Göçün Ekonomik Ve Toplumsal Yansımaları: Gaziantep’teki Suriyeli Göçmenler Örneği / Socio-Economic Reflections of Migration: The Example of Syrian Immigrants in Gaziantep / الانعكاسات الاقتصادية والاجتماعية للهجرة هجرة السوريين إلى غازي عنتاب نموذجا

Tarih boyunca insanlık, bazen isteğe bağlı bazen de zorunlu olarak yaşanan, göç hareketlerine tanıklık etmiştir. Bu göç hareketleri beraberinde toplumun yapısında çok önemli değişikliklerin oluşmasına sebep olmuştur. “Arap Baharı”nın son halkasını oluşturan Ortadoğu coğrafyasındaki yönetim değişiklikleri hareketleri Suriye’de hala amacına ulaşamamıştır. Bunun soncu olarak Suriye’de bir iç savaşın başlamasını beraberinde getirmiştir. Suriye iç savaşı ile birlikte insanlık tarihi, dünyanın en büyük ve zorunlu iç ve dış göç hareketlerinden birine şahit olmaktadır. Türkiye hem sınır komşusu olması, hem de iki toplum arasında geçmişe dayalı ortak kültürel ilişkilerden dolayı Suriyeliler tarafından en çok tercih edilen ülkelerin başında yer almaktadır. Bu çalışmada Suriye iç savaşının sonucu olarak bulundukları yerleri terk etmek zorunda kalan Suriyeli göçmenlerin genelde Türkiye, özelde ise Gaziantep ilindeki toplumsal ve ekonomik yansımaları analiz edilmiştir. Gaziantep ilinde uygulanan saha araştırması sonuçlarına göre, Suriyeli göçmenlerin hem toplumsal hem de ekonomik anlamda zorluklar çektikleri görülmektedir.

Socio-Economic Reflections of Migration: The Example of Syrian Immigrants in Gaziantep

Humanity has testified migrant evolvements depending on compulsory and sometimes permissive conditions throughout history. Migrant evolvements cause very important changes of structure of society. Changing of the management on the Middle East area as the final public of Arab Spring have not achieved a goal in Syria yet. As a result of this, Syria civil-war has began. Because of this war, humanity has testified as one of most important of migrant evolvements. Turkey is the preferred country by Syrian people because of the border and historical cultural relationships.        

___

AFAD, https://www.afad.gov.tr/tr/2373/Giris, erişim tarihi: 15.11.2016.

Akıncı B., Nergiz A., ve Gedik E., (2015), “Uyum Süreci Üzerine Bir Değerlendirme: Göç ve Toplumsal Kabul”, Göç Araştırmaları Dergisi, c. 1, Sayı: 2, Temmuz-Aralık 2015, s. 58-83.

Buz, S. (2004), Zorunlu Çıkış Zorlu Kabul- Mültecilik, Ankara, SGDD yayınları.

Çağlayan, S. (2011) “Göç Kavramı ve Kuramları”, Fatime Güneş (Ed.) Kent Sosyolojisi, Anadolu Üniversitesi AÖF Yayınları, Eskişehir.

Erdoğan M. (2015) Türkiye'deki Suriyeliler: Toplumsal Kabul ve Uyum, Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi- HUGO Yayınları-, Ankara.

Erdoğan, M., (2014), Türkiye’deki Suriyeliler: Toplumsal Kabul ve Uyum, Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi-HUGO Yayınları- Ankara.

Erol, M. Ersever, O. G. (2014), “Göç Krizi ve Göç Krizine Müdahale”, KHO Bilim Dergisi, c. 24, sayı: 1. http://www.kho.edu.tr/akademik/kho_bilim_dergi/2014_1/3_.pdf, erişim tarihi: 12.10.2016.

Hughes, G.A. (2014). "Syria and the Perils of Proxy Warfare", Small Wars& Insurgencies, 25: 3. http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/09592318.2014.913542?needAccess=true, erişim tarihi: 20.11.2016.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye ve Göç Yönetimi, www.goc.gov.tr/files/_dokuman19.pdf, erişim tarihi: 20.12.2016.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye'nin Düzensiz Göçle Mücadelesi http://www.goc.gov.tr/icerik3/turkiyenin-duzensizgocle-mucadelesi_409_422_424, erişim tarihi:11.11.2016.

Karaca, S. (2013), “Kayıtdışı Mülteciler, Kayda Değer Sorunlar”, Analist Dergisi, 31, İstanbul.

Karaca, S. (2015), “Misafirlikten Entegrasyona Suriyeli Mülteci Akını ve Türkiye” http://ww4.ticaret.edu.tr/komsuulkeler/wp-content/uploads/sites/65/2015/05/Suriyeli-M%C3%BClteciler-Paneli.pdf, erişim tarihi:21.11.2016.

Kırmızıtaş, H. ve Burun, E. (2014), “Suriyeliler Sınır İllerinde Kira Ve Emlak Fiyatlarını Uçurdu”, http://www.milliyet.com.tr/suriyeliler-sinir-illerinde-kira/gundem/detay/1846010/default.htm, erişim tarihi:16.11.2016.

Koyuncu, A. (2014), Kentin Yeni Misafirleri: Suriyeliler Konya Örneği, Konya: Çizgi.

