Türkiye’de pet hayvanların saldırgan davranışları üzerine bir değerlendirme

Canlıların belirli uyarıcılara karşı verdiği tepki, davranış olarak tanımlanmaktadır. Hayvanların sergilediği davranışlar da insanlardakine (özellikle de çocuklarda) benzer olarak eğitim, farkındalık duygusu, ağrı, acı vb. etkenlerle ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de pet hayvanlarının ortaya koyduğu ve basına yansıyan saldırgan davranışlar ve buna etkili olan bazı faktörlerin yasal ve etik açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

An evaluation on aggressive behaviours of pet animals in Turkey

The behaviour defined as reaction or response against of specific stimulates of living beings. Behaviours that bring up by animals as similar as humane (especially for children) are related to education, awareness, pain, suffer and etc. In this study, it is aimed that to evaluate that of cases of aggressive behaviours which in the press and to be effect factors in point that ethics and legal in pet animals in Turkey.

___

  • 1.Eroğlu F: Davranış Bilimleri. Yayın No: 598, Eğitim Dizisi: 99, 5. Baskı. Beta Basım Yayım Dağıtım AŞ, İstanbul, 2000.
  • 2.Usal A, Kuşluvan Z: Davranış Bilimleri - Sosyal Psikoloji. Barış Yayınları, 2. Baskı, İzmir, 1998.
  • 3.Beaver BV: The Veterinarian’s Encyclopedia of Animal Behaviour. Iowa State University Press, USA, 1994.
  • 4.Lockwood R: The ethology and epidemiology of canine aggression. In, Serpell J (Ed): The Domestic Dog; Its Evolution, Behaviour and Interactions with People. Cambridge University Press, UK, 1995.
  • 5.Putt ME: Case Studies. In, Everitt BS, Howell DC (Eds): Encyclopedia of Statistics in Behavioral Science. Vol. 1, John Wiley&Sons Ltd. USA, 2005.
  • 6.Yaşar A: Tarihsel bir bakış açısıyla hayvan gönenci: Veteriner hekimliği etiği, hayvan kullanım etiği, hayvan gönenci ve veteriner hekim ilişkisi. Türkiye’de Birinci Hayvan Refahı ve Veteriner Hekimliği Eğitimi Konferansı Sunuş Özetleri, s. 53, Ankara, 09-10 Haziran 2005.
  • 7.Anonim: Refakat Hayvanları: Ciro, Refah ve Isırmanın Engellenmesi. http://www.turkvet.biz/veteuropa/ FVEbulten 200807.htm, Erişim Tarihi: 28.07.2008.
  • 8.Anonim: 21. Yüzyılda Eğitim ve Şiddet. www.hurriyet. com.tr/magazin/yazarlar/8020418.asp?yazarid=50-44k. Erişim Tarihi: 20.06.2008.
  • 9.Dinçer F: Ankara Üniv Sosyal Bil Enst “Toplum ve Etik” Bilimsel Toplantısı. 6 Aralık 1995, Ankara. Mozaik Tanıtım Ltd. Şti. s. 8-10, 1995.
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6045
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Kafkas Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Plasma β-carotene, vitamin A and vitamin C levels in cyclic and pregnant cows

MEHMET BOZKURT ATAMAN, HÜSEYİN ERDEM, Bülent BÜLBÜL, SEYFULLAH HALİLOĞLU, MİYASE ÇINAR, MEHMET AKÖZ

Use of β-carotene in animal nutrition and Its effects

Tugay AYAŞAN, Emel KARAKOZAK

Rectocutaneous fistula in A cat: A case report

NUH KILIÇ, RAHİME YAYGINGÜL

Clinical and surgical evaluation of perineal hernia in dogs: 41 cases

ZEYNEP PEKCAN, Ömer BEŞALTI, Yusuf Sinan ŞİRİN, MURAT ÇALIŞKAN

Koyun ve sığır örneklerinden Arcanobacterium pyogenes izolasyonu ve Polimeraz zincir reaksiyonu ile identifikasyonu

H.Hüseyin HADİMLİ, OSMAN ERGANİŞ, Kürşat KAV, ZAFER SAYIN

The Effects of Lower Supplementation Levels of Organically Complexed Minerals (Zinc,Copper and manganese) versus inorganic forms on hematological and biochemical parameters in broilers

DEVRİM SARIPINAR AKSU, TAYLAN AKSU, BÜLENT ÖZSOY

The histologic evaluation of atorvastatin and melatonin treatment on oxidative stress and apoptosis of diabetic rat pancreas

Tuğba GÜRPINAR, NURAN EKERBİÇER, Nazan UYSAL, Turgay BARUT, Figen TARAKÇI, M. İbrahim TUĞLU

Eimeria species (Apicomplexa: Eimeriidae) from Anatolian ground squirrels (Spermophilus xanthoprymnus) in Turkey

ARMAĞAN ERDEM ÜTÜK, SAMİ ŞİMŞEK, ERGÜN KÖROĞLU, NAZİR DUMANLI

Clinical, pathological, immunohistochemical and ultrastructural observations on Enzootic Nasal Adenocarcinoma in five goats

ÖZLEM ÖZMEN, ŞİMA ŞAHİNDURAN, MEHMET HALIGÜR, NECDET DEMİR

Siyah Alaca ve Esmer sığırlarda fazla meme başı sayısına ait gen frekansı, kalıtım derecesi ve süt verimi ile ilişkileri

ALİ KAYGISIZ