Türkiye Ulusal Ortofoto Bilgi Sistemi ve Gerçekleştirilen Çalışmalar

Sayısal hava kamerası teknolojilerindeki hızlı gelişme ve kolay edinilmeye paralel olarak, mekânsal veriye ihtiyaç duyan çok sayıda projede, standart topoğrafik haritalar yerine ortofotoların kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Konunun Ülkemizde de kazandığı ivme sonucunda, günümüz itibarıyla önemli miktarda mevcut olan ve boyutu her geçen gün daha da artacak yoğun görüntü verisinin etkin bir şekilde yönetilmesi önem kazanmıştır. Bu kapsamda, Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon ve Planlama Kurulu BHİKPK ’nca 2008 yılında bir çalışma başlatılarak bir fizibilite raporu hazırlanmış ve Devlet Planlama Teşkilatı DPT ’na sunulmuştur. Bu makalede, konuyla ilgili teknik bilgilendirmenin yapılarak, ülkemiz boyutunda farkındalığın yaratılması hedeflenmektedir

Turkish National Orthophoto Information System and Recent Progress

In parallel to the advances and relatively easy access to the airborne imaging technologies, the use of such images instead of the standard topographic maps has become more popular in numerous projects involving spatial data. Following the growing significance of the topic, it has become important today to manage the available data efficiently, which is increasing day by day in size. A feasibility report was prepared as a result of the ongoing investigations of Commission of Scientific Research and Coordination BARKOK within a program initiated in 2008 by Council of Coordination and Planning of Inter-ministerial Map Works BHİKPK in order to start a research on the topic. The feasibility report was presented to the State Planning Organization DPT in 2010. In this article, providing a nationwide awareness is aimed through a briefing about the technical details.

___

  • AYHAN E., MARAŞ, H.H., KURT, M., ERKEK B.: Ortofoto Gö- rüntüler, Türkiye’deki Kullanımı ve Ortofoto Bilgi Sisitemi Gereksinimi, Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon ve Planlama Kurulu (BHİKPK) I. Sempozyumu, 23-25 Şubat, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Ankara, 2009.
  • MARAŞ, H.H.: Bilimsel Araştırma ve Koordinasyon Komisyonu (BARKOK) Raporu, erişim: http://www.hgk.msb.gov.tr/uyekurulus/bhikpk/komisyonlar/bi- lim_aras_kor_kom_2009.pdf, 2009.