STRAVINSKY: RUS BALELERİNİN RUS HALK MÜZİĞİ İLE İLİŞKİSİ
Stravinski'nin Rus folklorundan etkilenerek yarattığı kompozisyon yenilikleri ve ilham aldığı özellikler, yaratıcılığının etkileyici elemanlarıdır. Bu çalışmada, Rimski Korsakov ve Balakirev gibi bestecilerin derlediği çok sayıdaki – bazen az bilinen – Rus halk şarkısı veya bu şarkıların kesitlerinin bestecinin balelerinde nasıl kullanıldığı açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Stravinski’nin erken Rus baleleri olan Ateşkuşu, Petruşka ve Bahar Ayini’nin bestecinin kültürel birikimini nasıl temsil ettiği ve bu eserlerde bestecinin müzikal düşüncesinin kapsam ve derinliği irdelenmektedir.
___
- Craft, R. (1985). “Conversations with Igor Stravinsky”, New York: Faber and Faber.
- Druskin, M. S. (1983). “Igor Stravinsky: His Personality, Works andViews”, Cambridge: Cambridge University Press.
- Griffiths, P. (1978). “Modern Music: A Concise History from Debussy to Boulez”, New York: Thames and Hudson.
- Kennedy, M. ve Kennedy, J. (2012). “The Concise Oxford Dictionary of Music” (6th Edition), Oxford: Oxford University Press.
- Rimsky Korsakov, N. A. (1951). Op.24 “Sto Ruski Nadodni Pesen”, Moskva.
- Stravinsky, I. (1983). “The Firebird (1945)”, Leipzig: Eulenburg.
- Stravinsky, I. (1936). “Petrouchka”, Rev. ed. 1947, London: Boosey & Hawkes.
- Stravinsky, I. (1913). “The Rite of Spring”, London: Boosey & Hawkes.
- Taruskin, R. (2016). “Russian Music at Home and Abroad: New Essays”, Berkeley: University of California Press.
- Taruskin, R. (1996). “Stravinsky and the Russian Traditions: A Biography of the Works Through Mavra”, Berkeley: University of California Press.
- Vlad, R. (1978). “Stravinsky”, London: Oxford University Press.
- Walsh, S. (1988). “The Music of Stravinsky”, London: Routledge.