5. Sınıf Öğrencilerinin Temel Astronomi Kavramları ile İlgili İmajları

Astronomi bilimindeki gelişmeler bireylerin astronomi ile ilgili gelişen ve değişen bilgiler edinmesini gerektirir. Astronomi bilimi kavramları Fen Bilimleri Dersi konularının içerikleri arasında yer almaktadır. Yenilenen 2018 Fen Bilimleri Öğretim Programı’nda 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıflarda “Dünya ve Evren” konu alanının içerisinde astronomi kavramlarının öğrenilmesine ağırlık verildiği görülmektedir. Öğrenimin ilk yıllarında oluşan yanlış imajlar sonraki öğrenim yıllarına taşınırken süreklilik gösteren bir durum oluşturmaktadır ve öğrenme sürecini olumsuz etkilemektedir. Bu açıdan öğrenimin ilk yıllarında öğrenci imajlarının belirlenmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Öğrencilerin temel astronomi kavramları ile ilgili imajlarının belirlenmesi amacıyla, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında Kahramanmaraş ilinde bir ortaokulda öğrenim gören 5.sınıf öğrencileri ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada gece ve gündüz, Ay’ın evreleri, mevsimler, Güneş, Dünya ve Ay hareketleri konuları ile ilgili öğrencilerin farklı imajlara sahip oldukları ve bu kavramlar ile ilgili bilimsel doğruluğu olmayan açıklamalarda bulundukları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmada öğrenci çizim ve açıklamalarından meteor, Güneş lekesi ve krater gibi astronomi kavramlarına da ulaşılmıştır.

Images of 5th Grade Students About the Basic Concepts of Astronomy

Advances in astronomy require individuals to acquire developing and changing knowledge about astronomy. The concepts of astronomy science are among the contents of the Science Course subjects. In the renewed 2018 Science Curriculum, it is seen that learning the concepts of astronomy is emphasized within the subject area of "Earth and Universe" in the 4th, 5th, 6th, 7th, and 8th grades. False images that are formed in the first years of education create a continuous situation while being carried to the next education years and negatively affect the learning process. In this respect, it is thought that it is important to determine student images in the first years of education. In order to determine the images of students about basic astronomy concepts, a study was carried out with 5th grade students studying at a secondary school in Kahramanmaraş in the 2018-2019 academic year. In the study, it was concluded that the students had different images about night and day, the phases of the Moon, the seasons, the movements of the Sun, the Earth and the Moon, and they made unscientific explanations about these concepts. In addition, astronomy concepts such as meteor, sunspot and crater were obtained from student drawings and explanations in the research. 

___

  • Agan, L., and Sneider, C. (2004). Learning About The Earth’s Shape And Gravity. Astronomy Education Review, 2(2), 90–117.
  • Aksan. Z., Nisa Yenikalaycı, N. ve Çelikler, D. (2017). The Mıddle-School Students' Knowledge Level Related To The Concepts Of ''Planet''and ''Star''. 2. Uluslararası Çağdaş Eğitim Araştırmaları Kongresi Tam Metin Bildiri Kitabı. Muğla. 166-172.
  • Akter, S., Arslan, B. H. ve Şimşek, M. (2017). MEB Ortaokul Fen Bilimleri 5. Sınıf Ders Kitabı. Ankara.
  • Alım, M. (2015). Coğrafya Öğretmen Adaylarının Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı/Geliştirme Dersinde Elde Ettikleri Kazanımlar. Doğu Coğrafya Dergisi, 20(33), 1-10.
  • Alın, G. ve İzgi, Ü. (2017). İlköğretim Öğrencilerinin Yıldızlar Konusuna İlişkin Kavram Yanılgılarının İncelenmesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 4,10, 202-214.
  • Arıcı, V. A. (2013). Fen Eğitiminde Sanal Gerçeklik Programları Üzerine Bir Çalışma: "Güneş Sistemi Ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Ünitesi Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı, Aydın.
  • Atasoy, B. (2004). Fen öğrenimi ve öğretimi (2. basım). Ankara:Asil Yayıncılık.
  • Babaoğlu, G. ve Keleş, Ö. (2017). 6. Sınıf Öğrencilerinin ‘Dünya’, ‘Ay’ ve ‘Güneş’ Kavramlarına Yönelik Algılarının Belirlenmesi. Eğitimde Kuram ve Uygulama. 13(4), 601-636.
  • Babaoğlu, G. and Keleş, Ö. (2018). 6. Sınıf Öğrencilerinin “Yıldız”, “Gezegen” ve “Ay, Dünya ve Güneş” Kavramlarına Yönelik Algılarının Belirlenmesi. Karaelmas Journal of Educational Sciences. 6, 127-145
  • Balcı, M. (2018). Webquest Destekli Etkinliklerin Öğrencilerin Güneş Sistemi Ünitesindeki Başarısına Ve Astronomiye Yönelik Tutumuna Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İlköğretim Anabilim Dalı, Ankara.
  • Barnett, M., and Morran, J. (2002). "Addressing Children’s Alternative Frameworks of the Moon’s Phases and Eclipses," International Journal of Science Education, 24, 859.
  • Bekiroğlu, O. F. (2007). Effects of Model‐based Teaching on Pre‐service Physics Teachers’ Conceptions of the Moon, Moon Phases, and Other Lunar Phenomena. International Journal of Science Education, 29(5), 555-593.
  • Belet, D. S. ve Türkkan, B. (2007). İlköğretim Öğrencilerinin Yazılı Anlatım Ve Resimsel İfadelerinde Algı Ve Gözlemlerini İfade Biçimleri (Avrupa Birliği Örneği). VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, 270-278.
  • Benli Özdemir, E., (2019). Animasyon Destekli Fen Öğretiminin 6. Sınıf Öğrencilerinin Güneş, Dünya Ve Ay Kavramları Hakkındaki Kavram Yanılgılarının Giderilmesine ve Astronomiye Yönelik Tutuma Etkisi, Başkent University Journal Of Education, 6, 1, 46-58. Bisard, W., Aron, R., Francek, M., and Nelson, B. (1994). "Assessing Selected Physical Science And Earth Science Misconceptions Of Middle School Through University Preservice Teachers," Journal Of College Science Teaching, 24, 38.
  • Bolat, A., Aydoğdu, R. Ü., Uluçınar Sağır, Ş. ve Değirmenci, S. (2014). 5. Sınıf Öğrencilerinin Güneş, Dünya Ve Ay Kavramları Hakkındaki Kavram Yanılgılarının Tespit Edilmesi. Eğitim Ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 3 (1), 218-229.
  • Bostan A., (2008). Farklı Yaş Grubu Öğrencilerinin Astronominin Bazı Temel Kavramlarına İlişkin Düşünceleri (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.