Temel Bir Beceri Olarak Finansal Okuryazarlığın Sosyal Bilgiler Dersine Yansıması

Bu araştırmada etkin vatandaşlık gereği ülke ekonomisine katkı sunulmasında katalizör görevi gören Sosyal Bilgiler dersinin bireylere finansal okuryazarlık becerisini kazandırma amacıyla finansal konulara ne derece yer verdiği incelenecektir. Bu amaçla bu çalışmanın konusu “Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarında Finansal Okuryazarlık Becerisi” olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada ortaokul Sosyal Bilgiler dersinin öğretim aracı olan ders kitabında yer alan konular, kazanımlar ve görseller finansal okuryazarlık açısından ele alınmıştır. Nitel araştırma deseninde tasarlanan çalışmada veri toplama aracı olarak doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular içerik analizine tabi tutularak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda Sosyal Bilgiler kitaplarının genel olarak kazanım, görsel ve içerik açısından finansal okuryazarlık becerisini kazandırma konusunda gelişime açık olduğu anlaşılmıştır. Sanal alışveriş ve finans okuryazarlık becerisi ile ilgili konulara 5. ve 6. sınıfta daha çok yer verildiği fakat 7. sınıf ders kitabında konunun ihmal edildiği görülmektedir. Finansal okuryazarlık becerisi ile ilgili görsel, kazanım ve içeriğe en fazla “Üretim, Dağıtım ve Tüketim” öğrenme alanında yer verildiği tespit edilmiştir. Beceri eğitimi temelli Sosyal Bilgiler dersinde öğrencilere finansal okuryazarlık becerisinin kazandırılması için ders kitaplarının bütünleşik bir yapıda hazırlanması ve konu ile ilgili içeriğin zenginleştirilmesi önem arz etmektedir. Ders kitaplarının günümüz ihtiyaçları dikkate alınarak finans ve ekonomiyle ilişkili görsellere ve etkinlik uygulamalarına daha çok yer verecek şekilde tasarlanmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.

___

  • Abad-Segura, E. ve González-Zamar, MD (2019). Finansal eğitim ve finansal okuryazarlığın yaratıcı girişimcilik üzerindeki etkileri: Dünya çapında bir araştırma. Eğitim Bilimleri , 9 (3), 238. https://www.mdpi.com/2227-7102/9/3/238 adresinden 10.03.2022 tarihinde ulaşılmıştır.
  • Adalar, H. (2019). Sosyal Bilgiler öğretmen eğitiminde finansal okuryazarlık ve öğretimi: Bir Model Önerisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Akhan N. E. & Kılıçoğlu G. (2014). Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının ekonomi kavramlarını anlama düzeyleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 13(51), 209-225. https://doi.org/10.17755/esosder.43846
  • Akhan, N. E. & Hayta, N. (2014). İlköğretim sosyal bilgiler derslerinde ekonomi okuryazarlığının geliştirilmesi? Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 181(181), 205-230.
  • Aslan, E. (2016). Geçmişten Günümüze Sosyal Bilgiler. Dilek, D. (Ed), Sosyal Bilgiler Eğitimi. Ankara, Pegem Akademi Yayınları.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0493
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tarihî Şahsiyetler Üzerinden Yabancılara Türkçe Öğretimi: Yunus Emre Örneği

Nurettin KARTALLIOĞLU

Yükseköğretimde İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenenlerin Çevrimiçi Uzaktan Eğitimde Dil Öğrenme Çabası ve Öğrenen Özerkliği

Emine KULUŞAKLI

Okul Öncesi Eğitim Alan Çocukların, Öğretmenlerinin ve Ebeveynlerinin Uzaktan Eğitime İlişkin Görüş ve Deneyimleri

Nuhpelda ÖZORUÇ, Ayperi DİKİCİ SIĞIRTMAÇ

Okulun Mekanik ve Organik Örgüt Yapısı ile Öğretmen Liderliği Arasındaki İlişki

Büşra YILMAZ, Yusuf CERİT

Öğretmenlerin Gözüyle Çevre Sorunları ve Çevre Sorunlarına İlişkin Çözüm Önerileri

Fatıma Betül DEMİR, Ülkü ULUKAYA ÖTELEŞ

Kuantum Fiziği Kavramsal Anlama Testinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Ömer ENSARİ, Celal BAYRAK

2013 ve 2018 Müfredatına Göre Hazırlanan İlköğretim Fen Kitaplarında Fizik Kavramlarının Karşılaştırılması; Verilerin Liseye Geçiş Sınav Soruları ve Eğitim Fakültesi Müfredatı ile Uyumluluğunun Araştırılması

Murat KARACA, Uğur AKBABA

Kovid 19 Pandemi Süreciyle İlgili Okul Yöneticileri ve Öğretmenlerin Görüşleri

İzzet KAPLAN, Celal Teyyar UĞURLU

Öğretmen İş Gücü Devir Hızının (Öğretmen Sirkülasyonunun) Avantaj ve Dezavantajları: Siirt Örneği

Zarnigora USHUROVA, Rasim TÖSTEN, Fettah KAYRA

2018 Türkçe Öğretmenliği Lisans Programı’ndaki Dil Bilgisi Dersleri Üzerine Bir İnceleme

Salih Kürşad DOLUNAY