OTOPARK SİSTEMLERİNDE İSTANBUL KART UYGULAMASI İSPARK ÖRNEĞİ

Günümüzde akıllı tablet ve cihazlar sayesinde bilgisayar çağı bir üst seviyeye çıkmış bulunmakta ve yaşam standartlarımız da bu doğrultuda değişmektedir. Kullandığımız ödeme sistemleri, kredi kartları, debit kartlar vb. hayatımızın bir parçası olmuştur. Artan nüfus popülasyonu beraberinde akıllı şehirciliği beraberinde de güvenli alternatif ödeme sistemlerini getirmiştir. Bunlardan en önemlisi gelecekte hayatımıza daha çok etki edecek olan akıllı kartlardır. İstanbul gibi metropoliten ve trafiğin yoğun olduğu bir şehirde toplu taşımada büyük rol oynayan akıllı kartlar otopark sektöründe de kullanılmalıdır. Akıllı kartlar kredi kartlarından ve diğer debit kartlardan daha güvenlikli diyebileceğimiz bir DES şifreleme yapısına sahiptir. Ayrıca her akıllı kartın kendine ait bir ID numarası olması, otoparkları kullanan müşterilerin bıraktığı kullanım istatistiklerinin toplanmasında ve kullanılmasında etkili olmaktadır. Akıllı kartlar kullanımı kolay, güvenliği yüksek, kişisel veri açığı olmayan, dolumu basit, kırılması zor bir NFC ürünüdür. Bu nedenle otoparklarda ödeme aracı olarak kullanılması nakit ve diğer kartlara göre her zaman bir adım önde olmuştur.

ISTANBUL CARD APPLICATIONS IN CAR PARK SYSTEMS; EXAMPLE OF ISPARK

Today, with intelligent tablets and devices, the computer has reached an upper level and our living standards are changing in this direction. We use payment systems, credit cards, debit cards and so on. It is part of our life. The growing population has brought smart city together safe alternative payment systems. The most important of these is the smart cards that will have more impact on our lives in the future. Smart cards, such as Istanbul, which play a major role in public transport in metropolitan and traffic-intensive cities, should also be used in the parking sector. Smart cards have a DES encryption scheme which we can say is more secure than credit cards and other debit cards. In addition, each smartcard has its own ID number, which is effective in collecting and using usage statistics left by customers using car parks. Smart cards are easy to use, high security, non-personal data-hungry, simple to refill, and difficult to break. For this reason, it is always one step ahead of cash and other cards to use as a payment tool in parking lots.

___

  • Alliance S.C., (2013), “Near Field Communication (NFC) and Transit:Applications, Technology and Implementation Considerations, USA, Smartcardalliance.
  • First Data, (2010), “Transit Payment Systems: A Case for Open Payments”, Canada, Ligth House.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Faaliyet Raporu 2015, İstanbul, Ak Kitap Evi.
  • Langer, G., (2008), “Near Field Communication based Mobile Payment System”, Proceedings der 3. Konferenz Mobilität und Mobile Informations systeme, 2008, Oklahoma, PPC Development.
  • NFC Forum, (2011). “NFC in Public Transport, Wakefield: NFC Forum”, New York, Someone PRC.
  • NFC Tag, “How to Select the Right NFC Tag”, California, Huayuansh.
  • Tagawa, K., (2013). "The Four Essential Keys to a Winning NFC Solution", Wima, Monaco, Blue Bird.
  • http://www.dy.com.tr Akıllı Kart Teknolojisi Hakkında (Erişim Tarihi: 19.04.2017).
  • www.printplast.com Mifare Kart Teknolojileri (Erişim Tarihi: 21.04.2017).
  • www.ispark.istanbul İSPARK, 2015, Haber Arşivi, (Erişim Tarihi: 05.04.2017).