Adi Ortaklık Kavramı ve Ticaret Şirketlerinin Tüzel Kişiliği Bulunmayan Bir Ortaklık Yapısı İle İşlettikleri Ticari İşletmelerin Ticaret Siciline Tescili

“Adi şirket” adıyla anılan; ancak 6098 sayılı TBK’ da da belirtildiği üzere ve kanaatimizce en doğru adıyla “adi ortaklık” günümüz ticaret hayatında önemli rol oynamaktadır. Tüzel kişiliği haiz ticaret şirketlerinin oluşturdukları iş ortaklıkları ile gerçek kişilerin bir araya gelerek kurdukları ortaklıklar sıklıkla karıştırılmaktadır. Bu ortaklık yapısı ile işletilen ticari işletmelerin ticaret siciline tescili olgusu mevzuat hükümlerinde yeterli açıklıkta bulunmamakta ve bu nedenle uygulama sorunları ortaya çıkmaktadır. Adi ortaklıkların çeşitli şekillerde karşımıza çıkması belirgin bir ayrım yapılmasını gerekli kılmaktadır. Bu nedenle, gerçek ve tüzel kişi ortaklıkların tanımlarının yapılması ve hukuki statülerinin açıkça belirlenmesi gerekmektedir. Adi ortaklık yapısı ile kurulan ticari işletmelerin ticaret siciline tescil edilmekle, ticari işletme sayılıp sayılmayacağı konusu, TTK bağlamında birleşme, tür değişikliği ve ticari işletmelere tanınan haklara sahip olup olamayacağı hakkında belirgin rol oynamaktadır. TTK’ da “adi şirket” şeklinde ele alınan “adi ortaklık” kavramının, hukuksal fayda ve boyut açılarından tartışılması gerekmektedir. Bu makalede adi ortaklık çeşitleri, “adi şirket” kavram sorunu ve ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin uygulamadaki yeri hukuksal açıdan açıklanmaya çalışılmış, özellikle talep halinde ticaret siciline tescil edilen tüzel kişilerden oluşan adi ortaklık işletmeleri ve ticaret siciline tescili olgusu bu bağlamda incelenmiştir.

Ordinary Partnership Concept and Registration of Commercial Enterprises with a Company Structure Without Legal Personality of Trade Companies to Trade Registry Offices

Known as “Ordinary company”, “Ordinary partnership”, stated at No. 6098 Turkish Code of Obligations and considered to be the most proper name, has an important role in our current life. Business partnership, which trade companies possessing legal entity establish are often mistaken for the partnerships, which are established by persons. The registration fact of these partnerships in commercial register is not stated clearly enough in legislation provisions; therefore, implementation difficulties arise. Encountering different kinds of ordinary partnerships necessitates an apparent differentation. Therefore, it is necessary to define both partnerships and explicitly indicate legal statuses. The issue in which registration of ordinary partnerships in commercial register are regarded as business corporation or not has an obvious role in joining type changing and having the rights which are given to business corporation in the context of Turkish Trade Act. It is essential to discuss “Ordinary partnership”, known as “Ordinary company” in Turkish Trade Act, from different aspects like legal use and size. In this article, various kinds of ordinary partnerships, ordinary company question, the situation of legal entity “Ordinary partnership” in implementation are tried to be explained legally and especially legal entity ordinary partnership which is registrated in commercial register when demanded and the fact of registration in commercial register are emphasized in this context.

___

  • Antalya, O. Gökhan: Miras Hukuku. İstanbul 2009.
  • Akdağ Güney, Necla: Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Avrupa Birliği Mevzuatı Çerçevesinde Ticaret Sicili, İstanbul 2011.
  • Bilgili, Fatih/ Demirkapı, Ertan: Ticari İşletme Hukuku, Bursa 2013a.
  • Bilgili, Fatih/ Demirkapı, Ertan: Şirketler Hukuku, Bursa 2013b.
  • Eren, Fikret: 6098 Sayılı TBK ya Göre Hazırlanmış Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Ankara 2013.
  • Karahan, Sami: Şirketler Hukuku, Konya 2013.
  • Karatepe, Selma: “İtibar Yönetimi: Halkla İlişkilerde Güven Yaratma”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 7, Sayı 23, 2008, s. 77-97.
  • Kendigelen, Abuzer: Yeni Türk Ticaret Kanunu Değişiklikler, Yenilikler ve İlk Tespitler, İstanbul 2012.
  • Oğuzman, M. Kemal/ Barlas, Nami: Medeni Hukuk, İstanbul 2013.
  • Örücü, Edip, Kanbur, Aysun: “Örgütsel-Yönetsel Motivasyon Faktörlerinin Çalışanların Performans ve Verimliliğine Etkilerini İncelemeye Yönelik Ampirik Bir Çalışma: Hizmet ve Endüstri İşletmesi Örneği”, Celal Bayar Üniversitesi İ. İ. B. F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Cilt:15 Sayı:1, 2008, s. 85- 97.
  • Özsungur, Fahri: Ticaret Sicili İşlemleri El Kitabı, Adana 2013.
  • Özsungur, Fahri: Ticaret Sicili Uygulamaları ve Pratik Çözümleri, Adana 2014.
  • Pulaşlı, Hasan: Şirketler Hukuku Şerhi, Ankara 2014.
  • Pulaşlı, Hasan: Şirketler Hukuku Temel Esaslar, Adana 2006.
  • Şener, Oruç Hami: Teorik ve Uygulamalı Ortaklıklar Hukuku, Balçova 2012.
  • Taşkın, Feyza, Dilek, Roşan: “Örgütsel Güven ve Örgütsel Bağlılık Üzerine Bir Alan Araştırması”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt 2, Sayı 1, ISSN: 1309 -8039, 2010, s. 37-46.
  • Tekinalp, Ünal: Tek Kişilik Ortaklık I, Tek Pay Sahipli Anonim Ortaklık, İstanbul 2011.
  • Tekinalp, Ünal: Sermaye Ortaklıklarının Yeni Hukuku, İstanbul 2013.
  • Yavuz, Cevdet: Türk Borçlar Hukuku Özel Hükümler, İstanbul 2013.
  • Loi fédérale complétant le Code civil suisse (Livre cinquième: Droit des obligations), http://www.admin.ch/opc/fr/classified-compilation/19110009/201401010000/220.pdf ET: 16.10.2016.