Model Tabanlı Sistem Mühendisliği Yardımıyla Özgün Bir Yeniden Mühendislik Yöntemi

Bu makale Model Tabanlı Sistem Mühendisliğini (MTSM) kullanan özgün bir yeniden mühendislik yöntemi sunmaktadır. İyi performans ve kalitede bir mühendislik ürünü geliştirmek uzun yıllar boyunca biriken bilgi ve deneyimi gerektirir. Bu bilgi ve deneyim havuzundan yoksun, ancak ürünü geliştirmeyi amaçlayanlar için, bu özgün yöntem bilgiyi biriktirmek, deneyim kazanmak ve daha gelişmiş bir ürün bulmak için gereken zamanı azaltabilir. Yöntem ayrıca, ürün geliştirme döngüsünün hızını artıracak deneysel verilerle onaylanmış dijital modellerden oluşan bir altyapı oluşturmak için bir yol sağlar. Altyapı sadece bilgiyi korumakla kalmaz, aynı zamanda bilgiyi anında kullanım için geliştiriciler tarafından kolayca erişilebilir hale getirir.

A Novel Re-Engineering Method Utilizing Model Based Systems Engineering

This paper provides a novel re-engineering method utilizing Model Based Systems Engineering (MBSE). It takes knowledge andexperience accumulated over many years to develop an engineering product of good performance and quality. For those who lack thatpool of knowledge and experience but aims to develop the product, this novel method could reduce the time required to accumulatethe knowledge, to gain the experience and moreover to come up with a more enhanced product. The method also provides a way tobuild an infrastructure consisting of digital models validated by experimental data that would boost the pace of the productdevelopment cycle. The infrastructure not only preserves the knowledge but also it makes the knowledge easily accessible todevelopers for immediate use.

___

  • Walden, D. D., Roedler, G. J., Forsberg, K., Hamelin, R. D., & Shortell, T. M. (2015). Systems engineering handbook: A guide for system life cycle processes and activities. John Wiley & Sons.
  • Eisner, H. (2008). Essentials of project and systems engineering management. John Wiley & Sons.
  • ARP4754, S. A. E. (1996). Certification considerations for highly-integrated or complex aircraft systems. SAE, Warrendale, PA.
  • Oral, H. A. (2019, December). “An Establishment of a Common Modeling and Simulation Environment,” In 2019 3 rd ASSAM Congress, ASSAM.
  • Coppola, V. (accessed in 2019, September). “Lessons Learned from Software Development,” TECH Talks by AGI, Available: https://youtu.be/x90gMLeoiXo
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Osman Sağdıç
Sayıdaki Diğer Makaleler

PID Ayarlama İçin Üç Kanallı Amaç Fonksiyonu Tabanlı Yapay Arı Kolonisi Algoritması

Murat FURAT, Recep KAYA

Heyelan Duyarlılık Haritalarının Üretilmesinde Analitik Hiyerarşi Yönteminin Ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Kullanımı

Mehmet İnanç ONUR, Majid AGHLMAND, Reza TALAEI

Model Tabanlı Sistem Mühendisliği Yardımıyla Özgün Bir Yeniden Mühendislik Yöntemi

Hamid Alper ORAL

Uluslararası Turist Gelişlerinin Kaba Küme Temelli Yaklaşımla Tahmin Edilmesi

Mihrimah ÖZMEN

Tekstil Baskı Kalite Kontrolünün Görüntü İşleme Teknikleri ile Gerçekleştirilmesi

Ahmet ÇELİK, Emre TEKİN

Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Kalitesinin SERVQUAL Ölçeği ile Ölçülmesi: Kayseri Örneği

Burcu ORALHAN, Asım Cengiz GÜR, M. Nur KIRDÖK

EECP Sistem Uygulamasında ST Segmentinin Yapay Sinir Ağları ile Belirlenmesi

Kemal KAYA, Hanife SATOĞLU HASBENLİOĞLU, Kenan DANIŞMAN

Kentiçi Kavşakların Mikrosimülasyon Yöntemiyle Modellenmesi: Erzurum İli Örneği

Halim Ferit BAYATA, Osman Ünsal BAYRAK, Fatih İrfan BAŞ, Muhammed Ali ÇOLAK, Ahmet Oğuz DEMİRİZ, Ömer Faruk KELEŞ, Yusuf MAZLUM, Mehmet Oğuzhan GÜREL, Muhammed Sami DEMİRCİOĞLU

Bir Yük Gemisi Formunun Parametrik Olarak Modellenmesi ve Çok Amaçlı Optimizasyonu

Hasan TİMURLEK, Bekir ŞENER

Dünyada ve Türkiye’de Blok Zinciri Teknolojisi: Finans Sektörü, Dış Ticaret ve Vergisel Düzenlemeler Üzerine Genel Bir Değerlendirme

Sevgi SÜMERLİ SARIGÜL, Betül ALTAY TOPCU