Eskizin Üretim Yolculuğunu Sözel ve Görsel Temsil Katmanları Üzerinden Okumak

Bir düşünme aracı olarak eskiz, insanın aldığı karmaşık bilgiyi zihnin çeşitli süzgeçlerinden geçirdiği sürecin bir ürünüdür. Bu süreçte bilgi, zihne birtakım çağrışımlarla, sözcüklerle, görsellerle, sesle ve hatta koku ile dahi ulaşmış olabilir. Bu makalede farklı ifade yollarından gelen bilginin, hayal etme ve yaratıcı düşünme sürecinde ne kadar esneklik sağladığı sorusuna, eskizin katmanları üzerinden cevap aramak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda bir deney ortamı hazırlanmış ve katılımcılardan çok katmanlı bir eskiz çalışması yapmaları istenmiştir. Çalışma için soyut bir anlatım dili olan Büyük Budapeşte Oteli filminin hapishaneden kaçış sahnesi bölümü seçilmiş ve bu sahneden yola çıkılarak dört farklı ifade yolu üzerinden seçilen konu aktarılmıştır. Deney çalışmasında katılımcılardan; kavramsal, anlatısal, görsel ve işitsel bilgiler ile aynı kâğıt üzerinde ve her bir aşamada farklı bir renk eskiz kalemi kullanarak çok katmanlı bir eskiz çalışması üretmeleri beklenmiştir. Elde edilen çıktıların sistematik değerlendirmesi ile eskiz yapma sürecin de alınan bilginin detayı ve somut gerçekliğe yakınlığı arttıkça, düşünceyi aktaran çizgilerin yaratıcılık ve özgünlük değerinin düştüğü söylenebilmektedir. Bununla birlikte, bilginin farklı biçimlerde ve aşamalı ediniminin hem düşünmeye ayrılan zamanı arttırması hem de algısal olarak başka noktalara hitap etmesi nedeniyle eskiz üretimini zenginleştirme konusunda etkili olduğu ortaya konulmuştur.

Reading the Journey of Sketch Production through the Layers of Verbal and Visual Representation

As a thinking way, sketching is a product of a process in which people pass the complex information they receive through various filters of the mind. It is aimed to answer the question of how much flexibility the information coming from different ways of expression provides in the process of imagination and creative thinking, through the layers of the sketch. For this purpose, a workshop was designed, and the participants were asked to make a multi-layered sketch. The escape scene of The Grand Budapest Hotel, which is an abstract language of expression, was chosen and the subject selected through four different ways of expression was conveyed based on this scene. The participants were expected to produce a multi-layered sketch with conceptual, narrative, visual and auditory information on the same paper and using a different colour sketch pen at each layer. When a systematic evaluation of the outputs is made, it can be said that as the detail of the information given and its closeness to concrete reality increase, the creativity and originality value of the sketches that convey the thought decreases. It has been revealed that the gradual acquisition of knowledge in different forms is effective in enriching the production of sketches because it both increases the time allocated to thinking and appeals to other points perceptually.

___

  • BELARDI, P., 2016. Mimarlar neden hala çiziyor? Çev: A. EROL. İstanbul: Janus Yayınları.
  • BERGER, J., 1986. Görme biçimleri. Çev: Y. SALMAN. İstanbul: Metis Yayınları.
  • HOLL, S., 2001. Parallax. Basel: Princeton Press.
  • LASEAU, P., 2001. Graphic thinking for architects & designers. Canada: John Wiley & Sons, Inc.
  • PALLASMA, J., 1996. Tenin gözleri. Çev: A. U. KILIÇ. İstanbul: YEM Yayınevi.
  • SHEER, D. R., 2014. The death of drawing: Architecture in the age of simulation. London: Routledge.
  • SOYGENİŞ, M., 2017. Visioning architecture: The sketches of Murat Soygeniş. Rome: Aracne Editrice.
  • ŞAHİNLER, O. VE KIZIL, F., 2004. Mimarlıkta teknik resim. İstanbul: Yapı Endüstri Merkezi Yayınları.
  • ERBAŞ, F., 2020. Sinemada mimarlık: Büyük Budapeşte Oteli. İçinde: H. T. AKARSU, N. ERDOĞAN ve ÖZBURSALI, T., ed. Sinemada mimarlık. İstanbul: Yapı Endüstri Merkezi Yayınları.
  • ASAR, H. ve DURSUN ÇEBI, P., 2018. Mimari temsilde kişisel anlatılar: Karışık yapılı temsiller ve dillendirdikleri. TMD Uluslararası Hakemli Tasarım ve Mimarlık Dergisi. (14), s. 118-143.
  • GOLDSCHMIDT, G., 1994. On visual design thinking: The vis kids of architecture. Design Studies. 15 (2), s. 158-174.
  • GOLDSCHMIDT, G., 1991. The Dialectics of Sketching. Creativity Research Journal. 4 (2), s. 123-143.
  • KONDAKCI, E. ve TONG, H., 2021. Mimari tasarımın erken evrelerinde tecrübenin ve eskiz yapmanın tasarım üretklenliğine etkisi. Journal of Computational Design. 2 (1), s. 95-136.
  • MIYAKE, N. ve HATANO, G., 1991. Socia-cultural Constraints and Beyond. Advances in Japanese of Cognitive Science. (4), s. 105-131.
  • SUWA, M., ve TVERSKY, B., 1997. What do architects and students perceive in their design sketchs? A Protocol Analysis. Design Studies. 18 (4), s. 385-403.
  • SHAH, P. ve CARPENTER, P. A., 1995. Conceptual limitations in comprehending line graphs. Journal of Experimental Psychology General. 124 (1), s. 43-61.
  • TVERSKY, B., 1999. What does drawing reveal about thinking? USA: Stanford University.
  • GRAND BUDAPEST HOTEL. 2014. Yöneten: Wes Anderson. Almanya-ABD: Wes Anderson.