"Y" Kuşağı İlahiyat Öğrencilerinde Model İnsan Algısı

Bu çalışmada kuşaklarla ilintili olarak oluşturulmuş sınıflandırmalar çerçevesinde Twenge’nin yaklaşımı esas alınmak suretiyle “Y” kuşağının “model insan” algısı Yozgat Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri evreninde ele alınmıştır. Araştırma ile “Y” kuşağı sınıflaması içerisinde değerlendirilen 1982-1999 arası doğumlu ilahiyat Fakültesi öğrencilerinin “model insan” bağlamındaki bilgi, düşünce ve tutumları incelenmiştir. “Y” kuşağının model insan olarak Hz. Muhammed (s.a.v.) konusundaki yaklaşımları, peygamber dışında bir model kabul edilip edilmeyeceği noktasındaki kanaatleri, model insanı nasıl tanımladıkları, model insanın toplumsal yapı içindeki yeri ve önemi konusundaki yaklaşımları, model insanların olmasının benlik ya da özgürlük alanına istenmeyen bir müdahale olarak algılanıp algılanmadığı, kendileri için bir model olup olmadığı, var ise modelin niteliği hatta gerekliliği konusundaki düşünceleri ve tüm bunların cinsiyet, ekonomi, dini bilgi düzeyi, okunan sınıf düzeyi ve sosyal medya alışkanlıkları gibi bağımsız değişkenlerle ilintisi ışığında ortaya konması araştırmanın temel amaçları arasında sıralanabilir. Diğer yandan “X” kuşağı içinde yer alan öğretim üyeleriyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış; hocaların “Y” kuşağı kategorisindeki ilahiyat öğrencilerine bakışı, bağlantılı olarak öğrencilerin “X” kuşağındaki hocalara bakışı; iki kuşak arası farklılıklar benzerlikler, bu anlamda din olgusunun bu iletişim ortamını ne şekilde düzenlediği; kültürel ortamın ürünü sayılabilecek kuşakların niteliklerinin taşınmasında dinin fonksiyonunun hangi eksende ortaya çıktığının anlaşılması bakımından kullanılabilecek verilere ulaşılmıştır.

___

  • Adıgüzel, Orhan - Batur, H. Zeynep - Ekşili, Nisa. “Kuşakların Değişen Yüzü ve Y Kuşağı İle Ortaya Çıkan Yeni Çalışma Tarzı: Mobil Yakalılar.” Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014.
  • Akdemir, Ali - Konakay, Gönül - Demirkaya, Harun - Noyan, Aral - Demir, Bülent - Ağ, Cengiz - Pehlivan, Çağlar et al. “Y Kuşağının Kariyer Algısı, Kariyer Değişimi ve Liderlik Tarzı Beklentilerinin Araştırılması.” Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi. 2013.
  • Boyd, David. “Ethical Determinants for Generations X and Y.” Journal of Business Ethics. 2010.
  • Çetin Aydın, Gülşen - Başol, Oğuz. “X ve Y Kuşağı: Çalışmanın Anlamında Bir Değişme Var Mı?” EJOVOC : Electronic Journal of Vocational Colleges. 2015.
  • Gürbüz, Sait. “Kuşak Farklılıkları: Mit Mi, Gerçek Mi?” İş ve İnsan Dergisi. 2015.
  • Karagülmez, Nilay. “Y Kuşağı ve Teknoloji.” sosyalsosyal Sosyal Medya & Dijital Pazarlama
  • Kuyucu, Mihalis. “Y Kuşağı ve Facebook: Y Kuşağının Facebook Kullanım Alışkanlıkları Üzerine Bir Inceleme.” Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. 2014.
  • Lester, Helen. “Generation Y.” British Journal of General Practice. 2011.
  • Sarı, Sema - Gürsoy, Samet - Özmen, Mehmet. “Y Kuşağının Çevrimİçi Satın Alma Davranışları.” Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016.
  • Sümer, Fulya ERENDAĞ. “Sosyal Medya Kullanım Pratikleri Üzerine Ampirik Bir Araştırma.” Global Media Journal TR Edition, 8(15) 8/15 (2017): 166–181.
  • Twenge, Jean M. - Campbell, Stacy M. “Generational Differences in Psychological Traits and Their Impact on the Workplace.” Journal of Managerial Psychology. 2008.
  • Twenge, Jean M. - Campbell, Stacy M. - Hoffman, Brian J. - Lance, Charles E. “Generational Differences in Work Values: Leisure and Extrinsic Values Increasing, Social and Intrinsic Values Decreasing.” Journal of Management. 2010.
  • William J. Schroer - Yusoff, Wan. “Generations X, Y, Z and the Others.” The Journal of the Household Goods Forwarders Association of America, Inc, Vol. XL. 2008.Yüksekbilgili, Zeki. “Türk Tipi Y Kuşağı.” Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. 2013.
  • Sadullah, Ö. (2010), İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Basım, İstanbul.
  • Keleş, H. N. (2011), “Y Kuşağı Çalışanlarının Motivasyon Profillerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Bahçeşehir Üniversitesi Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 2, ss. 129-139.