Saygı

Saymak kökünden geldiği düşünülen saygı, sözlükte değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye veya bir şeye karşı sevgi ile çekinme karışımı bir bağlılık ve takdir duygusuna dayalı olarak dikkatli, özenli ve ölçülü davranma durumu, hürmet, ihtiram, başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu gibi anlamlara gelmektedir. Saygı kavramı, kişinin benlik algısı, dünyaya ve olaylara bakış açısıyla ilgilidir. Bir kimsenin kendine ve başkalarına karşı saygılı olabilmesi için öncelikle onda bir saygı anlayışının bulunması gerekir. Kişinin aldığı eğitimin ve içinde yaşadığı kültürün niteliği de bu anlayışın oluşması ve gelişmesinde önemlidir.
Anahtar Kelimeler:

Davranış, önem, saygı

Respect

Respect, which is thought to come from the root of counting, is the state of being careful, attentive and measured, based on a mixture of love and shyness towards someone or something, due to its value, superiority, old age, usefulness, and sanctity, and being careful, attentive and measured, reverence, respect, refraining from disturbing others means like feeling. The concept of respect is related to one's self-perception, perspective of the world and events. In order for a person to be respectful to himself and others, he must first have a sense of respect. The quality of the education one receives and the culture in which he lives is also important in the formation and development of this understanding.

___

  • Hasan Eren ve dğr., Türkçe Sözlük, TDK Yay., Ankara 1988, II, 1268-1269; Nevin Kardaş ve dğr., Örnekleriyle Türkçe Sözlük, MEB Yay., Ankara 1996, IV, 2463-2466; Ferit Devellioğlu-Neval Kılıçkını, Büyük Türkçe Sözlük, İstanbul 1975, s.1037-1038.
  • Şentürk, H. (1998). Sosyal İlişkilerde Saygı Kavramı: Psikoloji ve Din Açısından Bir Bakış. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 20, 217-228.