İç Mekan Mobilyalarında Kullanılan Aksesuarların Güvenliğin Arttırılmasına ve Devrilmenin Önlenmesine Etkisi

Çalışmanın amacı: İç mekanlarda kullanılan mobilyalar; tasarım, üretim, kullanıcı hataları, depremler vb. birçok sebepten dolayı devrilerek kullanıcıların can güvenliğini tehdit etmektedir. Bu çalışma, mobilyalarda kullanılan ayaklar ile ilgili değişkenlerin ve devrilmeye neden olan yatay kuvvetlerin, mobilya devrilmesi üzerindeki etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Çalışma alanı: Bu çalışma Safranbolu Şefik Yılmaz Dizdar Meslek Yüksekokulu İç Mekân Tasarımı Bölümü test laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Materyal ve yöntem: Deneyler için piyasada yaygın olarak kullanılan bir ayak modeli belirlenmiş ve çok amaçlı bir dolap hazırlanmıştır. Hazırlanan bu dolaba TS 9215 ve TS EN 14073-2 standartları kapsamında kurulan düzenek ile yükler uygulanmıştır. Elde edilen sonuçların devrilmeye etkileri varyans analizi ve Duncan çoklu karşılaştırma testi ile değerlendirilmiştir. Temel sonuçlar: Mobilyaların devrilmeden güvenli bir şekilde kullanılmasında, mobilyalarda kullanılan ayakların; konum, çap, boy gibi değişkenlerinin ve devrilmeye neden olan kuvvetin yüksekliğinin, devrilmede çeşitli oranlarda etkili olduğu görülmüştür. Kuvvet uygulama yüksekliklerinin devrilmeye etkisinin en fazla %50.82 oranında, ayak konumlarının ise en fazla %12.4 oranında etkili olduğu hesaplanmıştır. Araştırma vurguları: Elde edilen sonuçlar, mobilyaların devrilmesinin zorlaştırılarak iç mekanlarda güvenliğin arttırılmasını sağlamak için kullanılabilir.

The Effect of Accessories Used in Interior Furniture on Increasing Safety and Prevention of Overturn

Aim of study: Furniture used indoors; threatens the life safety of users by being knocked over for many reasons such as design, production, user errors, earthquakes, etc. This study was carried out to determine the effects of the variables related to the foots used in the furniture and the horizontal forces on the overturning of furniture. Area of study: This study was carried out in Safranbolu Şefik Yılmaz Dizdar Vocational School Interior Design Department test laboratory. Material and methods: For the experiments, a leg model, which is widely used in the market, was determined and a multi-purpose cabinet was prepared. Loads were applied to this cabinet with the mechanism established within the scope of TS 9215 and TS EN 14073-2 standards. The effects of the obtained results on overturning were evaluated by analysis of variance and Duncan multiple comparison test. Main results: It has been observed that the variables such as the position, diameter, height of the foot used in the furniture and the height of the force causing the overturning are effective at various rates in the safe use of the furniture. It has been calculated that the effect of force application heights on overturning is 50.82% at most and foot positions 12.4% at most. Highlights: The results obtained can be used to increase indoors safety by making it more difficult for overturning of the furniture.

