AFGANİSTAN TÜRKMEN EDEBİYATINDA ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYET: ABDÜLKERİM BAHMAN

Abdülkerim Bahman, günümüz Afganistan Türkmen edebiyatının önemli temsilcilerinden biri olmakla beraber, yeterince tanınmış bir şahsiyet değildir. Kaynaklarda onun hayatı ve şiirleri hakkında maalesef yeterli denebilecek bilgi de yoktur. Bu bakımdan çeşitli kaynaklardan dağınık olarak ulaştığımız bilgilerin yanında daha çok kendi ağzından hayatıyla ilgili edindiği-miz bilgilerle çalışmamızı oluşturduk. Çalkantılı bir hayat süren Bahman, şiir ve hikâyelerini bu ortamda kaleme almıştır. Her ne kadar 54 eser kaleme alsa da bunlardan sadece 14’ü yayımlanarak okuyucusuyla buluşmuştur. Bu bakımdan Abdülkerim Bahman üretken bir şahsiyettir, diyebiliriz. Ülkemizde Abdülkerim Bahman üzerine yazılmış müstakil bir çalışma bugün için mevcut değildir. Yaptığımız çalışmayla Abdülkerim Bahman ile eserlerinin tanıtılmasının onun üzerine ülkemizde ilk yayın olması bakımından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca Abdülkerim Bahman’ın hayatı hakkındaki en geniş ve en derli toplu bilgiyi de çalışmada bulabileceğinizi umuyoruz. 

AN IMPORTANT PARTICIPATION IN AFGHANISTAN TURKMEN LITERATURE: ABDÜLKERİM BAHMAN

Although Abdülkerim Bahman is one of the important representatives of Afghanistan Turkmen literature, he is not a well-known figure. Unfortunately, there is not enough information about his life and poems in the sources. In this regard, besides the information we have obtained scattered from various sources, we have created our work with the information we have obtained from our own mouth. Bahman, who leads a turbulent life, wrote his poems and stories in this environment. Alt-hough he wrote 54 works, only 14 of them were published and met with their readers. In this respect, we can say that Abdülkerim Bahman is a productive person. There is no independent study written on Abdülkerim Bahman in our country today. We think that the introduction of Abdülkerim Bahman and his works is important in terms of being the first publication on him in our country. We also hope that you will find the widest and most compact information about Abdulkerim Bahman's life in the study. 

___

  • Bahman, Abdulkarim (2001), Türkmen Dilinde Şiir, Peşavur: Albiruni.
  • Bahman, Abdülkerim (2004), Yahşiliklerden Kıssalar, Mezar-ı Şerif: Nami İntişarat.
  • Bahman, Abdülkerim (2009), Ak Yol, Mezar-ı Şerif: Mirza Uluğbek Yayınevi.
  • Bahman, Abdülkerim (2010), Boğulan Sesler, Yayım Yeri Yok.
  • Bahman, Abdülkerim (2010), Kalem Nalesi, Yayım Yeri Yok.
  • Bahman, Abdülkerim (2012), Türkmenler Cevizcan Vilayetinin Şanıdır, Mezar-ı Şerif: Nami İntişarat.
  • Öztürk, Rıdvan (2009), “Afganistan Türkmenlerinin Ferhengi Encümeni ve Güneş Dergisi” Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 4/3 Spring 2009, s. 1804-1818.
  • Rasih, Salih Muhammed (2014), “Üstad Abdülkerim’in Hayatı ve Edebî Kişiliği”, Üstad Abdülkerim’in Vefatının İkinci Yıldönümü Etkinliği, Mezar-ı Şerif.
  • Şahin, Savaş (2014), “Ersarı Ağzına Dayalı Afganistan Türkmen Türkçesinin Kısa Grame-ri”, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi Sayı: 3/1 2014 s. 138-152, Şahin, Savaş (2016), “Afganistan’daki Türkmen Varlığı ve Kültürü Üzerine”, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, Sayı: 5/3, s. 1144-1160.
  • Temizyürek, Fahri ve diğ. (2016), “Afganistan’ın Dil Politikası ve Afganistan’da Türkçe Eğitimi Tarihi”, Türkbilig, 2016/32: 155-168.
  • https://www.youtube.com/watch?v=je7wuSGqBJA (17.02.2020).
  • https://da.azadiradio.com/a/25057776.html (10.02.2020).
  • Aymaral Bahman (25), Bursa, Türkiye, 2020.
  • Nacibullah Bahman (43), Belh, Afganistan, 2020.
  • Seraciddin Bahman (46), Kabil, Afganistan, 2017.