Mikrodiskektomi ile Opere Edilen Lomber Disk Hernili Hastalarda Anksiyete ve Depresyon Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Amaç: Lomber disk hernisi olan hastalarda mikrodiskektomi ve cerrahi tedavinin psikiyatrik şikayetler üzerine etkisini inceleyen çalışmalar yeni ve az sayıdadır. Uluslararası literatürde mikrodiskektomi sonrası depresyon ve anksiyetenin uzun dönemde azaldığı bildirilse de biz klinik pratiğimizde bu şikayetlerin çok daha erken düzeldiğini gözlemledik. Bu gözlemlerin bilimsel dokümantasyonu için preoperatif dönemde ve postoperatif birinci ayda depresyon, anksiyete ve ağrı düzeylerinin valide edilmiş ölçeklerle belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Ağrıyı etkileyebilecek komorbid patolojiler ve psikiyatrik faktörler elendikten sonra lomber disk hernisi olan 31 hastanın ağrı düzeyleri Visual Analog Scale (VAS) ile depresyon ve anksiyete düzeyleri Hospital Anxiety and Depression (HAD) ölçeği ile değerlendirildi. İstatistiksel analizler NCSS programında (2020, Utah, ABD) Student-T testi ile uygulandı. Bulgular: Mikrodiskektomi sonrası bel ve bacak ağrısı skorlarının anlamlı olarak düzeldiği, preoperatif anksiyete ve depresyon skorlarının geniş dağılım gösterdiği ancak postoperatif dönemde her ikisinin de anlamlı olarak azaldığı görüldü. Sonuç: Mikrodiskektomi sonrası depresyon ve anksiyete düzeyindeki düşüşün uluslararası gözlemlerden daha erken olması, Türk popülasyonunda cerrahi kaygının daha yüksek olması ve ruh hali ile ağrı düzeyleri arasındaki ilişkinin daha yüksek olması ile açıklanabilir. Ağrı ve psikiyatrik şikayetler birbirini artırma özelliğine sahip olduğundan bu faktörlerin klinisyenler tarafından daha başarılı yönetilmesi daha etkili tedavilere katkı sağlayacaktır.

Evaluation of Anxiety and Depression Levels in Patients with Lumbar Disc Herniation Operated with Microdiscectomy

Aim: Studies examining the effect of microdiscectomy and surgical treatment on the psychiatric complaints of patients with lumbar disc herniation are new and few. Although the international literature reports that depression and anxiety decrease in the long term after microdiscectomy, we observed that these complaints were resolved much earlier in our clinical practice. We aimed to determine depression, anxiety, and pain levels in the preoperative period and in the first month postoperatively with validated scales for the documentation of these observations. Method: After eliminating patients with comorbid pathologies that may affect pain and psychiatric factors, pain levels in 31 patients with lumbar disc herniation were evaluated with the Visual Analog Scale (VAS) and depression and anxiety levels were evaluated with the Hospital Anxiety and Depression (HAD) scale. Statistical comparisons were made with the Student-T test in NCSS (2020, Utah, USA). Results: It was observed that the low back and leg pain scores improved significantly after microdiscectomy, and the preoperative anxiety and depression scores were widely distributed, but both were significantly reduced in the postoperative period. Conclusion: The decrease in depression and anxiety levels after microdiscectomy earlier than international observations can be explained by the higher surgical anxiety in the Turkish population and the higher correlation between mood and pain levels. Since pain and psychiatric complaints have the feature of increasing each other, more successful management of these factors by clinicians will contribute to more effective treatments.

