Çevre Kirliliği

Fiziksel, kimyasal, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel bir ortam olan çevre, sanayileşme, teknolojinin gelişmesi ve nüfus artışı sonucu ortaya çıkan olumsuzluklar sonucu etkilenmekte ve bu etkilenmenin boyutu her geçen gün hızla artmaktadır. Çevre kirliliği temel olarak hava, toprak ve su kirliliği şeklinde doğada oluşmaktadır; bitki ve hayvan varlığına zarar verdiği gibi besin zinciri yoluyla insan sağlığını ve sonuçta insanın da içinde olduğu tüm ekosistemi etkilemektedir. İçinde yaşadığımız doğa, kendine özgü fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklere sahip olduğuna göre, çevre kirliliği de fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirlenme olarak sınıflandırılabilir.
Anahtar Kelimeler:

Çevre, doğa, ekositem, kirlilik

Environmental Pollution

The environment, which is a physical, chemical, biological, social, economic and cultural medium, negativities arising as a result of industrialization, development of technology and population growth results are affected and the size of this effect is increasing rapidly day by day. Environmental pollution mainly occurs in nature in the form of air, soil and water pollution; It not only damages plant and animal existence, but also affects human health through the food chain and ultimately the entire ecosystem, including humans. Since the nature we live in has its own physical, chemical and biological properties, environmental pollution can be classified as physical, chemical and biological pollution.

___

  • Güler, Ç., Çobanoğlu, Z.(1994).Çevresel Etkenlere Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Hastalıklar. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayınları. 1. Baskı. ISBN 975- 7572-54-3.
  • İbadullayeva, J. Jumaniyazova, K., Azimzadeh, S., Canıgür, S., Esen, F. (2019). Çevre Kirliliğinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri. T.Tıp Öğr. Arş. D. / 2019; 1 (3): 52-58.