Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi

Hekimlik mesleğinin; hastalar arasında sosyal durum, dini inanç, siyasi görüş, milliyet, cinsiyet, yaş ve sosyoekonomik durum farklılıkları gözetmeksizin icra edilmesi gerekmektedir. Ancak tutuklu/hükümlü muayenelerinde Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün (3'lü Protokol) yorumlanması ve uygulanmasına bağlı olarak çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmamızda kolluk kuvvetleri eşliğinde cezaevinden Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp AD'na muayeneye getirilen bir şahsın muayenesi esnasında kolluk kuvvetleri ile hekimler arasında 3'lü protokol nedeniyle yaşanan bir olay ele alınmış olup çözüm önerilerinde bulunulmuştur.

Forensic Medical Assessment of the Protocol on the Management of Prisons and Detention Houses, External Protection, Dispatch and Transport and Implementation of Health Services of the Convicts and Prisons from a Case Report

In medical profession, depending on its own ethical rules, does not discriminate patients among social status, religious beliefs, political views, nationality, sex, age, social position and economic situation. But there are many contradictions depending on the interpretation and application of The Protocol on the Management of Prisons and Detention Houses, External Protection, Dispatch and Transport and Implementation of Health Services of the Convicts and Prisons (triple protocol). In this study, we discuss an unpleasant case due to implication of the triple protocol between the law enforcement officers and the physicians during the examination of a person brought to Dicle University Medical Faculty Department of Forensic Medicine from jail and we make suggestions to overcome the some troubles.

___

  • (TTB) TTB. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Hekimlik Meslek Etiği Kuralları. Türk KardiyolDern Arş - Arch Turk Soc Cardiol. 2009;37:46-50.
  • Adalet Bakanlığı. Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü Ve Tutukluların Sevk Ve Nakilleri İle Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Protokol, 2017. menudekiler/mevzuat /protokol/P12.doc. Accessed 19. 08. 2011.
  • Sağlık Bakanlığı. Tutuklu ve Hükümlülerin Hastanelerde Muayene ve Tedavileri. 2011. Available at:http://www.saglik.gov.tr/TR/dosya/1-73510/h/ protokol.pdf. Accessed 05. 10. 2011.
  • Can İÖ. İstanbul Protokolü. 2010. Available at: http://www.izmirtabip.org.tr/L/TR/mid/396/hcid/5/ hid/168/Istanbul_Protokolu.htm. 12.2010. Accessed 22.
  • Iacopino V, Ozkalipci O, Schlar C. TheIstanbul Protocol: international Standard sfor the effectiveinvestigation and documentation of tortureandilltreatment. Lancet. 1999;354:1117.
  • Yalvaç G. TC Anayasası. In: Yalvaç G, ed. TC Anayasası, TCK, CMK, CGTİK. Ankara: Adalet Yayınevi; 2010:38-39.
  • Türk Tabipleri Birliği. İstanbul Protokolü, İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı, Aşağılayıcı Muamele veya Cezaların Belgelendirilmesi İçin Kılavuz. İstanbul: Başak Matbaacılık Ltd. Şti; 2009. Soruşturulması ve
  • Adalet Bakanlığı. Biyoloji ve Tıbbın Uygulanması Bakımından İnsan Hakları ve İnsan Haysiyetinin Korunması Sözleşmesi: İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5013.html. Accessed 03. 12., 2003. 2003. Available at:
  • Sağlık Bakanlığı. Hasta Hakları Yönetmeliği. 1998, Güncellenme Tarİhİ: 20.10.2016. Available at: http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod= 7.5.4847&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=hasta%2 0haklar%C4%B1. Accessed 01. 08.,1998.
  • Korkut, B. (2016) Türkiye' de Hasta Mahpus Olmak. TCPS Kitaplığı.
Dicle Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2945
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Cahfer GÜLOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çoklu Primer Tümörler-Tek Merkez Deneyimi

Gökşen İMAMOĞLU İNANÇ, Tülay EREN, Süleyman ŞAHİN, Doğan YAZILITAŞ, MUSTAFA ALTINBAŞ, RAMAZAN ESEN, Ebru ÇILBIR, FATİH KARATAŞ, ÖZGÜR ÖMER YILDIZ, Pelin GÜMÜŞ

İntraartiküler propolis ekstraktının erişkin sıçanlarda deneysel osteoartrit tedavisinde etkinliği

GÖKÇEN KERİMOĞLU, MEHMET EMRE BAKİ, Kübra ÇAKIROĞLU AKBULUT

Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetim, Dış Koruma, Hükümlü ve Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkındaki Protokolün Bir Olgu Sunumu Üzerinden Adli Tıbbi Değerlendirilmesi

Yaşar TIRAŞCI, CEM UYSAL, Aydın ALTINAL, Mustafa AKIN, Ubeydullah DURMAZ

Sol Pnömotoraks ile Santral Kitle Pnömonektomi Sonrası Kontralateral Pnömotoraks

Onur DERDİYOK, Çağatay Saim TEZEL, İlker KOLBAŞ, Serda Metin KANBUR, Levent ALPAY, İRFAN YALÇINKAYA

Yurtta Kalan Üniversiteli Kız Öğrencilerde Metabolik Sendrom Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi

MURAT AÇIK, FUNDA PINAR ÇAKIROĞLU

Mikroenkapsüle edilen paratiroid hücrelerinin in-vitro optimizasyonu

Emrah YÜCESAN, Harun BASOGLU, Beyza GÖNCÜ, Nur ÖZTEN KANDAŞ, Yeliz Emine ERSOY, Fahri AKBAŞ, Erhan AYŞAN

Adneksiyal Torsiyonlu Hastaların Tanısında Mean Platelet Volümün Rolü Var mıdır?

ADNAN İNCEBIYIK, HACER UYANIKOĞLU

Çevresel Asbeste Maruz Kalan Erişkin Bireylerde Kaygı ve Umutsuzluk Düzeyleri

GÜLHAN YİĞİTALP, GÜNAY SAKA

Çocuk Acil Kliniğine Başvuran Adli Vakaların Değerlendirilmesi

ABDULLAH YAZAR, FATİH AKIN, Esra TÜRE, DURSUN ODABAŞ

Huntington Hastalığında Dikkat Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi

Murat GÜLTEKİN, Ayten EKİNCİ