Heidegger'de teknoloji bağlamında insanın yersiz yurtsuzluğu problemi

Bu makalede, Heiddeger felsefesinde teknoloji kritiği ve bir sorun olarak insanın yersiz ve yurtsuzlaşması arasındaki ilişki incelenmiştir. İlk olarak, teknoloji ile modern bilimin temel dayanağı olan nedensellik arasındaki ilişki incelenmiştir. Daha sonra, Heideggerin ön plana çıkardığı techne kavramından hareketle teknolojinin özünün bugün tanımlandığı haliyle araçsal olmadığı hususu öne plana çıkarılmıştır. Heidegger, tekhnenin Varlıka getirmeye yani poiesise ait olduğunu ve şairane bir şey olduğunu söyler. Bu bağlamda, özsel anlamını kaybeden ve anlam olarak araçsallığa indirgenen teknoloji Varlığa getirme anlamındaki bu niteliğini kaybedecektir. Nihayetinde, teknoloji ve Varlık arasındaki bu bağ kopmuş olacaktır. Varlıkla olan bağın kopması ve metafizik düşünmenin başlangıcı, modern teknolojinin arka planındaki özne merkezli felsefe ile bunun sonucu olarak ortaya çıkan insanın yersiz ve yurtsuzlaşması problemini anlamada temel referanslarımız olacaktır.

Problem of homelessness of human being in the context of technology in heidegger

In this paper, I focused on an examination of the relationship between the critic of technology and homelesness of human being as a problem in Heidegger’s philosophy. Firstly, it is examined between the technology and causality that is basis of modern science. Later, it is asserted that the essence of technology is not instrumental, which has been used for the definition of technology today. This thought is based on the concept of tekhne which was used by Heidegger. Heidegger says that tekhne belongs to poiesis that means bringing - forth and is something poietic. In this context, technology is losed its meaning and reduced the its meaning only instrumental. Hence, it doesnt mean bringing – forth. Eventually, it would break off the relationship between technology and Being. The break off connection of Being and begining of metaphysical thinking would become our main references the understanding of subject centered philosophy that is the background of modern technology and result in homelessness of human being as a problem.

___

  • Aslan, H. (2006). Varlık, Teknoloji, Yurtsuzluk. Felsefe Dünyası, 43, 5-13.
  • Botha, C.F. (2003). Heidegger, Technology and Ecology. South African Journal of Philosophy, 22(2), 157-73.
  • Carino, J.V. (2009). Heidegger and the Danger of Modern Technology. Philippiniana Sacra, 132, 491-504.
  • Çüçen, A. (2003). Heidegger’de Varlık ve Zaman. Bursa: Asa Kitabevi.
  • Dreyfus, H.L. & Wrathall, M.A. (ed.) (2005). A Companion to Heidegger. Massachussets: Blackwell Publishing.
  • Heidegger, M. (1962). Being and Time (trans. J. Macquarrie & E. Robinson). New York: Harper & Row.
  • Heidegger, M. (1998). Teknik ve Dönüş (çev. N. Aça). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Heidegger, M. (2008). Varlık ve Zaman (çev. K.H. Ökten). İstanbul: Agora Kitap.
  • İyi, S. (1999). Çağımızda Metafizik Sorunu. Ankara: Ayraç Yayınevi.
  • İyi, S. (2003). Martin Heidegger’de İnsan Sorunu. Bursa: Asa Kitabevi.
  • Gauthier, D.J. (2000). Martin Heidegger, Emmanuel Levinas, and the Politics of Dwelling. PhD. Thesis. Louisiana: Graduate Faculty of the Louisiana State University and Agriculture and Mechanical College.
  • Küçükalp, K. (2008). Batı Metafiziğinin Dekonstrüksüyonu: Heidegger ve Derrida. Bursa: Sentez Yayıncılık.
  • Zitzelsberger, H.M. (2004). Concerning Technology: Thinking with Heidegger. Nursing Philosophy, 5, 242-50.