MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ ÖFKE VE STRES İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ)

Muhasebe mesleği, zihinsel faaliyete dayanan, devamlı dikkat gerektiren yoğun, yorucu ve yıpratıcı bir meslektir. Bu özellikleri muhasebe mesleğinde stresle iç içe olmak için yeterlidir. Stres, meslek mensupları üzerinde uykusuzluk, baş ağrısı, huzursuzluk gibi sonuçlar doğurmakla beraber zaman zaman da öfkeye dönüşebilmektedir. Bu çalışmada günümüzde  etkisini en fazla çalışma hayatında hissettiren, insanları gerilime ve sıkıntıya düşürerek performanslarını olumsuz yönde etkileyen dış etkenlere uyum süreci olarak tanımlanan stres ve stresin sonucu olarak ortaya çıkması muhtemel olan öfke arasındaki ilişki Elazığ ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensupları üzerinde çeşitli demografik faktörlerle birlikte incelenmiştir. Stres düzeyleri yüksek olan evli ve kadın meslek mensuplarının öfke düzeylerinin de yüksek oluşu çalışmamızın sonuçları arasındadır.

___

  • Arıcan, K. (2011). Örgütsel Stres Kaynakları: Kavramsal Bir Çözümleme, Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi, , 2(4).
  • Altan, T. T., & Çivitçi, A. (2017). Öfke ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkide Affetmenin Düzenleyici Rolü, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(18), 308-327.
  • Bekçi,İ. Ömürbek, V. & Tekşen, Ö. (2007). Muhasebe Meslek Mensuplarında Stres Kaynağının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 12(1), 145-161.
  • Goleman, D. (2007). Duygusal Zeka Neden IQ'dan Daha Önemlidir. (çev.) Banu Seçkin Yüksel. İstanbul:Varlık
  • Gönen, A. Ç., (2015). Öldürme Suçu İşlemiş Kadın ve Erkek Hükümlülerde Suç Motivasyonu ve Suça Etki Eden Faktörler. İstanbul Üniversitesi:Yayımlanmamış Doktora Tezi
  • Hacıhasanoğlu, T. & Karaca, N. (2014). Bağımsız Çalışan Muhasebe Meslek Mensuplarının Ve Muhasebe Çalışanlarının Tükenmişlik, İş Tatmini Ve Stres Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dergisi 19(4), s.153-170.
  • Kaplanoğlu, E. (2014). Mesleki Stresin Temel Nedenleri Ve Muhtemel Sonuçları: Manisa İlindeki SMMM’ler Üzerine Bir Araştırma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 131-150.
  • Kayıhan, B. Tepeli, Y. Heybeli, B. & Bakan, H. (2015) “Muhasebe Meslek Mensuplarında Strese Neden Olan Faktörlerle İş Tatmin Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Analizi: Muğla İli Örneği” Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(14), 374-390.
  • Keskin, G. Gümüş, A. B., & Engin, E. (2011). Bir Grup Sağlık Çalışanında Öfke ve Mizaç Özellikleri: İlişkisel Bir İnceleme. Düşünen Adam Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi 2 (24), 199-208
  • Koçyiğit, S. Bal, E. & Öztürk, V. (2008) Muhasebe Meslek Mensuplarının Örgütsel Stres Kaynaklarını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Ankara İli Örneği Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,11(1), 253-275.
  • Özkan, A. & Özdevecioğlu, M. (2011). Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Streslerinin Ruhsal Ve Fiziksel Sağlıkları Üzerindeki Etkileri, World of Accounting Science, 201-224.
  • Özer, A. K. (1994). Sürekli Öfke (SL-Öfke) ve Öfke İfade Tarzı (Öfke-Tarz) Ölçekleri Ön Çalışması. Türk Psikoloji Dergisi. 31. 26-35
  • Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik (1990), Resmi Gazete No: 20391.
  • Uysal, T. Akbulut, H. & Ertan, S. (2015). Aşırı İş Yükünün Performans Perspektifinden Çalıma Psikolojisinde Negatifliğe Etksi: Muhasebe Meslek Mensuplarına Yönelik Bir Araştırma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(38), 942-955.
  • Yıldırım, O. Tektüfekçi, F. & Çukacı, Y. C., (2004). Modern Toplum Hastalığı: Stres ve Muhasebe Meslek Elemanı Üzerindeki Etkileri, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 9(2), 1-20.
Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-4289
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Kafkas Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

KOMŞULUK POLİTİKASI VE DOĞU ORTAKLIĞI PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE AZERBAYCAN – AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

Halit HAMZAOĞLU

YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATININ TEMEL BELİRLEYİCİLERİNİN ANALİZİ: BİR PANEL VERİ ANALİZİ

Tugba AKIN, Sevcan GÜNEŞ, Sinem Pınar GÜREL, Duygu Yolcu KARADAM

REGIONAL AND HEGEMONIC IMAGE OF THE UNITED STATES: ANALYSIS OF TURKISH AND FOREIGN STUDENTS’ US PERCEPTION THROUGH TWO MOVIES

Fatih ERTUGAY, ERGİN ULUSOY

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇERÇEVEDE TEDARİKÇİ DEĞERLENDİRME PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE SEZGİSEL BULANIK TOPSİS YÖNTEMİNİN KULLANILMASI: BİR MOBİLYA İŞLETMESİ ÖRNEĞİ

Özlem KARADAĞ ALBAYRAK, Ömer ALKAN

ABD’NIN BÖLGESEL VE HEGEMONIK İMAJI: TÜRK VE YABANCI ÖĞRENCİLERDE AMERİKA İMAJININ FILMLER ÜZERİNDEN ANALİZİ

Ergin ULUSOY, Fatih ERTUGAY

INCOME INEQUALITY AND THE NEED FOR NEO-PUBLIC INTERVENTIONISM: COMPARISON OF U.S. AND EUROPE

Ersin ERKAN, Zeki AKBAKAY

MAX WEBER’DE PATRİMONYALİZM VE BÜROKRASİ KAVRAMLARI: ANTİK VE ÇİN İMPARATORLUĞU ÜZERİNE ANALİZLER

Kadir Caner DOĞAN

2000’LERDE FİLİSTİN’DE MEŞRU TEMSİLCİLİK TARTIŞMALARI: HAMAS İLE EL-FETİH ARASINDAKİ REKABET

Pınar ÖZDEN CANKARA, Yavuz CANKARA

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ ÖFKE VE STRES İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ)

Meltem GÜL, Ayşe ÖZPOLAT

Komşuluk Politikası ve Doğu Ortaklığı Programı Çerçevesinde Azerbaycan – Avrupa Birliği İlişkileri

Halit HAMZAOĞLU