASS alıcıları üretilmektedir. Bu gelişmeler göz önüne alındığında GLONASS’ ın global konumlamada kullanılabilirliğinin araştırılması dikkate değer hale gelmiştir. Bu çalışmada, GPS/GLONASS alıcılarıyla donatılmış 6 IGS istasyonundan oluşan bir ağ belirlenmiş, 24 saatlik ölçü sürelerinin yanı sıra kısa gözlem süresinin de etkisini görebilmek amacıyla 6 ve 12 saatlik ölçü süreleri de göz önüne alınarak değerlendirmeler gerçekleştirilmiştir. Değerlendirmeler GPS, GLONASS ve GPS/GLONASS gözlemleri kullanılarak ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Değerlendirmelerde Bernese 5.0 akademik analiz yazılımı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar global konumlamada GLONASS’ ın GPS ile birlikte ve ayrıca yalnız olarak da kullanılabileceğini göstermiştir
Anahtar Kelimeler:

GPS, GLONASS, IGS.

Comparing GPS/GLONASS, GPS and GLONASS Results in a Global Network

Positioning with satellites increasing its importance day by day in paralel with the technological developments. Nowadays, GPS comes to mind first, as a global positioning system. It is the most developed and prefered satellite system. With launched new satellites, GLONASS can be used alone as well as together with GPS. With recent revitalization of GLONASS, high precision GPS/GLONASS receivers have been produced. By considering these developments, it becomes worthwhile to investigate the usability of GLONASS on global positioning. In this study, a network of 6 IGS tracking stations equipped with GPS/GLONASS receivers, was formed, besides 24 hourly observations processes were performed by taking into consideration 6 and 12 hourly observations to examine the influence of short observation duration. Processes were performed separately by using GPS, GLONASS and GPS/GLONASS observations. Bernese 5.0 academic analysis software were used in all data processing. Results showed that GLONASS observations can be used alone, also together with GPS on global positioning.
Keywords:

GPS, GLONASS, IGS.,

___

  • Alçay, S., 2010, Küresel Konumlamada GLONASS’ ın Kullanılabilirliğinin Araştırılması; Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Bruyninx, C., 2007, Comparing GPS‐only with GPS+GLONASS Positioning in a Regional Permanent GNSS network; GPS Solutions, 11(2), 97‐106.
  • Cai, C., Gao, Y., 2007, Precise Point Positioning Using Combined GPS and GLONASS Observations; Journal of Global Positioning Systems, 1,13‐22.
  • Dadson, A.H., Moore, T., Baker, F.D,, and Swann, J.W., 1999, Hybrid GPS+GLONASS; GPS Solutions,3(1), 32‐41.
  • Raffaela, C., Marco, G., 2000, Dual Frequency GPS+GLONASS Measurements in the Static Relative Positioning; Bollettino di geodesia e scienze afini, 59,391‐403.
  • Stewart, M.P., Tsakiri, M., Wang, J., Monico, J.F., 2000, The Contribution of GLONASS Measurements to Regional and Continental Scale Geodetic Monitoring Regimes; Earth Planets Space, 52,877‐880.
  • Wang, J., Wang, J., 2007, Comparing Long Baseline Results From GPS and GPS/GLONASS;   CombinedInt.Symp. & Exhibition on Geoinformation & GNSS, Johor Bahru,Malaysia, 5‐7 November CD‐ROM procs, paper 59.
  • URL 1 : http://www.glonass‐ianc.rsa.ru
  • URL 2 : http://igscb.jpl.nasa.gov/components/prods.html
  • URL 3 : http://acc.igs.org/
  • URL 4 : http://www.bernese.unibe.ch/docs/DOCU50.pdf