Alaşehir İlçesinde Kır Yerleşmelerinin I. Dereceden Gelir Kaynakları Bakımından Sınıflandırılması

Gelir kaynakları ile halkın ekonomik durumu ve refah seviyesi arasında doğrudan ilişkiler bulunmaktadır. Bu çalışmada da birincil gelir kaynaklarına göre Alaşehir ilçesindeki kır yerleşmeleri sınıflandırılmış ve daha sonra da gelir kaynaklarının nüfus ve ekonomi üzerindeki sonuçları analiz edilmiştir. Alaşehir ekonomisi, hemen hemen bütünüyle tarıma dayalıdır ve tarım alanlarının yarıya yakını bağ alanlarından oluşmaktadır. Yerleşmelerin gelir kaynakları ile nüfusun dağılışı, yoğunluğu ve ekonomik durumları karılaştırıldığında sonuç olarak Alaşehir ilçesinin kırsal kesiminde, gelir kaynakları ile ekonominin ve nüfusun dağılışı ve yoğunluğu arasında doğrudan bir ilişkinin var olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında ilçedeki geçim kaynakları üzerinde doğal coğrafya özelliklerinin birincil etkisi bulunmakla beraber alışkanlıkların ve eğitimsizliğin de önemli bir etkisi mevcuttur.

The Classification of Rural Settlements in Alaşehir According to Primary Economic Activities

It has direct relationship between economic activities and demographic and economic structures. In this study, firstly settlements classified according to primary economic activities, and then the results of this classification analyzed according to demographic and economic structures. The economy of Alaşehir is completely based on agricultural sector, and vineyards cover almost half of the agricultural area. Many rural settlements of Alaşehir are cultivating sultana grapes, and viniculture is one of the most income sources. In the rural part of the Alaşehir sub-province, economic activities are related to economic structures and the distributions and concentrations of population. Mainly, the physical geographic features are determined economic activity. In addition to this, culture, education, and habits are also important for determination of economic activities.

___

  • Akök, R., (1981), “Menderes Masifinin Gnayslarında ve Şistlerinde Metamorfizma Koşulları, Alaşehir-Manisa”, Türkiye Jeoloji Kurumu Bülteni, S:24, s. 11–20, Ankara.
  • Atalay, C., Karakuyu, M., (2001), Medeniyetler Beşiği Alaşehir, Alaşehir Belediyesi Kültür Yayınları, İzmir.
  • Baykal, F., (1955), “Alaşehir ve Uşak Ovaları”, İst. Üniv. Fen Fak. Mec, S: 20, s. 225-236, İstanbul.
  • Doğanay, H., (1993), Coğrafya’da Metodoloji, M.E.B. Basımevi, İstanbul. Elibüyük, M., (1995), Matematik Coğrafya, Ekol yayınevi, Ankara.
  • Efe, R., Sekin, S., Karakuyu, M., (2000), “Deprem Şiddeti Açısından Manisa-Alaşehir Depresyonunun Jeomorfolojik Gelişimi Ve Arazi Kullanım Özellikleri“, BADSEM 2000, Batı Anadolu’nun Depremselliği, Sempozyum 24-27 Mayıs 2000 İzmir-Türkiye.
  • Genel Nüfus Sayımı, (1990), İdari Bölünüş. Başbakanlık, D.İ.E. yayınları, Ankara.
  • Göney, S., (1978), Şehir Coğrafyası I, İst. Ed. Fak. Yayın No: 2274, İstanbul. Karakuyu, M., (1998), Alaşehir İlçesinde Yerleşmelerin Geçim Kaynaklarına Gore Sınıflandırılması, (Basılmamış lisans tezi) Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi.
  • Koçman, A., (1989), Uygulamalı Fiziki Coğrafya Çalışmaları ve İzmir-Bozdağlar Yöresi Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniv. Ed. Fak. Yayınları No:49, İzmir.
  • Köy Envanter Etüdleri, (1981), Köy Hizmeteri genel Müdürlüğü, Ankara. Özçağlar, A., (1996), “Türkiye’nin İdari Coğrafyası Bakımından Köy, Bucak, İlçe, il ve Belde Kavramları Üzerine düşünceler”, Coğr. Araşt. Dergisi, S:2, s. 7-25, Ankara.
  • Özçağlar, A., (2000), Coğrafyaya Giriş, Himi Usta Matbaacılık, Ankara. Tümertekin, E., (1978), Beşeri Coğrafyaya Giriş, İ.Ü. Ed. Fak. Yay. No: 2264, İstanbul.