Oytun, O. ve Gündoğar, S. S, (2015), Suriyeli Sığınmacıların Türkiye’ye Etkileri Raporu, ORSAM- TESEV Rapor No: 195, Ankara.

http://www.orsam.org.tr/index.php/Content/Report/203?s=orsam|turkish, erişim tarihi: 10.10.2016.

Şahin, O, (2016), Suriyeli Mültecilerin Dağılımı ve Son Rakamlar, http://www.stratejikortak.com/2016/04/suriyeli-multecilerin-sayisi.html, erişim tarihi: 22.11.2016.

Özden, Ş, (2013), Syrian Refugees in Turkey, MPC Research Report 2013/05, http://www.migrationpolicycentre.eu/docs/MPC-RR-2013-05.pdf, erişim tarihi: 21.11.2016.

Öztürk, S., Suriye’den Göçün Etkileri, http://www.harpak.edu.tr/Bilimsel_Faaliyetler/SKYUSIDAK/2015_Makaleler/Suriyeden_Gocun_Etkileri.pdf, erişim tarihi: 04.10.2016.

UNHCR, (2015), Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler Sık Sorulan Sorular http://www.unhcr.org/turkey/uploads/root/s%C4%B1k_sorulan_sorular.pdf, erişim tarihi: 18.11.2016.

Yalçın, C. (2004), Göç Sosyolojisi, Ankara, Anı Yayınevi.

Yazıcıoğlu, S. (2015), Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Boyutlarıyla Suriyeli Mülteciler, http://ww4.ticaret.edu.tr/komsuulkeler/wp-content/uploads/sites/65/2015/05/Suriyeli-M%C3%BClteciler-Paneli.pdf, erişim tarihi: 21.11.2016.

Yazıcıoğlu, Y., Erdoğan, S., (2014), SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Detay Yayıncılık, Ankara.

İlahiyat Akademi-Cover
  • ISSN: 2149-3979
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Gaziantep Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ortadoğu’da Göçü Tetikleyen Savaşların Nedeni Olarak Din / Religion as the Reason for the Wars Triggering the Migration in the Middle East / الدين كسبب للحروب التي تؤدي للهجرة/النزوح في الشرق الأوسط

Ömer CİDE

Vakâ Takdimi: “Göçün Dini Yansımaları: Suriye ve Türkiye Bağlamında Din ve Dindarlık” / Case Report “Religious Reflections of Human Migration: Religion and Religiousness in terms of Syria and Turkey” / الانعكاسات الدينية للهجرة؛ مقارنة الدين والتدين بين سوريا وتركيا

Mahmut KAYA

Book Review: Strangers at Our Door

Mehmet AKSÜRMELİ

Suriyeli Göçmenler ve Dini Hayat: Uyum, Karşılaşma, Benzeşme Gaziantep Örneği / Syrian Refugees and Religious Life: Compliance, Encounter, Similitude: The Case of Gaziantep / المهاجرون / النازحون السوريون والحياة الدينية: تكيُّف، اندماج، مقارنة، تشابه؛ غازي عنتاب نموذجا

Erol ERKAN

Kitap İncelemesi: Müslüman Olmak, Alman Kalmak: Yeni Avrupa’da Millet, Din ve Din Değiştirme / Book Review: Being a Muslim, Staying German: Religion and Nationality in New Europe, and Changing Religion / أن تكون مسلما أو تبقى ألمانيا؛ الأمة والدين وتغيير الدين في أوروبة الحديثة

Zeynep Serap TEKTEN AKSÜRMELİ

Bir İtaat Eylemi Olarak İslâm’da Hicret ve Muhacirler / Hijra as an Obedience Action in Islam and Muhajir People / الهجرة والمهاجرون بوصفها التعبدي في الإسلام

Mehmet DEMİR

Suriye’den Türkiye’ye Göç: Nedenler, Sonuçlar ve Umutlar / Migration from Syria to Turkey: Reasons, Results and Hopes / الهجرة السورية إلى تركية؛ أسباب ونتائج وآمال

Muhammed Şeyh Muhammed NECCAR

İslâm Hukukundaki Himaye Geleneği Müvâcehesinde Mültecilik Sistemi / The Refugee System within the Confrontation of Guardianship Tradition in Islamic Law / نظام اللجوء مقارنة بالحماية التقليدية في الشريعة الإسلامية

Hüseyin BAYSA

Göçün Ekonomik Ve Toplumsal Yansımaları: Gaziantep’teki Suriyeli Göçmenler Örneği / Socio-Economic Reflections of Migration: The Example of Syrian Immigrants in Gaziantep / الانعكاسات الاقتصادية والاجتماعية للهجرة هجرة السوريين إلى غازي عنتاب نموذجا

İbrahim ARSLAN, Yusuf BOZGEYİK, Erdal ALANCIOĞLU

Kur’ân’a Göre İhtilaf Olgusu ve İslâmî Referansların Göç Bağlamında Kullanılması / The Concept of Controversy in the Quran and Using Islamic References in terms of Migration / ظاهرة الاختلاف من المنظور القرآني والاستشهادات الإسلامية المعاصرة حول الهجرة

Halil ALDEMİR