Lise Öğrencilerine Yönelik Yazma Tutum Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması / The Writing Attitude Scale for High School Students: A Study of Validity and Reliability

Bu çalışmanın amacı lise öğrencilerinin yazma tutumlarını ortaya koymaya yönelik bir ölçek geliştirmektir. Çalışma grubunu Malatya il merkezinde bulunan dört farklı lisenin 9-12. sınıflarında öğrenim gören 400 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Ölçeğin geçerlik çalışmaları kapsamında yapı geçerliği ve madde analizi yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin 15 maddeden oluşan iki faktörlü (katkı, tutku) bir yapıya sahip olduğu ve bu iki faktörün, ölçeğe ilişkin toplam varyansın %49.41’ini açıkladığı görülmüştür. Ölçeğin iki faktörlü yapısının uygun olup olmadığı doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda elde edilen uyum iyiliği indeksleri (x²/df=2.53, RMSEA=0.062, SRMR=0.048, NFI=0.96, NNFI=0.97, CFI=0.98, GFI=0.93, AGFI=0.91) ölçeğin yapı geçerliğine sahip olduğunu göstermiştir. Ölçeğinin güvenirlik çalışmaları Cronbach Alfa (α) yöntemi ile Spearman Brown ve Gutmann Split-Half teknikleri kullanılarak yapılmıştır. Ölçeğin Cronbach Alfa iç tutarlılık sayısı 0.88 olarak bulunmuştur. Ölçeğin “katkı” alt faktörüne ait Cronbach Alfa iç tutarlılık sayısı 0.83, “tutku” alt faktörüne ait Cronbach Alfa iç tutarlılık sayısı 0.81 olarak bulunmuştur. Analiz sonuçları ölçeğin eğitim alanında kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermiştir.Anahtar Kelimeler: Lise Öğrencileri, Yazma, Tutum, Ölçek, Geçerlik, Güvenirlik.

___

  • Arıcı, A. F. ve Ungan, S. (2012). Yazılı anlatım el kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Aşılıoğlu, B. ve Özkan, E. (2013). Ortaokul öğrencilerinin yazma kaygılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi: Diyarbakır örneği. International Journal of Social Science, 6 (6), 83-111.
  • Ayyıldız, H. ve Cengiz, E. (2006). Pazarlama modellerinin testinde kullanılabilecek yapısal eşitlik modeli (yem) üzerine kavramsal bir inceleme. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11 (1), 63-84.
  • Bağcı, H. (2007). Türkçe öğretmeni adaylarının yazılı anlatım derslerine yönelik tutumları ile yazma becerileri üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Coşkun, E. (2007). Yazma becerisi. (Ed.: A. Kırkkılıç ve H. Akyol). İlköğretimde Türkçe Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, s. 49-91.
  • Çeçen, A. R. (2006). Duyguları yönetme becerileri ölçeğinin geliştirilmesi: geçerlik ve güvenirlik çalışmaları. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3 (26), 101-113.
  • Çeçen, M. A. (2011). Yazma eğitimi açısından metin bilgisi. (Ed.: M. Özbay). Yazma Eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, s. 127-146.
  • Çelik, H. E. ve Yılmaz, V. (2013). Lisrel 9.1 ile yapısal eşitlik modellemesi temel kavramlar - uygulamalar - programlama. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Çokluk, Ö. S., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, S. (2012). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik: spss ve lisrel uygulamaları. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Göçer, A. (2010). Türkçe öğretiminde yazma eğitimi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3 (12), 178-195.
  • Göçer A. (2014). Yazma tutum ölçeği’nin (ytö) Türkçe’ye uyarlanması: geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 22 (2), 515-524.
  • Güneş, F. (2007). Türkçe öğretimi ve zihinsel yapılandırma. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Karatay, H. (2011). Süreç temelli yazma modelleri: planlı yazma ve değerlendirme. (Ed.: M. Özbay). Yazma Eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, s. 21-43.
  • Özbay, M. (2006). Türkçe özel öğretim yöntemleri II. Ankara: Öncü Kitap ve Yayıncılık.
  • Özer, N. (2013). Güvenlik kameraları ve okul güvenliği: bir ölçek geliştirme çalışması. Turkish Studies, 8 (3), 437-448.
  • Özgüven, İ. E. (1999). Psikolojik testler. Ankara: PDREM Yayınları.
  • Pallant, J. (2005). Spss survival manual: a step by step guide to data analysis using the spss program. Crows Nest NSW: Allen & Unwin.
  • Schermelleh-Engel, K., Moosbrugger, H., Müller, H. (2003). Evaluating the fit of structural equation models: tests of significance and descriptive goodness-of-fit measures. Methods of Psychological Research-Online, 8 (2), 23-74. http://www.cob.unt.edu/slides/paswan/busi6280/Y-Muller_Erfurt_2003.pdf (Erişim Tarihi: 03.05.2014)
  • Smith, M.B. (1968). Attitude change, in İnternational Encyclopedia Of The Social Sciences, pp.458-467.
  • Seçer, İ. (2013). Spss ve lisrel ile pratik veri analizi: analiz ve raporlaştırma. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Şengül, M. (2013). Ortaokul öğrencilerine yönelik yazma öz yeterlikleri ölçeği geliştirme çalışması. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1, 81-94.
  • Şimşek, Ö. F. (2007). Yapısal eşitlik modellemesine giriş: temel ilkeler ve lisrel uygulamaları. Ankara: Ekinoks Yayıncılık.
  • Tavşancıl, E. (2010). Tutumların ölçülmesi ve spss ile veri analizi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Ülgen, G. (1995). Eğitim psikolojisi. Ankara: Lazer Ofset Matbaa.
  • Yıldız, C., Okur, A., Arı, G. ve Yılmaz, Y. (2006). Yeni öğretim programına göre kuramdan uygulamaya Türkçe öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Zorbaz, K. Z. (2014). Yazma eğitimi. (Ed.: M. Yılmaz). Türkçe Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, s. 109-147.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yetersizliği Olan ve Normal Gelişim Gösteren Çocuğa Sahip Ailelerin Travma Sonrası Stres Belirti ve Sosyal Destek Düzeylerinin İncelenmesi / The Examination of Post-Traumatic Stress Symptom and Social Support Levels of the Families Having a Child with Di