___

  • Lebow R, Parker SL, Adogwa O, et al. Microdiscectomy improves pain-associated depression, somatic anxiety, and mental well-being in patients with herniated lumbar disc. Neurosurgery. 2012;70(2):306-11.
  • Zigmond AS, Snaith RP. The hospital anxiety and depression scale. Acta Psychiatr Scand. 1983;67(6):361-70.
  • Aydemir Ö, Güvenir T, Küey L, Kültür S. Hastane anksiyete ve depresyon ölçeği Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Türk Psikiyatri Dergisi. 1997;8(4):280-87.
  • Farzanegan G, Alghasi M, Safari S, Ahmadi SA. Effects of lumbar discectomy on disability and depression in patients with chronic low back pain. Anesth Pain Med. 2011;1(1):20-4.
  • Jabłońska R, Ślusarz R, Królikowska A, Haor B, Antczak A, Szewczyk M. Depression, social factors, and pain perception before and after surgery for lumbar and cervical degenerative vertebral disc disease. J Pain Res. 2017;10:89-99.
  • Tharin S, Mayer E, Krishnaney A. Lumbar microdiscectomy and lumbar decompression improve functional outcomes and depression scores. Evid Based Spine Care J. 2012;3(4):65-6.
  • Löbner M, Luppa M, Matschinger H, et al. The course of depression and anxiety in patients undergoing disc surgery: A longitudinal observational study. J Psychosom Res. 2012;72(3):185-94.
  • Ozkara GO, Ozgen M, Ozkara E, Armagan O, Arslantas A, Atasoy MA. Effectiveness of physical therapy and rehabilitation programs starting immediately after lumbar disc surgery. Turk Neurosurg. 2015;25(3):372-9.
  • Koerner JD, Glaser J, Radcliff K. Which variables are associated with patient-reported outcomes after discectomy? Review of SPORT disc herniation studies. Clin Orthop Relat Res. 2015;473(6):2000-6.
  • Shi S, Zhou Z, Ni HJ, et al. Does anxiety influence the prognosis of percutaneous transforaminal endoscopic discectomy in the treatment of lumbar disc herniation? A preliminary propensity score matching analysis. Int Orthop. 2020;44(11):2357-2363.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2536-4499
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yetişkin Bireylerde Yeme Davranışı ile Anksiyete, Uyku Kalitesi ve Akdeniz Diyetine Bağlılık Arasındaki İlişki

Dilay BATMAN, Sine YILMAZ

3 Boyutlu Baskı Teknolojisi Kullanılarak Anatomik Akciğer Araştırma ve Eğitim Fantomu Tasarım ve Üretimi

Fahrettin Fatih KESMEZACAR, Duygu TUNÇMAN, Nami YEYİN

Yetişkinlerde Ruh Sağlığı Sürekliliğinin Hedonik Açlık ve Beslenme Alışkanlıkları ile İlişkisi

Edanur ARSLAN, Nihan YALDIZ

Evde Sağlık Hastalarının Profili ve Hastalara Verilen Sağlık Hizmetinin Değerlendirilmesi- İstanbul İli Örneği

Neşe KISKAÇ, Burcu HACIOĞLU, Meryem GÜVEN, Mahruk RASHİDİ, Gülay YILDIRIM, Yalçın HACIOĞLU

Donuk Omuzda Eklem Hareket Açıklığını Artırmak İçin Alet Destekli Yumuşak Doku Mobilizasyonu Kullanılabilir mi?

Tuğba AKGÜLLER, Yıldız AKBABA

Alüminyum Maruziyeti ve Sağlık

Fatma NİZAMLIOĞLU, Mustafa NİZAMLIOĞLU

Yeni Bir Rinosinüzit Modeli Geliştirmek: Bir Hayvan Deneyi

Başak ÇAYPINAR ESER, Mustafa Salih CANPOLAT, Pembe Gül GÜNEŞ, Arzu İRVEM, Sema ZER TOROS, Aslı ŞAHİN YILMAZ, Çağatay OYSU

Lomber Dejeneratif Skolyozlardaki Koronal Dengesizlikte Çift Rod Kullanımının Düzeltme Üzerindeki Etkisi

Gülşah ÖZTÜRK, Kemal PAKSOY

Yeni Tanı Prediyabetik ve Diyabetik Hastalarda Vitamin D Düzeyinin Değerlendirilmesi ve Glisemik Parametrelerle İlişkisinin İncelenmesi

İlknur ÖZTÜRK ÜNSAL, Murat ÇALAPKULU, Muhammed Erkam SENCAR, Davut SAKIZ, Erman ÇAKAL

Mikrodiskektomi ile Opere Edilen Lomber Disk Hernili Hastalarda Anksiyete ve Depresyon Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Mahmut ÖZDEN