ERKEN MÜZİK VE KEMAN EĞİTİMİ SÜRESİNCE GÖZLENEN FİZİKSEL GELİŞİMLER İLE KARŞILAŞILMASI OLASI SAKATLIKLAR VE ÖNLEME STRATEJİLERİ
Öz: İyi bir icracı olmanın birinci koşulunun yeterli çalışmayı yapmak olduğunun bilinmesine karşın başlangıç yaşının önemi de göz ardı edilemez. Enstrümana ne kadar erken yaşta başlanırsa, çocuğun enstrümanla arkadaş olarak büyümesi de o ölçüde sağlanmış olur ancak uzun pratik saatlerini içeren enstrüman eğitimi esnasında çocukların kas iskelet yapısında doğal olmayan bazı gelişmeler ve kalıcı olabilecek sakatlıklar yaşanabilir. Bu çalışmada, eğitim sürecinde karşılaşılabilecek basit ve ileri düzeydeki sakatlıklar ele alınaca, önleme ve baş etme stratejileri incelenmiştir. Önleme stratejileri ve egzersizlerin yalnızca çocuklar için değil her yaştaki müzisyen ve özellikle kemancılar için faydalı olması amaçlanmaktadır.
PHYSICAL DEVELOPMENTS DURING EARLY MUSIC AND VIOLIN EDUCATION, POSSIBLE INJURIES AND INJURY PREVENTION STRATEGIES
While regular practice is widely known to be crucial, starting age also plays a very important role to become a good performer as early start enables the child befriend his instrument. However, long practice sessions can harm muscles and skeleton system and may cause permanent injuries for children. This study will address simple and advanced injuries which might be experienced during prac- tice sessions, and examine prevention and coping strategies against those injuries. The prevention strategies and exercises are intended to be beneficial for not only children but also performers at any age, and especially violin players.
___
- AKERBLOM, B., Standing and Sitting Posture, Nordiska Bokhandeln, Stockholm 1948ANDREWS, Elizabeth, Healty Practice for Musicians, Rhinegold Publishing, London 1997COLLEY, Eve, P.T., M.A.O.P.A., Injury in the Orchestra – The Ergonomic Nightmare, Contemporary Ergonomics-(p23 – 27),CHAN, Steve and O’SULLIVAN, Leonard W., Proceedings of the Irish Ergonomics Society Annual Conference 2004CULF, Nicola, Musicians’ Injuries: A Guide to Their Understanding and Prevention, Nicola Culf 1998GİDERGİ ALPTEKİN, Aslı, 06-15 Yaş Arası Çocuklarda Keman Eğitimi, Uygulanan Metotlar ve Bu Eğitimin Çocukların Fiziksel ve Psikolojik Gelişimlerine Etkileri, Yayımlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi, İstanbul, 2010HAVAS, Kato, A New Approach to Violin Playing, London 1961HODGSON, Percival, Motion Study and Violin Bowing, London 1934MICHEL, Rachel, Ergonomics Resources for Musicians, Ergoweb.com, 26 Aralık 2001 MITCHEL, Tamara, A Painful Melody: Repetitive Strain Injury Among Musiciens, Edited by Sally LonglayerMITCHUM, Page Posladek, Student Motivation to Participate in Instrumental Music, A Thesis in Music Education, Southwestern Missouri State University, Kansas City, Missouri, 2007MONTGOMERY, Kate, Musicians Nightmare, Kate Montgomery, Sports Touch, 2003