Seray OLÇAY-GÜL, Burcu OLGUNSOYLU, Yeşim ÜNAL

Öğretmen Adayları için “Öğretim İlke ve Yöntemleri Dersi Öz Yeterlilik Ölçeği”nin Geliştirilmesi / Developing “Teaching Principles and Methods Cors Self-Efficacy Scale” for Pre Service Teachers

Sekvan KUZU, Servet DEMİR

Yüksek ve Orta Gelirli Ülkelerde Teknolojik Gelişmenin Enerji Yoğunluğu Üzerindeki Etkisi / The Effects of Technological Growth on Energy Intensity in High and Middle Income Countries

Affan ÇERMİKLİ, İbrahim TOKATLIOĞLU

Yaratıcı Drama Yönteminin Akademik Başarıya Etkisi: Bir Meta-Analiz Çalışması / The Effect of Creative Drama on Students' Academic Achievement: A Meta-Analysis Study

Özgür ULUBEY, Çetin TORAMAN

FEN BİLGİSİ ÖĞRENCİLERİNİN ASİT VE BAZLARLA İLGİLİ ZİHİNSEL MODELLERİNİN ANALİZİ

Dilek ÇELİKLER, Gonca HARMAN

Kur’ân-I Kerîm’e Göre Ashâbü’l-Karye ve Habîb En-Neccâr / Ashaabe Karia and Habib Al-Najjâr in Accordance with the Qur’an

Necmettin ÇALIŞKAN

1521 TARİHLİ İCMÂL DEFTERİNE GÖRE ÖZER İLİ

Ahmet GÜNDÜZ

Âşık Şiirinde Toplumsal Eleştiri / Social Critism in Minstrel Poetry

Bülent ARI

Türkçe Öğretmeni Adaylarının Bilgisayar Kullanımına ilişkin Tutum ve Görüşleri / Attitudes and Opinions of Prospective Turkish Teachers Regarding Computer Use

FARUK POLATCAN

Yazma Eğitiminde Geri Bildirim Türleri ve Kullanımı / Types and Use of Feedback in Writing Education

Eyyup COŞKUN, Mehmet TAMER