Çok Boyutlu Kalite Modeli'nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası

Kalite çalışmalarında uygulayıcılara yol gösterici olması beklenen; kalitenin tanımları, boyutları, hedefleri ile kalitenin nasıl başarılabileceği ve değerlendirilebileceği konuları, özellikle uygulayıcılar açısından kavramsal düzeyde karmaşık konulardandır. Bu kavramların birbirleri ile ilişkileri ve sonuçta ilgili konuların bir bütün olarak nasıl ele alınacağı, sağlık kurumları gibi karmaşık yapılarda daha çok önem arz etmektedir. Sağlık hizmetlerinde kalitenin hedefleri, sağlık hizmetleri kalitesinin ne şekilde izlenip değerlendirilebileceği gibi unsurlar Sağlık Hizmetleri Çok Boyutlu Kalite Modeli ile ele alınıp değerlendirilmekte, ancak ortaya konulan modelin nasıl uygulanabileceğine ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, Sağlık Hizmetleri Çok Boyutlu Kalite Modeli'nin sağlık kurumlarında nasıl uygulanabileceğini ve farklı standart setleri ya da kalite sistemlerinin tercih edilmesi durumunda bir değerlendirme aracı olarak nasıl kullanılabileceğinin ortaya konulmasına yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu amaçla çalışmada öncelikle kısaca modelden bahsedilmekte ve daha sonra modelin nasıl uygulanabileceği adım adım anlatılmaya çalışılmaktadır. Çalışmada açıklanan uygulama yol haritası için, seçilen bir sağlık kurumunda pilot uygulamaların gerçekleştirilmesi daha sonraki çalışmalar için önerilebilecektir.

A Pathway for Implementation of Multi-dimensional Quality Model in Health Institutions

Issues such as quality definitions, aspects, goals and how quality can be achieved and assessed which are expected to be a guide in the processes, have a complicated form for implementing bodies on a cognitive level. Relations of these matters and how the relevant issues will be handled as a whole have more importance in complex structures similar to health institutions than in basic facilities. In health services, matters such as quality goals, how health service quality can be monitored and assessed are handled and evaluated in the scope of "Health Services Multidimensional Quality Model", but no studies exist on how this model can be implemented. This study was carried out in order to propound how "Health Services Multi-dimensional Quality Model" can be implemented in health institutions and how it can be used as an assessment tool in cases where different standard sets or quality systems are preferred for implementation. Because of this purpose, in this study, the model is mentioned briefly and later implementation of the model tried to describe step by step. For further studies, it may be recommended to be carried out pilot applications at a selected health institution for the implementation of described pathway in this study.

___

  • Accredittation Canada International (2012). ACI Publications
  • Carman, James M., (2000). "Patient Perceptions of Service Quality: Combining the Dimensions", Journal of Management of Medicine,v.14, n.5/6, s.339-356.
  • Carmi-Iluz T, Peleg R, Freud T, Shvartzman P. "Verbal and physical violence towards hospital- and community-based physicians in the Negev: an observational study" BMC Health Service Res. 2005;5:54.
  • Elbek, O- Adaş, E.A. (2012). "Şiddetin Gölgesinde Hekimlik", Aydın Tabip Odası Şiddete Sıfır Tolerans Çalışma Grubu
  • Department of Health (1997). "A First Class Service - Quality in The New NHS", London, Department of Health.
  • Donabedian, A (1988). "The Quality of Care: How Can It Be Assessed?" Journal of the American Medical Association, 260:1743-1748.
  • Donedebian, A. (1980). "Explorations in Quality Assessment and Monitoring, 1, The Definitions of Quality and Approaches to Its Assessment", Ann Arbor, MI: Health Administration Press, Michigan
  • Iom, (1990). "Medicare: A Strategy for Quality Assurance", Vol.1. Washington, DC, National Academy Press.
  • Jcaho (2006). Oakbrook Terrace, IL, The Joint Commission http://www.jcaho.org (12.11.2012)
  • Kayral (2014). "Sağlık Hizmetlerinde Kalite Karmaşası: "Sağlık Hizmetleri Çok Boyutlu Kalite Modeli", Verimlilik Dergisi, s. 65-81
  • Konradt U. Andreben P. Ellwart T. (2008). "Self-leadership in Organizational Teams: A Multilevel Analysis of Moderators and Mediators", European Journal of Work and Organizational Psychology 1: 1-25.
  • Manz C. C. Jr Sims H. P. (1991). "Super Leadership: Beyond the Myth of Heroic Leadership", Organizational Dynamics 19(4): 18-35.
  • Maxwell, R.J. (1992). "Dimensions of Quality Revisited: From Thought to Action", Quality in Health Care, Volume 1, No. 3, s. 171-177
  • Ovretveıt, J. (1998). "Evaluating Health Interventions", Open University Press: Buckingham,321,
  • Rose, R.C. J. Uli, A. - Mohani - K. Looi Ng, (2004). "Hospital Service Quality: A Managerial Challenge", International Journal of Health Care Quality Assurance, 17(3), s.146-159.
  • Sağlık Bakanlığı, Türkiye Klinik Kalite Programı, "Tanımlar" http://www.saglik.gov.tr/KlinikKalite/belge/1-17646/tanimlar.html 04.01.2013