ALANYA’LI İPEKLİ DOKUMA USTASI NURTEN GÜMÜŞ

Nurten GÜMÜŞ Antalya’nın Alanya ilçesinde yaşayan Alanya’da günümüzde ipekli el dokumacılığı yapan ender ustalardan biridir. 1958 doğumlu olan Gümüş, 8 yaşında başladığı ipekli el dokumacılığı sanatını 58 yıl boyunca sürdürmüştür. Ustanın bu sanata başlamasındaki temel etken ailesinin ipekli el dokumacılığı yapıyor olmasıdır. Ailesi çocukluğunda ipek kumaş ve kumaştan ürettikleri giyim ve dekoratif ürünleri satarak geçimlerini sağlamışlardır. Ustanın aile mesleği olan ipekli el dokumacılığına gönül vererek meslek edinmiş ve günümüze kadar üretime devam etmiştir. Nurten GÜMÜŞ, Alanya kuşağı, dar dokumalar, ipek kravat, renkli ipek fularlar dokuyup satmaktadır. 2012 yılında Alanya Belediyesi bünyesinde ipekli el dokumacılığı alanına nitelikli sanatçı yetiştirmek adına kurs vermiştir. İpekli el sanatları dokumalarını tanıtmak amacıyla Alanya belediyesi önderliğinde yurt dışına tezgâhlar götürüp tanıtım çalışmalarına katkı sağlamıştır. Bu makalede ustanın hammadde temini ve hazırlık aşamasında kullandığı yöntemlerin; çözgü çözme ve tezgâha aktarma, dokuma teknikleri, kullanılan araç gereçlerin ve üretilen ürünlerin ayrıntılı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Sanatçının Alanya ipekli el dokumacılığına yaptığı katkılar ortaya konulmuştur.

___

  • Referans1 Davulcu, M. M. Tokat, ve S. Yörür. (2015). Antalya’da Yaşayan Geleneksel Meslek, Sanat ve Zanaatlar, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, Antalya.
  • Referans2 Kayabaşı, N., Z. Erdoğan, ve F. Söylemezoğlu. (2011). Türk El Sanatları, Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yayınları, Ankara.
  • Referans3 Karacadağlı Çalık, S. G. (2017). Alanya’da Yaşayan El Sanatları, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Referans4 Koçak, F. N. (2012). Anılarla Alanya, Özhür Ofset Matbaa, Konya.
  • Referans5 Seven, H., (1963). Dutçuluk ve İpekböcekçiliği. Hakimiyet Matbaası. Bursa. Aktaran: Söylemezoğlu, I. F. (1995). Antalya İlinde Üretilen İpekböceği (Bombyx mori) Kozalarının Koza Kalitesi ve Kozalardan Çekilen İpek Liflerinin Bazı Teknolojik Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi.
  • Referans6 Söylemezoğlu, I. F. (1995). Antalya İlinde Üretilen İpekböceği (Bombyx mori) Kozalarının Koza Kalitesi ve Kozalardan Çekilen İpek Liflerinin Bazı Teknolojik Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi.
  • Referans7 http://tr-hometextile.blogspot.com/2014/06/, Er. Tar: 03.03.2020