___

  • Aytöre, O.S. (2005). Depolama ve üretim biçimleri açılarından seri üretilen mobilyaların deprem karşısında insan üzerindeki etkileri. Deprem Sempozyumu (23-25 Mart 2005), 1251-1260.
  • Chung, S. & Kim, G.M. (2003). Performance effects of partnership between manufacturers and suppliers for new product development: the supplier’s standpoint. Research Policy, 32, 587-603.
  • Demirarslan, D. (2005). Türk ve Japon konut iç mekanlarında depremsellik açısından konut ve eşya kullanım alışkanlıklarının irdelenmesi Deprem Sempozyumu, 23-25 Mart 2005, 728-737.
  • Gottesman, B.L., McKenzie, L.B., Conner, K.A. & Smith, G.A. (2009). Injuries From Furniture Tip-overs Among Children and Adolescents in The United States, 1990-2007. Clinical Pediatrics, 48(8), 851-858.
  • Jayaram, J. (2005). Supplier inolvement in new product development projects: dimesionality and contingency effects. International Journal of Production Research, 46(13), 3717-3735.
  • Kalaycıoğlu, H., Aras, U. & Çınar, T. (2017). Mobilyada Tamamlayıcı Elemanlar “Aksesuarlar”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 6(3), 1188-1198.
  • Karbakhsh, M., Zargar, M., Zarei, M.R. & Khaji, A. (2008). Childhood injuries in Tehran: a review of 1281 cases. Turkish Journal of Pediatrics, 50(4).
  • Kılıç, U. (2021). Mobilya Üretiminde Aksesuarların Önemi Ve Aksesuar Seçiminde Ölçütlerin Belirlenmesi Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul-2021.
  • Langner, B. & Seidel, V.P. (2009). Collaborative concept development using supplier competitions: Insights from automotive industry. Journal of Engineering Technology and Management, 26, 1-14.
  • Sato, T., Motosaka, M. & Mano, A. (2006). Investigation of human injuries during the July 26, 2003 Northern Miyagi Earthquake with focus on furniture overturning. Journal of Natural Disaster Science, 28(1), 15-24.
  • Tanure, R.L.Z. & Okimoto, M. (2018). “Requirements’ literature review for the development of furniture for people with motor impairments” Advances in Intelligent Systems and Computing. 588. 541-548.
  • Tatlısu, E. (2014). Türkiye Ev Mobilya Sektöründe Faaliyet Gösteren Mobilya ve Aksesuar Üreticisi Firmaların Yeni Ürün Geliştirme Süreçlerindeki İlişkilerinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul-2014.
  • TS 9215, (2005). “Ahşap Mobilya- Mukavemet ve Denge Deneyleri”, TSE Standardı, Ankara.
  • TS EN 14073-2, (2004). “Büro mobilyası- muhafaza mobilyası iskeletin mukavemet ve dengesinin tayini için deney metotları”, TSE Standardı, Ankara.
  • TS EN 14322, (2017). “Ahşap esaslı levhalar İç mekan kullanımları için melamin yüzlü levhalar Tarifler, gerekler ve sınıflandırma”, TSE Standardı, Ankara.
  • Uzun, O., Percin, O. & Küreli, İ. (2015). Determination of Earthquake Preparedness Furniture and Interiors (Simav and Düzce Case). Kastamonu University Journal of Forestry Faculty, 15(2), 183-196. Doi: 10.17475/kuofd.0753.
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-2399
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Boş Kereste Kurutma Fırının Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ve Isıl Analizi

Yasin Furkan GÖRGÜLÜ, Murat AYDIN

Türkiye'de Abies Taksonlarından Elde Edilen Uçucu Yağların Kimyasal Bileşimi ve Antimikrobiyal Aktivitelerinin Araştırılması

Ayşe ÖZTÜRK PULATOĞLU, Kerim GÜNEY, Talip ÇETER, Esma Sena YILMAZ

Yerel Halkın Kauçuk Ağaçları Üzerindeki Orman Yangını Etkisi Algısı Ampirik Verilerle Eşleşiyor mu veya Uyuşmuyor mu? Edo Eyaleti, Nijerya'dan kanıtlar

Paul Orobosa OROBATOR, Peter Akpodiogaga-a ODJUGO

Isparta İlinde Doğal Olarak Yayılış Gösteren Bazı Ada çayı (Salvia sp.) Türlerinin Uçucu Yağ Bileşenlerinin Belirlenmesi

Ebru Hatice TIĞLI KAYTANLIOĞLU, Sevgin ÖZDERİN, Hüseyin FAKİR, Sabri ERBAŞ

Endemik Thymus spatulifolius (Lamiaceae) 'un Ön Fitokimyasal, Farmakognostik ve Fizikokimyasal Açıdan Değerlendirilmesi

Nuraniye ERUYGUR, Yurdanur AKYOL, Mehmet TEKİN

Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Crepis bithynica (Asteraceae)’nın Sürgün Çoğaltımı Üzerine Etkileri: Türkiye’de Tehlike Altında Nadir Bir Tür

Tuğba ERGİN, Hüseyin İNCEER

İç Mekan Mobilyalarında Kullanılan Aksesuarların Güvenliğin Arttırılmasına ve Devrilmenin Önlenmesine Etkisi

Süleyman ÖZCAN, Cemal ÖZCAN

Maden Sahasından Ağır Metallerin (Cd, Zn, Pb) Ayçiçeği (Helianthus annuus) Bitkisiyle Fitoekstraksiyonu

Mustafa AYBAR, Bülent SAĞLAM, Hatice DAĞHAN, Aydın TÜFEKÇIOĞLU, Nurcan KÖLELI, Fatma Nur YILMAZ