Mısırda Sap ve Koçan Çürüklüğü Etmeni Stenocarpella maydis (Berkeley) Sutton’ in TaqMan ® Probe Yöntemi ile Tanısı

Mısırda fide yanıklığı ve koçan çürüklüğüne sebep olan fungal etmen Stenocarpella maydis Afrika, Amerika, Asya ve İtalya, Fransa, Portekiz gibi birçok Avrupa ülkesinde yayılım halinde olup ülkemizde henüz varlığı bilinmemektedir (OEPP/EPPO, 2006) Diplodia sap ve koçan çürüklüğü olarak da bilinen hastalığa sebep olan fungal etmenin 2013 yılı mısır hastalıkları çalışma grubu toplantı raporunda ABD, Ontaria ve Kanada’da 200670.094-304816.595 ton (7.9 ve 12.0 milyon buşel) mısır kaybına yol açtığı bildirilmiştir (Grabow, 2017). Sağlıklı tohum kullanımının hastalıkla mücadelede en önemli strateji olduğu etmen için tek zorluk tohumdan güvenilir ve hızlı tanıyı sağlayacak bir metodun varlığıdır (Barrocas et. al, 2012). Bu yıkıcı hastalığın tanısında hızlı, güvenilir ve doğru sonuca ulaşmamızı sağlayan PCR (polimeraz zincir reaksiyon) temelli yöntemler etmenin ekim öncesi tespitini sağlamakta fungisit ile mücadelesi mümkün olmayan etmenin yerleşim ve yayılımını önlemektedir. Stenocarpella maydis’in PCR temelli tanısı dünyada yaygın uygulamaya sahip olup yöntem ülkemizde henüz uygulamada değildir. Bu amaçla yürütülen bu çalışma ile Bitki Karantinası Yönetmeliği EK2/A listesinde yeralan ülkemizde varlığı bilinmeyen fungal patojen Stenocarpella maydis (Berkeley) Sutton’e ait izolatın TaqMan ® probe yöntemi ile tanısına dair metot validasyonu gerçekleştirilmiş olup hazırlanan protokol ile çeşitli özel ve resmi araştırma kuruluşlarının çalışmalarına katkı sağlanması, böylece etmenin ülkemize giriş, yerleşim ve yayılımının önlenmesi hedeflenmiştir.

___

  • Anonymous 2017a.http://www.biogene.com/Application notes/Amplification EriÅŸim:Kasım 2017.
  • Anonymous 2017 b. Plantwise technical factsheet.https://www.plantwise.org .EriÅŸim 2017.
  • Barrocas, E.N., Machado, JC., Almeida, MG., Botelho, LS and Pinho, EV. 2012. Sensibility of the PCR technique in the detection of Stenocarpella sp.associated with maize seeds. Revista Brasileira De Sementes, vol 34, no 2., p.218-224.
  • Cervantes A.J., Dominguez EMH., Tellez MT., Gonzalez VM., Flores YM and Gerardo Godinez GD. 2016. Stenocarpella maydis and Sporisorium reilianum Two Pathogenic Fungi of Maize. ISBN 978-953-51-2393-4, Print ISBN 978-953-51-2394-1, DOI: 10.5772/62662.
  • CIMMYT. 2004. Maize Diseases, A guide for Field Identification. 4th Edition. 4th Edition. Mexico, D.F.:CIMMYT.
  • Grabow, B.2017.. Diplodia talk and ear rot. http://www.plantpath.k state.edu/extension/publications EriÅŸim: Kasım 2017.
  • KARAKÃœTÃœK, S. 2017.Biyolojik Analiz Yöntemleri, Ondokuz Mayıs Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü..EriÅŸim: Haziran 2017.
  • Külen, O., Keskin B., Yüksel B., Onarıcı S. ve Baykal A., 2011, Bitki Moleküler GenetiÄŸinde Son Teknikler Uygulamalı EÄŸitimi, Marmara AraÅŸtırma Merkezi GenMühendisliÄŸi ve Biyoteknoloji Enstitüsü, TÃœBÄ°TAK, 24-46 s.
  • OEPP/EPPO. 2006. Data sheets on quarantine pests No.67: Stenocarpella macrospora and Stenocarpella maydis. No.67-68.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: 4
  • BaÅŸlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÃœCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Narın Hasat Sonrası Hastalıklarına Karşı Hava İle Ön Soğutma ve Ozon Uygulamalarının Etkisi

Kadir Ä°LHAN

Farklı anaçlar üzerine aşılı 'Okitsu' ve 'Clausellina' Satsuma mandarin çeşitlerinin Türkiye’nin Doğu Akdeniz bölgesindeki performansları

Ercan YILDIZ, Mustafa KAPLANKIRAN

Meloidogyne incognita ırk 2'nin Farklı İnokulasyon Yoğunluklarının Bazı Dayanıklı Biber Hatlarında Reaksiyonu

Fatma Gül GÖZE ÖZDEMİR, Gülsüm UYSAL

Nijerya’da Delta Eyaletinin Delta Kuzey Tarım Bölgesinde Kırdan Kente Göçün Tarla Bitkileri Üretimine Etkisi

Albert Ukaro OFUOKU, Daniel Omuredo AGANAGANA

İleri Patates Hatlarının Kuraklık Toleransının In Vitro Koşullarda Belirlenmesi

Ercan ÖZKAYNAK, Tuğba ŞİMŞEK

Domat Zeytin Çeşidinde Meyve - Yaprak Besin Elementleri Değişimlerinin İncelenmesi

Nurdan ZincircioÄŸlu

Yaprak lahana (Brassica oleracea L. var. acephala) Yapraklarının Fitokimyasal İçeriği ve Antioksidan Aktivitenin Mevsimsel Değişimi

Nazan ÇÖMLEKÇİOĞLU, Mehtap KUTLU

İTHAL AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) TOHUMLARINDA Plasmopara halstedii (Farl.)Berl. & De Toni)’ NİN VARLIĞININ MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI

Gülenay YILMAZ, Necip TOSUN

Türkiye’de Kırsal Kadınların Aile İşletmelerinde Organik Tarımı Benimseme Olasılığını Etkileyen Faktörler

Buket KARATURHAN, Ayşe UZMAY, Gökçe KOÇ

Farklı Azot ve Fosfor Seviyelerinin Horozibiği (Amarantus mantegazzianus)’nde Tane Verimi ve Bazı Verim Özelliklerine Etkisi Üzerine Bir Ön Araştırma

Zeynep DUMANOÄžLU, Hakan GEREN