Mâlikî Mezhebine Mensup Olmayan Âlimlerin İmam Mâlik’in Muvatta’ı Üzerine Yaptıkları Çalışmalar -Hanefî Ulemâ Örnekliği-

İmam Mâlik’in (ö.179/795) Muvaṭṭa’ isimli eseri fıkıh ve hadis ilimleri açısından bir servet değerinde olmasının yanı sıra ümmet tarafından kabul görmüş (telaḳḳî bi’l-ḳabûl) kitaplardan biridir. Hanefî âlimler de Muvaṭṭa’nın şerh edilmesine ve hâşiyelendirilmesine önem vermişlerdir. Söz konusu âlimlerden en meşhurları Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî (ö.189/805) ve Zekeriyyâ el-Kandehlevî’dir (ö. 1982). Öyle ki Şeybânî’nin rivayetleri, doğrudan hocası Mâlik’ten işitmesi sebebiyle diğer Muvaṭṭa rivayetlerinden ayrılmaktadır. Kandehlevî’nin şerhi ise yüzlerce açıklama ve hâşiyeden oluşmuş oldukça ayrıntılı bir şerh olma özelliğine sahiptir. Bu şerhin hadis ilminde başlı başına büyük bir ansiklopedi olduğu söylenebilir.

Non−Malikis Efforts in The Serve Muwatta the Imam Malik − The Hanafis Model –

One of the most important and accepted islamic books is The Muwatta of Imam Malik (d. 179/795) . It contains a huge wealth of Jurist and Hadith. The Hanafis have taken care of ıt. They have explained it and comented on it. Like did Muhammed Ibn Alhassan el-Shaibani and Muhammed Zechariah Kandahlawi. He narraion of Alhassan el-Shaibani is characterized was heard of his Imam Malik. But the one of el-Kandahlawi was a long explanation beer than hundreds. It was such a big encyclopidea of prophetic hadith science.

___

  • Hüseyin Mânî Saʻâde, ‘’Cuhûdun Ġayru’l-Mâlikiyyeti fî Ḫidmeti Muvaṭṭa’ el-İmâm Mâlik -ʻUlemâu’l-Ḥanefiyyeti Enmûzecen-‘’, eş-Şihâb 4/2 (Ramazan 2018), 75-90.